Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Nowa kawiarnia Gre...
Sfinks z pierwszą ...
Restauracja WhiteO...
3-gwiazdkowy hotel...
Mavericks w centru...
Pierwsze MOLO w Św...
Starbucks otwiera ...
Costa Coffee FlyDi...
Hampton by Hilton ...
Hotel Grano oferuj...
Będą nowe wnętrza ...
Hotel Number One
Tomasz Jakubiak o ...
Meat & Fit w Socha...
Dariusz Gwiazda no...
Karnawałowe drinki...
Rekomendacja SLOW ...
Otwarcie lokalu Me...
Udany projekt Winn...
Meat & Fit
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Elmak
Hello Coffee
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Belfood
Secpol
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Będą nowe wnętrza InterContinental Warszawa. Rynek hotelowy nie zwalnia


Już wkrótce InterContinental Warszawa będzie kusić gości nowymi wnętrzami. W połowie maja planowane jest zakończenie aranżacji 8500 tys. mkw na 13 kondygnacjach budynku. Wykonawca przestrzeni, firma Tétris, oddał już do użytku pokoje na 7 piętrach hotelu.

Zakres zmian obejmuje remont pokoi i korytarzy, polegający na usunięciu poprzedniej aranżacji i wykończeniu nowej przestrzeni, wraz z wymianą części instalacji. Na przełomie roku planowany jest remont części restauracyjnej.

Inwestycja w nowy design i podniesienie jakości przestrzeni dla gości idzie w ślad za poszerzaniem oferty hoteli 5-gwiazdkowych na warszawskim rynku. W 2017 roku odnotowaliśmy duży wzrost zapytań w zakresie aranżacji wnętrz hotelowych. Wyraźnie widać, że branża nabiera rozpędu, rosną też wymogi co do jakości, skali i tempa prac. Tylko teraz ustalamy daty rozpoczęcia sześciu dużych realizacji, a kolejnych kilka jest w finalnej fazie negocjacji – mówi Krzysztof Poznański, senior project manager Tétris dla realizacji HoReCa.


Remont na działającym obiekcie

Budowa powierzchni hotelowych wymaga specjalizacji w takich projektach. Najważniejszym wskaźnikiem dla inwestora jest utrzymanie wysokiej jakości i kultury pracy przy ogromnym tempie prac, często prowadzonych równolegle na wielu kondygnacjach.

Jestem dyrektorem technicznym w tym hotelu od 11 lat, ale to mój pierwszy remont na taką skalę. Projekt bardzo trudny, bo przeprowadzany przy działającym obiekcie
– mówi Tomasz Beliniak, dyrektor techniczny InterContinental Warszawa. Decyzja o rozpoczęciu renowacji oznacza, że każdy dzień wyłączenia części obiektu ze sprzedaży przyniesie wymierną stratę – równą dziennej wysokości opłat za wynajęcie pokoi. To sprawia, że harmonogramy poszczególnych robót są rozpisane z dokładnością co do godziny. W ciągu doby od momentu rozpoczęcia prac na danym piętrze muszą być zakończone wszystkie demontaże i rozpoczęte roboty wykończeniowe. Dzięki temu przebudowa całej kondygnacji obejmuje około 21 dni. To bardzo szybko.

Wykonawca nie z przypadku
Tego typu remont musiał być wykonany przez firmę znającą się na przebudowie hoteli. Moje poprzednie doświadczenia z wykonawcami były bardzo złe. Teraz jestem zachwycony. Jesteśmy po pierwszych odbiorach technicznych, które nie wykazały żadnych większych usterek. Świetnie nam się też pracuje na poziomie relacji międzyludzkich – mówi Tomasz Beliniak z InterContinental Warszawa. Tétris jest jedną z bardzo nielicznych firm, które są w stanie logistycznie oraz finansowo obsłużyć projekty takiej skali, jak remont hoteli i apartamentów w budynkach wysokościowych. InterContinental Warszawa wymaga stałej obecności około 70 pracowników technicznych. Jeszcze większa skala jest w przypadku Złotej 44, gdzie ta sama firma wykańcza 170 apartamentów (po oddaniu do użytku części rekreacyjnej) - tutaj na co dzień zatrudnia aż 650 osób. W portfolio Tétris znajduje się także jedna z pierwszych w Polsce realizacji wysokościowego apartamentowca, jaką w roku 2012 był budynek Cosmopolitan, liczący 44 piętra.

Kluczowa w takich projektach staje się bardzo szybka decyzyjność w sytuacjach niestandardowych, które zdarzają się na każdej budowie. W naszym projekcie taki proces zajmuje średnio 15 minut, co pozwala uniknąć spiętrzenia problemów – dodaje Tomasz Beliniak. Niuanse w podejściu do szczegółów technicznych nie są bez znaczenia. Dzięki optymalizacji przez Tétris harmonogramów w InterContnental Warszawa udało się skrócić czas realizacji pojedynczego piętra o dwa dni. W przełożeniu na 13 pięter oznacza to dla inwestora niebagatelne oszczędności.

A goście śpią. Niewidoczny remont.
Wyzwaniem w renowacji działających obiektów jest także to, że goście nie mogą zdawać sobie sprawy z faktu remontu. Uciążliwe hałasy i brud obniżyłyby atrakcyjność hotelu. Niesie to szereg problemów, szczególnie jeśli chodzi o wyciszenie odgłosów prac oraz niezauważalne oddzielenie części remontowanej od stref dostępnych dla klientów. Rozwiązaniem, które zastosowano w InterContnental Warszawa, jest wykorzystanie jednego piętra w charakterze „strefy buforowej”.

Dodatkowo, wejścia dla ekip remontowych oraz gości hotelu muszą być od siebie oddzielone, podobnie jak windy oraz ciągi komunikacyjne. W budynkach wysokościowych najsłabszym ogniwem jest transport pionowy i idąca za tym logistyka dostarczania materiałów. Windy techniczne są zawsze mocno obłożone, a oczekiwanie na nie obniża efektywność prac. W wysokich budynkach pojawia się też problem z transportem mebli i innych elementów wyposażenia, które nie mieszczą się w klatkach schodowych. Ich gabaryty i techniczne możliwości transferu muszą zostać zweryfikowane przed decyzją o zakupie konkretnej części wykończenia. – tłumaczy Krzysztof Poznański z Tétris.


O Tétris
Firma łączy potencjał światowego giganta w obszarze aranżacji wnętrz z 15 latami doświadczeń Neo Świat na polskim rynku. W portfolio Tétris znajdują się najbardziej prestiżowe wieżowce nowoczesnej panoramy Warszawy, jak Cosmopolitan, Rondo 1, WFC, Nowy Plac Unii, Focus czy Warsaw Spire. Firma jest promotorem modelu Design & Build, czyli kompleksowego podejścia do projektowania i wykonawstwa przestrzeni. Taki sposób pracy zapewnia synergię między wizją architekta a sprawnym wykończeniem wnętrz w lokalnych realiach. Podstawą modelu Design & Build w Polsce jest aktywna współpraca Tétris z pracowniami architektonicznymi.
http://pl.tetris-db.com

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Pizzola Rational Robot - Coupe Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee CTK Doram Piórex Lemonia Manitowoc Foodservice POSbistro Gastromedia Na Lunch
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000