Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Bartosz Biały i Łukasz Kostrzewski zwycięzcami Arte Culinaria Italiana 2019



W ramach konkursu Arte Culinaria Italiana, którego pomysłodawcą jest Giancarlo Russo, prekursor i autorytet włoskiej kuchni w Polsce, dnia 23 lutego 2019 roku w Hotelu Warszawa*** SPA & RESORT w Augustowie, rywalizowali ze sobą jedni z najlepszych kucharzy z całej Polski. Tym razem zadaniem zawodników było przygotowanie włoskiego makaronu oraz dania głównego z rostbefu.
 

Do udziału w konkursie stawiło się dwanaście profesjonalnych ekip kucharskich, a byli to:

1. Restauracja Zielona Górka - Pabianice
  • Dawid Pluta
  • Jędrzej Lewandowski
2. Lemon Resort SPA – Gródek nad Dunajcem
  • Iwona Tomasiak
  • Teresa Salamon
3. Restauracja Bistro Rój – Warszawa
  • Przemysław Łyszkowski
  • Przemysław Błaszczyk

4. Restauracja U Bielawnego  – Krotoszyn
  • Tomasz Ptak
  • Bartłomiej Gniazdowski
5.  Restauracja Dolce Vita- Bydgoszcz
  • Sebastian Szynkiewicz
  • Patrycja Reichm
6.  Restauracja Oleska 102 – Opole
  • Szymon Szlendak
  • Tomasz Karoń

7. Restauracja Enoteka Pergamin – Kraków
  • Mateusz Guzik
  • Rafał Tobiasz
8. Hotel Restauracja Piano- Lublin
  • Piotr Huszcz
  • Paweł Gałecki
9. Restauracja Scandale Royal - Kraków
  • Tobiasz Dziura
  • Łukasz Niziński

10. Restauracja Chochołowy Dwór – Jerzmanowice k. Krakowa
  • Tomasz Kowal
  • Kamil Miszczyk
11. Restauracja Ed Red – Warszawa
  • Bartosz Biały
  • Łukasz Kostrzewski
12. Restauracja Bistro Dobra Zmiana - Białystok
  • Angelo Colombo
  • Mateusz Nienałtowski.
 
Obok zawodowców, swoje umiejętności w przygotowywaniu włoskiego makaronu, demonstrowali zaproszone przez organizatorów osobowości polskiej sceny muzycznej, aktorskiej i dziennikarskiej, pasjonaci kuchni włoskiej:
 

1.    Izabela Trojanowska i Liugi Pagano
2.    Wanda Kwietniewska i Anna Surga
3.    Zygmunt Chajzer i Joanna Kruk
4.    Paweł Stasiak i Daria Stasiak
5.    Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz
6.    Sebastian Wątroba i Amelia Wątroba.
 


Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniało Jury w składzie:
  • Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury),
  • Angelo Serra,
  • Teofilos Vafidis,
  • Robert Sowa,
  • Dariusz Zahorański,
  • Marcin Budynek

oraz Jury techniczne:
  • Jacek Kempa,
  • Piotr Sabala,
  • Dariusz Ratuszniak,
  • Jan Filipczyk.
Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.
 

Zadaniem w konkursie dla Gwiazd było przygotować jedno danie - makaron świeży marki Perino z użyciem 1-minutowego steku wołowego marki Sokołów, wybranego produktu marki Debic i dowolnych składników. Gwiazdy oceniało następujące jury degustacyjne VIP: Elżbieta Lendo – Członek Zarządu Harmony Polish Hotels, Mirosław Karolczuk – Burmistrz miasta Augustów, Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Tomasz Sokołowski – Prezes Zarządu marki Perino, Monika Chojnicka – p/o Prezesa Zarządu marki Winterhalter, Marcin Olszewski – Prezes Zarządu marki Alva, Małgorzata Piotrowska – Dyrektor marketingu marki Gastro Magic Service oraz  Krzysztof Remiszewski – Dyrektor Food Service marki Sokołów.
 

