Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Bezpiecznie, smacznie i zdrowo


Każdy z nas chce cieszyć się urokami lata. Wakacje w gronie rodziny lub przyjaciół to czas pełen wypoczynku i radości. To także świetna okazja do spróbowania specjałów lokalnej kuchni. Jak w obcym mieście znaleźć restaurację, w której nie przepłacając zjemy smacznie i zdrowo?

Z dala od centrum

Bez względu na to, czy wakacje spędzamy opalając się nad morzem, wędrując po górach lub poznając uroki zabytkowych miast, w każdej z tych miejsc znajdziemy punkty szczególnie popularne wśród turystów. Czasem jest to deptak, a czasem rynek główny. Rozpoznamy je wszędzie – jest tam pełno ludzi, sprzedawców pamiątek oraz oczywiście lokali gastronomicznych. Tego typu przestrzenie warto odwiedzić, ale nie zawsze są najlepszym wyborem, gdy poczujemy się głodni. W takich lokalizacjach możemy bowiem spodziewać się wyższych cen. Co ważne, nie zawsze idą one w parze z jakością obsługi i serwowanych potraw. Trudniej oczekiwać w nich indywidualnego podejścia do gości, a pośpiech obsługi związany z dużą liczbą klientów może obniżyć jakość podawanego jedzenia. Znacznie lepszym wyborem są restauracje usytuowane w mniej popularnych miejscach, poza głównymi szlakami wędrówek turystów. Często są to małe, znacznie spokojniejsze lokale, w których jednak większą uwagę przykłada się do potrzeb gości. Zwykle możemy w nich również liczyć na niższe rachunki. Najważniejszy jest jednak klimat takich miejsc. Rzadko pamiętamy o obiedzie zjedzonym gdzieś na zatłoczonym deptaku, chętnie natomiast wspominamy ten podany w małej, przytulnej restauracji odnalezionej przypadkiem – zauważa Anna Muras, ekspert firmy UpMenu.

Przede wszystkim świeżo i regionalnie

Latem, zwłaszcza upalnym, szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na świeżość jedzenia. Czasem nawet drobna przekąska może być powodem poważnych dolegliwości, które skutecznie zepsują nam wypoczynek. Gdy więc przychodzi pora posiłku, w wyborze restauracji kierujmy się nie tylko potrzebami żołądka, ale również zdrowym rozsądkiem. Z najnowszego raportu Polska na talerzu wynika, że Polacy chętnie odwiedzają lokale typu street food. Z ich oferty chociaż od czasu do czasu korzysta ponad połowa z nas, najczęściej zamawiając kebaby, hamburgery i hot-dogi. Zanim jednak skierujemy się do najbliższej budki z ciepłymi przekąskami, zainteresujmy się, jak jest w niej przygotowywane jedzenie, czy wykorzystywane składniki są świeże, czy stoliki dla klientów są regularnie sprzątane. Street food może być smaczny i zdrowy, często jest też elementem lokalnej kultury, który warto poznać, dlatego zamiast sięgać po dostępne wszędzie zapiekanki czy hot-dogi przygotowywane z mrożonych produktów, warto próbować specjałów regionalnych, które coraz częściej są serwowane prosto z ulicy. Doskonale jest to widoczne w krajach azjatyckich, ale również u nas taka oferta zyskuje na popularności. Food trucki mogą zaskoczyć swoich klientów bogactwem menu. Znajdziemy w nich np. pierogi czy burgery przygotowywane w oparciu o unikatowe receptury i regionalne produkty. Również w restauracjach warto sięgać po takie właśnie dania. W ten sposób z jednej strony mamy okazję poznać smaki niedostępne w innych rejonach kraju czy świata, a z drugiej, możemy liczyć na świeżość potraw – zauważa Anna Muras z UpMenu.

Słuchaj innych

O tym, jak trudno jest odnaleźć się w nowym miejscu wie każdy, kto stanął przed takim wyzwaniem. Skorzystanie z komunikacji miejskiej czy odnalezienie konkretnego punktu bywa bardzo kłopotliwe, zwłaszcza jeśli pojawią się dodatkowe problemy, takie jak np. bariera językowa. Jak w obcym mieście odnaleźć lokal, w którym zjemy smacznie, zdrowo i na dodatek nie przepłacimy? Warto skorzystać z doświadczeń innych, zwłaszcza miejscowych. Czasem wystarczy chwila rozmowy ze sprzedawcą na rynku albo parą spotkaną w parku, by dowiedzieć się, gdzie zjemy prawdziwe domowe jedzenie, a gdzie serwują najlepszą pizzę w mieście. Możemy także skorzystać z niezastąpionego źródła wiedzy, jakim jest Internet. Na forach, blogach czy serwisach tematycznych powinniśmy bez trudu odnaleźć informacje dotyczące restauracji działających w miejscu, które właśnie odwiedzamy. Warto także odwiedzić strony internetowe tych lokali, gdzie znajdziemy menu oraz inne przydatne informacje dotyczące np. zamówień z dostawą. W ten sposób możemy oszczędzić czas, który przeznaczymy na inne zajęcia. Po co rezygnować z rodzinnej zabawy na plaży i iść na obiad, skoro jedzenie może przywieźć dostawca? – zauważa Anna Muras, ekspert UpMenu.

Eksperci UpMenu radzą:

  • Najlepsze pod względem turystycznym lokalizacje nie zawsze są najlepsze również pod względem oferty gastronomicznej
  • Szczególną uwagę zwracaj na świeżość serwowanego jedzenia oraz na czystość panującą w lokalu
  • Sprawdzaj opinie dotyczące restauracji. Wykorzystuj Internet i informacje uzyskane od miejscowych
  • Próbuj lokalnego jedzenia – to okazja do poznania nowych smaków

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000