Dnia 16 listopada 2016 roku w EXPO Kraków zebrali się kelnerzy, którzy postanowili sprawdzić swoje umiejętności w licznych konkurencjach, tj.: klasyczne nakrywanie stołu, sprawne transportowanie na tacy butelek, kieliszków, talerzy i… jajek na pokrętnej trasie oraz tradycyjny sprint.
Zręczność, technika, szybkość to cechy, którymi obdarzony jest każdy z uczestników.
Zwycięzcą 6. Krakowskiego Biegu Kelnerów została Pani Lucyna Stępień z Restauracji Oranżeria w Kielcach. Drugie miejsce zajął Pan Maciej Łusiński z Dom Weselny w Bielsko Białej. Trzecie miejsce zajął Grzegorz Słonina MKA Sala Bankietowa z Krzczonowa.
Tegoroczna edycja wzbogacona została o dodatkową konkurencję.
Uczestnicy podjęli próbę ustanowienia wyjątkowego rekordu. 20 kelnerów z całej Polski w jednym czasie balansowało kieliszkami do wina – każdy z nich trzymając w ręce 15 sztuk! Zawody odbyły się podczas 6. edycji Krakowskiego Biegu Kelnerów, w ramach 24. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®.
Dziś dobrą kuchnię serwuje wiele restauracji. Świeże i elegancko podane potrawy stały się standardem. A jednak są miejsca, do których wracamy szczególnie chętnie. Wyróżnia je wyjątkowa atmosfera tworzona przez ludzi, personel lokalu. Osobą, z którą mamy najdłuższy i czasem jedyny kontakt jest… kelner.
Wiemy, że do kelnerów, których poznaliśmy podczas 6. Krakowskiego Biegu Kelnerów bardzo chętnie wrócimy i odwiedzimy restauracje, w których jest tak dobra obsługa Wszystkim uczestnikom dziękujemy a zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.