Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.03.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
C-Michel Labarre


Jest francuskim mistrzem kuchni, który swój kunszt kulinarny kształtował i doskonalił podczas pracy w renomowanych restauracjach ojczystego kraju. Teraz zajmuje się przeprowadzaniem profesjonalnych szkoleń dotyczących branży gastronomicznej. Jest też jurorem w prestiżowych konkursach kulinarnych Bocuse d'Or i wielu innych, a także prezesem fundacji Academy Bocuse d'Or Poland. To właśnie dzięki niemu polscy reprezentanci mają możliwość pokazania umiejętności w światowym konkursie kulinarnym. W poniższym wywiadzie opowiedział o swoich planach, zainteresowaniach i sposobach spędzania wolnego czasu.

Gastrona.pl – Czy zastanawiał się Pan kiedyś nad tym, co by Pan robił gdyby nie był kucharzem?

C-Michel Labarre – Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, od zawsze wiedziałem co chcę robić. Moi rodzice mieli restauracje. Wydaje mi się, że mam to w genach. Jako jedyny z czwórki rodzeństwa wybrałem ten zawód. Dla mnie to nie tylko praca, ale też filozofia życia i nie wyobrażam sobie siebie w innym zawodzie.

Gastrona.pl – Czy uważa Pan kogoś w branży za swoją konkurencję?

C-Michel Labarre – Ja nie mam konkurencji. To nie jest tak, że uważam, że jestem dobry, tylko że każdy ma prawo wymyślić własne danie i łączyć produkty tak jak chce. A ja to mogę szanować albo nie. Dlatego nie traktuje nikogo jako konkurencji, bo każdy jest oryginalny.

Gastrona.pl – Zatem każdy może być najlepszy?

C-Michel Labarre – Zawsze mówiłem o tym ze obojętnie jaki zawód mamy powinniśmy wszystko robić z sercem. Jeśli tak nie będzie, to nigdy nie będzie to dobre.

Gastrona.pl – Proszę powiedzieć jakich kucharzy w Polsce Pan ceni?

C-Michel Labarre – Będzie ich około 10 tysięcy. Nie mogę powiedzieć, który jest najlepszy, bo wtedy przyznałbym, że inny jest gorszy. Nie potrafię tego powiedzieć.

Gastrona.pl – Jakie jest Pańskie zdanie na temat konkursów kulinarnych?

C-Michel Labarre – Konkursy dają możliwość zaprezentowania swoich umiejętności. Wiadomo, że poziom kucharzy jest różny. Widać kto dużo trenuje, a kto nie. Pojawia się też bardzo dużo podstawowych błędów tam, gdzie wszyscy powinni zachować pewne normy. Trzeba też pamiętać, że pierwsza tura uczestników ma trochę gorzej, bo maszyny nie są jeszcze rozgrzane.

Gastrona.pl – Czym zajmuje się Pan w wolnym czasie?

C-Michel Labarre – Staram się utrzymać kondycję. Lubię biegać i spacerować. Często wychodzę na spacer z żoną i dwoma psami rasy Golden Retriver. Robie to dla relaksu, ale ogólnie mam bardzo mało czasu.

Gastrona.pl – Jaki jest najważniejszy projekt, którym Pan się teraz zajmuje?

C-Michel Labarre – Teraz najważniejsze jest dla mnie przygotowanie do selekcji konkursu Bocuse d'Or, którego finał odbywa się co dwa lata w Lyonie. Wcześniej kraje muszą wytypować swoich reprezentantów. Jestem też prezesem fundacji Academy Bocuse d'Or Poland i naszym celem jest pokazanie, że Polscy kucharze dorównują kucharzom światowym.

Gastrona.pl – A poza tym?

C-Michel Labarre – Poza tym mam swoją restaurację i pensjonat w Karpaczu i to zabiera mi bardzo dużo czasu.

Opublikowała: Karolina Odzimek

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000