Znamy najnowsze wyniki badań wieprzowiny. Okazuje się, że w porównaniu z sytuacją sprzed 20 lat jakość tego mięsa znacznie się poprawiła. Ma więcej dobrze przyswajalnego żelaza oraz witamin, a mniej sodu, kalorii i cholesterolu.
Zaraz się zacznie! Prezenty, porządki, tłumy w sklepach – nieodłączny element przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Aby w tym roku nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę, warto zrobić plan. Również w zakresie samej kolacji wigilijnej oraz dań i przekąsek na pierwszy i drugi dzień świąt. O ile 24 grudnia wybieramy tradycyjne podejście do menu, to w kolejne dni możemy puścić wodze kulinarnej fantazji. Najczęstszym wyborem w takim przypadku jest mięso. Jak zadbać o to, by na stołach pojawiły się posiłki nie tylko smaczne, ale również zdrowe?
Jesteśmy już całkiem nieźle wyedukowani, jeśli chodzi o jakość jedzenia. Rewolucja kulinarna, która przetoczyła się przez nasz kraj dzięki popularyzacji programów o gotowaniu sprawiła, że chętnie eksperymentujemy i dużo częściej decydujemy się na odważne połączenia. Coraz większą wagę przywiązujemy też do sprawdzania składu na etykietach, w tym wartości odżywczych. Wielu z nas interesuje się newsami z zakresu badań eksperckich żywności. Często takie badania obalają mity utarte na przestrzeni lat.
Z taką sytuacją mamy właśnie do czynienia w przypadku wieprzowiny – mięsa od lat chętnie wybieranego przez Polaków. Najnowsze badania ekspertów* (http://polskie-mieso.pl/wartosc-wieprzowiny.pdf) potwierdzają, że jakość i wartości odżywcze tego mięsa poprawiły się na przestrzeni 20 lat oraz opisują wpływ mięsa wieprzowego i jego przetworów na dietę człowieka.
Wielu zaciekawi fakt, że kaloryczność wieprzowiny znacznie spadła na przestrzeni ostatnich 20 lat. Głównym powodem jest ograniczenie ilości tłuszczu oraz grubości słoniny w wieprzowinie. W efekcie dzisiejsza wieprzowina ma przyjemną różowoczerwoną barwę, możemy cieszyć się jej kruchością i soczystością. Warto wspomnieć tu o boczku, który według badań jeszcze 20 lat temu zawierał około 50% tłuszczu, a dziś ma go średnio o 15% mniej!
Wieprzowina ma też niższą niż 20 lat temu zawartość kwasów nasyconych (tzw. złego tłuszczu) i wyższą zawartość kwasów wielonienasyconych (tzw. dobrego tłuszczu). Zawartość cholesterolu w tym mięsie na przestrzeni ostatnich lat znacznie się zmniejszyła. Proporcja kwasów omega-6 i omega-3 zawarta w wieprzowinie również się poprawiła. Najnowsze badania pokazują, że ma mniej kalorii niż dotychczas sądzono. Kolejną jej zaletą jest obniżenie zawartości sodu w porównaniu z wynikami sprzed lat.
Dzięki najświeższym badaniom, wielu z nas może zweryfikować swoje dotychczasowe przekonania o tłustym schabowym albo kalorycznej karkówce. Wybierając mięso od sprawdzonych hodowców, którzy w wyniku swojej pracy i zaostrzenia wymogów dobrostanu zwierząt, oferują wieprzowinę lepszej jakości niż przed laty, zadbamy o to, by na naszych stołach pojawiły się dania spełniające nasze wymagania zarówno smakowe, jak i dotyczące zagadnień dietetycznych.
Planując listę zakupów na świąteczne dni, warto zapoznać się z pełną wersją opracowania wyników badań i przekonać się, czym charakteryzuje się dzisiejsza wieprzowina i jak bardzo różni się od tej, którą do tej pory znaliśmy.
* Opracowanie wyników badań laboratoryjnych pt.: Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.