W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiedli: Patryk Kotarba, Janusz Garncarczyk, Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak.
 
Konkurs poprowadził Paweł Pochwała, a uroczystą Galę Zygmunt Chajzer, którą zakończył występ zespołu LP Luigi Pagano.
 
 
Po długich obradach, za najlepszą ekipę profesjonalistów, Jury uznało dania przygotowane przez Bartosza Białego i Łukasza Kostrzewskiego z restauracji Ed Red w Warszawie. Drugie miejsce zajęły ubiegłoroczne zwyciężczynie ACI’18 Iwona Tomasiak i Teresa Salamon z hotelu Lemon Resort & Spa z Gródka nad Dunajcem. Trzecie miejsce zdobyli Szymon Szlendak i Tomasz Karoń z restauracji Oleska 102 w Opolu.
 
 
Na podium konkursu dla Gwiazd znaleźli się:
  • I miejsce- Wanda Kwietniewska i Anna Surga
  • II miejsce - Izabela Trojanowska i Luigi Pagano
  • III miejsce - Zygmunt Chajzer i Joanna Kruk.

Jury wysoko oceniło przede wszystkim kreatywność drużyn i estetykę podania dań, odpowiedni dobór poszczególnych składników, smak, profesjonalny sposób realizowania potraw i odpowiednio użyte produkty. Nie bez znaczenia był czas przygotowania dań - na przygotowanie ośmiu talerzy makaronu i ośmiu dań głównych zawodnicy mieli 90 minut, a za każde pięć minut spóźnienia otrzymywali punkty karne.

 
- Z roku na rok poziom uczestników jest coraz większy. Niestety w tegorocznym konkursie były ekipy, które źle przygotowały makaron i podały go nie al dente. Kuchnia włoska jest bardzo prosta, niejednokrotnie wystarczą maksymalnie 3 dobre jakościowo składniki, by powstło prawdziwe włoskie danie. Uczestnicy konkursu pokazali na talerzach swoją kreatywność i pasję. Gwiazdy również przygotowały ciekawe dania. Nasz konkurs pozwolił wyłonić jednych z najlepszych młodych polskich szefow kuchni ,a publiczności zobaczyć jak wyglada prawdziwa rywalizacja i trudna praca w gastronomii  - Giancarlo Russo, organizator wydarzenia.

Wielkie włoskie wydarzenie kulinarne odbyło się pod patronatem Ambasady Włoch w Warszawie, Burmistrza miasta Augustów, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Harmony Polish Hotels oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Warsaw XXI 2019. 
Patronat medialny nad konkursem objął portal

Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom i uczestnikom Konkursu!

Oerlemas Foods Polska
ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel.: 52 318 94 26
fax: 52 318 94 49
ofp@oerlemans-foods.pl
www.oerlemans-foods.pl

 
Oerlemans Foods Polska jako międzynarodowa grupa od lat specjalizuje się w produkcji świeżo mrożonych warzyw i owoców najwyższej jakości. Na rynku polskim istniejemy już 21 lat z zakładami produkcyjnymi w Strzelnie oraz w Siemiatyczach. Oferujemy przez cały rok kilkadziesiąt produktów i ich wariantów przeznaczonych do rynku gastronomicznego, przemysłowego i do detalu. Cechą, którą wyróżnia firmę jest drobiazgowa dbałość o każdy etap produkcji. Większość naszych produktów pochodzi z żyznych polskich upraw a wszelkie procesy technologiczne są zgodne z najwyższymi standardami światowymi. Efektem tego są warzywa i owoce o idealnych proporcjach smakowych oraz odżywczych. Klient wybierający nasze produkty ma pewność, że otrzymuje świetny, smaczny produkt w przystępnej cenie. Przez te wszystkie lata Oerlemans Foods znacznie umocnił swoją markę na rynku polskim i nie tylko, a produkty OFP zdobyły szerokie uznanie zwłaszcza w sektorze gastronomii wśród szefów kuchni Jesteśmy niezawodnym producentem i partnerem handlowym.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000