Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Najlepsza ekipa na...
X Ogólnopolski Kon...
Konkurs Les Chefs ...
Konkurs na Najleps...
Mamy polskiego Gor...
VII Ogólnopolski K...
II edycja Konkursu...
Młodzi sommelierzy...
Wielki sukces Zesp...
Rekord Gunnessa w ...
Laureaci Konkursu ...
Bartosz Peter dwuk...
Aleja Gwiazd Sztuk...
Kolacja Mistrzów
Złoty Medal MTP ta...
XIII Mistrzostwa P...
Międzynarodowy Fes...
Galicyjskie Smaki ...
XV Dorszowe Żniwa ...
Finał konkursu bar...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Elmak
Hello Coffee
Belfood
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Bartosz Peter dwukrotnym zwycięzcą Kulinarnego Pucharu Polski



Za nami dwa dni wyjątkowego finału Kulinarnego Pucharu Polski, w którym o najwyższe trofeum walczyło 10 drużyn. Zwycięzcami zostali Bartosz Peter i Dawid Wojciechowski. To niezwykła chwila dla tego konkursu, bowiem Bartosz Peter jako pierwszy w historii KPP obronił tytuł Najlepszego z najlepszych.
 
 
Regulamin Kulinarnego Pucharu Polski zezwala zwycięzcy ubiegłorocznej edycji, bez konieczności udziału w konkursach nominowanych, wystartować w finale KPP i bronić zdobytego tytułu. Z takiego przywileju skorzystał Bartosz Peter, któremu udało się po raz drugi stanąć na najwyższym podium. Bartosz swoją przygodę z profesjonalną gastronomią rozpoczął w 2012 roku u boku Sebastiana Krauzowicza i Marcina Gruszki. Ważnym krokiem w rozwoju jego kariery zawodowej, jak przyznał, był wyjazd do pracy w belgijskiej gwiazdkowej restauracji Centpourcent. To tam poznał smak codziennej walki o serwowanie posiłków na najwyższym poziomie. Niewątpliwie była to jedna z najważniejszych lekcji, biorąc pod uwagę późniejsze sukcesy zawodowe Bartosza Petera: srebrny medal podczas Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie oraz srebrny medal w europejskich eliminacjach do Young Chefs Challenge. Teraz Bartosz przygotowuje się do walki o Kulinarny Puchar Świata w Luksemburgu, podczas którego wystąpi w roli kapitana Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy.
 
 
O tytuł Najlepszego z najlepszych KPP 2018 walczyło w sumie 10 drużyn kucharskich, a byli to:
 
1. Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski
2. Dawid Konior i Bartosz Puchałka
3. Grzegorz Adamarek i Dariusz Osika
4. Bartosz Peter i Dawid Wojciechowski
5. Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska
6. Jarek Owczarczyk i Robert Branicki
7. Kamil Tłuczek i Piotrek Kuzdro
8. Maciej Małecki i Marcin Nowak
9. Marcin Borowczyk i Jędrzej Matyśkiewicz
10. Piotr Huszcz i Katarzyna Kaczmarczyk.
 
 
W tym roku, przez dwa dni trwania konkursu, zmagania zawodników oceniało Jury w tym samym składzie. – Dzięki tej zmianie sędziowie mogli wyrobić sobie opinię o całokształcie umiejętności kucharzy startujących w KPP. To z pewnością wpłynęło na jeszcze większą transparentność ocen i wyłonienie Najlepszego z najlepszych – objaśnia Agnieszka Glamowska, menedżer projektu.
 
Zmagania uczestników finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018 oceniało Jury w międzynarodowym składzie:
  • Mariusz Pieterwas – przewodniczący jury KPP 2018, właściciel i szef kuchni w gdyńskiej restauracji Krew i Woda,
  • Monika Ignaciuk – dyplomowany mistrz cukiernictwa i doświadczona cukiernik,
  • Piotr Kamieniczny – szef kuchni w Al Maha Luxury Collection Desert Resort & SPA w Dubaju,
  • Marcin Soból – Prezes Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, szef kuchni w restauracji Krasnodwór,
  • Ramón Roteta – właściciel restauracji Ramón Roteta,
  • Gianluca Tomasi – szef kuchni w Cucina Tomasi, wykładowca w Istituto Alberghiero S. Gaetano w Vicenza
  • Krystian Zalejski – doradca kulinarny Selgros C&C i Transgourmet.
 
