Dla restauratorów już samo znalezienie się w przewodniku
Main Cities of Europe jest dużym wyróżnieniem. Gwiazdka Michelin pozostaje natomiast wyrazem uznania sztuki kulinarnej restauracji i jednocześnie największym marzeniem jej właściciela. O uwzględnieniu lokalu w przewodniku decydują inspektorzy Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów zawsze pozostają anonimowe, co zapewnia wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
W przewodniku Main Cities of Europe restauracjom przyznawane są następujące symbole:
- Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
- Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
- Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny.
Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy – wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.
Tegoroczna edycja przewodnika
Main Cities of Europe opisuje restauracje z 44 miast w 20 krajach Europy: Austria (Wiedeń, Salzburg), Belgia (Bruksela, Antwerpia), Czechy (Praga), Dania (Kopenhaga), Finlandia (Helsinki), Francja (Paryż, Lyon, Strasbourg, Tuluza), Grecja (Ateny), Hiszpania (Madryt, Barcelona, Walencja), Holandia (Amsterdam, Rotterdam, Haga), Irlandia (Dublin), Luksemburg (Luxembourg), Niemcy (Berlin, Kolonia, Frankfurt, Hamburg, Monachium, Stuttgart), Norwegia (Oslo), Polska (Warszawa, Kraków), Portugalia (Lizbona), Szwajcaria (Berno, Genewa, Zurych), Szwecja (Sztokholm, Goteborg), Węgry (Budapeszt), Wielka Brytania (Londyn, Birmingham, Edynburg, Glasgow), Włochy (Rzym, Mediolan, Turyn, Florencja).
Firma Michelin zajmuje się nie tylko produkcją opon, lecz także wydaje słynne mapy oraz przewodniki kulinarne (czerwone) i turystyczne (zielone). Przewodnik Michelin
Main Cities of Europe pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Wszelkie informacje praktyczne w nim zawarte, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.