Rolę sędziów technicznych pełnili:
  • Paweł Salamon – szef kuchni w Smolarnia Hotel & Restaurant, zdobywca pierwszego miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski 2016
  • Jaroslav Orsevski – szef kuchni w restauracji Siesta w Kaunas na Litwie.
Jurorów technicznych wspomagał Piotr Mielczarek. Nie zabrakło też Ambasadorów KPP, Joanny Ochniak i Zenona Hołubowskiego.
 
 
W roli prowadzących i tym samym gospodarzy strefy Kulinarnego Pucharu Polski 2018 wystąpili Mariusz Gachewicz i Przemysław Kaczmarek.
 
Tegoroczna rywalizacja odbywała się w oparciu o trzy konkurencje. Pierwszego dnia zwodnicy musieli przygotować w ciągu 80 minut przystawkę na bazie pstrąga i buraka oraz deser, w którym składnikami obowiązkowymi były dynia, jogurt naturalny i herbata earl grey. Natomiast drugiego dnia kucharze mieli nieco więcej czasu, bo aż 120 minut. A ich zadaniem było przygotowaniem dania głównego z wykorzystaniem składników obowiązkowych, którymi były filet kaczy, udko kacze i wątróbka.
 
 
Podczas wieczornej Gali, 4 października 2018 roku, poznaliśmy zwycięzców 18. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Najwyższe noty przyznano Bartoszowi Peterowi i Dawidowi Wojciechowskiemu, którzy reprezentowali restaurację Salt w Hotel Copernicus w Toruniu. Zwycięzcy zaserwowali:
  • przystawka: pstrąg tęczowy smażony, bao bun z farszem z pstrąga i pora, flan z chrzanu, sałatka z buraka, majonez koperkowo-wędzony, buerre blanc z palonym masłem i garnie;
  • deser: sorbet earl gray z ziemią czekoladową, dynią słodko-kwaśną, farszem dyniowym, musem jogurtowym;
  • danie główne: pierś z kaczki confit z chrupiącą skórą, krokiet z wędzonej wątróbki, faszerowana szalotka z relishem, pieczony seler, puree ziemniaczane z truflą, gulasz z udek, espuma z pora, olej z trybuli, sos czerwone wino, glazura do kaczki, puree z selera.

Na kolejnych miejscach na podium uplasowali się:
Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski (Nifty no.20 w Hotelu Puro) – II miejsce.
 

Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro (Grand Hotel Botique Rzeszów) – III miejsce.

Kulinarny Puchar Polski od wielu lat dopinguje młodych kucharzy do rozwoju zawodowego, poszerzania kulinarnych horyzontów i zaprezentowania swoich umiejętności przed autorytetami kulinarnego świata. Nic w tym dziwnego, stawka jest wysoka. Walka toczy się bowiem nie tylko o atrakcyjne nagrody, ale przede wszystkim o uznanie znanych szefów kuchni, a co za tym idzie, o popularność i pozycję na rynku gastronomii.
 

Jak co roku, niespodzianką dla przybyłych gości był także występ gwiazdy wieczoru jaką był zespół GrooveCover. Wszystkim drużynom startującym w tegorocznej edycji serdecznie gratulujemy i życzymy Wam wytrwałości w rozwijaniu swoich umiejętności i dalszych sukcesów kulinarnych. Już dziś zapraszamy też do udziału w konkursach nominowanych do KPP 2019, których lista zostanie wkrótce opublikowana.
 
Więcej informacji o KPP na www.kpp.mtp.pl. Zapraszamy również na kanał filmowy KPP na Youtube.
 
Sponsorem relacji była firma KOMAT
Komat Mieczysław Kozłowski
Romanowo Dolne 105
64-704 Romanowo Dolne
tel.: 67 255 98 20-21
fax: 67 255 98 22
e-mail:komat@komat.com.pl
www.komat.com.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Pizzola Rational Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Gorbi M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Menos Werner & Mertz EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Watersystem
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000