Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Dlaczego branża gastronomiczna powinna głosować na Partię KORWiN?


Prowadząc lokal gastronomiczny i pracując w gastronomii mierzyłem się ze sporą liczbą problemów proceduralnych, z którymi sobie poradziłem. Większość z nich opisałem na swoim blogu. Faktem jest, że przepisy zabijają wiele inicjatyw i świetnych pomysłów na gastronomię. A tak być nie powinno pisze Łukasz Chrząszcz. Poniżej przedstawiamy Państwu jego artykuł, gdzie opisuje dlaczego branża gastronomiczna powinna głosować na Partię KORWiN.

 
Prowadzenie knajpy to gra

A zasady tej gry doskonale znasz. Są nimi wszystkie przepisy: prawa pracy, prawa podatkowego, prawa gospodarczego, koncesjonowania, sanepidu, bhp, abonamentu itd. Co do przestrzegania zasad nie ma dwóch zdań – takie jest prawo. Pytanie, czy prawo musi być restrykcyjne, a jeśli nie – to dlaczego takie jest?
 
Po co są zasady?

Zasada jest normą, regułą postępowania przyjętą przez daną grupę lub społeczność. Zasady obowiązujące w gastronomii ustanawiają politycy, których wybierzesz w najbliższych wyborach. Czy zasady są potrzebne? Oczywiście, że tak:
  • określają sferę wolności dla grających – prowadzący lokal i pracownik muszą wiedzieć co mogą, a czego nie;
  • dzięki nim gra powinna być łatwiejsza i lepiej przyswajalna – prowadzenie restauracji było łatwe i nie stanowiło problemu dla początkujących;
  • dzięki zasadom gra powinna być sprawiedliwa – prowadzenie danego typu lokalu miało jednakowy stopień trudności;
  • aby każdy czuł się bezpiecznie – właściciele lokali prowadzili działalność w sposób, który nie zaszkodzi gościom, a goście zachowywali się w sposób, który nie zaszkodzi restauratorom;
  • aby panował porządek – wszelkie spory na linii gość – właściciel, pracownik – właściciel, właściciel – państwo miały swoją podstawę prawną.
Jak słusznie pisze brytyjski sędzia Sir Christopher Staughton: Każde działanie ustawodawcze jest ograniczeniem wolności i powinno być wprowadzane, gdy jest rzeczywiście uzasadnione. I polski prawnik śp. Janusz Kochanowski: Nadmiar regulacji prowadzi także do zakłócenia potrzebnej symbiozy, jaka powinna występować pomiędzy prawem państwowym a (…) obyczajami czy zwykłą moralnością. Zatem przyjrzyj się siedmiu ustawom, które tworzą prawo w gastronomii.
 
Zasada nr 1 – oszczędzaj na emeryturę (płać ZUS)

Jako właściciel restauracji płacisz niecałe 470 zł miesięcznie na składkę emerytalną. Gdy skończysz 67 lat, państwo będzie Ci wypłacać miesięcznie minimalną krajową. Nie wierzysz? Poproś ZUS o symulację. Przez 7 lat życia na emeryturze, państwo z uzbieranych przez 40 lat pracy pieniędzy (pieniądze w ZUS nie są oprocentowane) wypłaci Ci łącznie jakieś 30% tej kwoty. Resztę zje. O ile dożyjesz do emerytury! Bo jeśli umrzesz wcześniej, to pieniądze zabierane Ci przez całe życie pójdą się kochać.

Co zrobi Partia KORWiN?

Zostawi Ci te 470 zł w kieszeni, abyś ulokował je na procent w wybrany przez Ciebie sposób. Będziesz miał wgląd w to, jak rosną Twoje życiowe oszczędności. A na wypadek Twojej śmierci, pieniądze które uzbierałeś przejmą Twoje dzieci – nie państwo.

Zasada nr 2 – płać ZUS za pracownika, a pracownik niech jeszcze płaci za siebie

Za kelnera zarabiającego 1850 zł (płaca minimalna brutto w 2016 roku) zapłacisz z podatkami 2231 zł. Z czego kelner dostanie na rękę 1355 zł. W sumie 875 zł (prawie połowę pensji) zabiorą mu politycy.

Co zrobi Partia KORWiN?

Pominie pośredników – NFZ i ZUS i da kelnerowi do ręki 2231 zł. Z czego sam wykupi sobie prywatne ubezpieczenie i wpłaci pieniądze na lokatę. Brytyjski sędzia Staughton, którego cytowałem już wcześniej, jest autorem jednej z ośmiu zasad tworzenia dobrego prawa, która brzmi: Żadne prawo nie powinno zabraniać osobie pełnoletniej zachowań, które mogą tylko jej wyrządzić szkodę. Piszę to uprzedzając Twoją troskę o kelnera, który postanowi dodatkową gotówkę przepić, zamiast wpłacić na lokatę. Choć to może nie najlepszy przykład, bo ktoś kiedyś udowodnił, że zbierając przez całe życie butelki po piwie dorobisz się większej emerytury, niż z ZUSu ;-)
 
Zasada nr 3 – płać podatek od dobrej pracy

Im lepiej pracujesz i więcej zarabiasz, tym większy podatek masz zapłacić – Ty i Twoi pracownicy. Logicznie rzecz ujmując, powinieneś szukać sposobów na oszczędności, czyli obniżać koszty funkcjonowania restauracji. Tymczasem w Polsce mamy paradoks – szukasz sposobów na… zwiększenie kosztów. Aby pomniejszyć dochód i zapłacić mniejszy podatek.

Co zrobi Partia KORWiN?

Zlikwiduje PIT, czyli podatek dochodowy. Tak, abyś mógł spokojnie myśleć o ograniczaniu kosztów w knajpie, a nie wpisywaniu w koszty biletów autobusowych córki, nartorolek czy prywatnego samochodu. Opodatkowanie pracy ma taki sam sens, jak zasiłki dla bezrobotnych.
 
Zasada nr 4 – dbaj o zdrowie gości bardziej, niż oni o własne

Aby móc prowadzić pełną działalność gospodarczą w gastronomii musisz posiadać: zmywarkę z wyparzarką, naświetlacz do jaj, osobne lady chłodnicze dla różnych produktów, osobne pomieszczenia na jaja, osobne na mycie warzyw, osobne na krojenie mięsa, 3x dziennie sprawdzać temperatury w lodówkach, szereg dokumentów instruktażowych, które nie wiadomo jak napisać, plany technologiczne potwierdzone przez rzeczoznawcę itp. itd. Pomimo, że 90% Twoich gości nie ma w swoim domu ani jednej z wymienionych rzeczy. I o dziwo jeszcze żyją.

Przez te restrykcyjne przepisy wielu pasjonatów gotowania ma problemy z otwarciem lokalu. Doszło również do kuriozalnych sytuacji zamykania przez Sanepid stołówek dla bezdomnych, ponieważ schroniska nie spełniały wymagań sanitarnych…

Co zrobi Partia KORWiN?

Maksymalnie uprości prawo i przepisy. Dbanie o zdrowie gości jest najważniejsze, dlatego powinna istnieć instytucja (niekoniecznie publiczna, wszak gwiazdek Michelina też nie przyznają państwowi urzędnicy tylko francuska firma), która będzie reagowała na skargi gości, sprawdzała jakość restauracji, publikowała oceny, a nawet znakowała lokale.

Poniekąd już teraz się to dzieje za sprawą takich portali jak Gastronauci, Gdziezjesc, Kuchniaplus czy chociażby Facebooka. Restauracja, która przez dłuższy czas zbiera negatywne recenzje w końcu padnie. Inna sprawa, że nie można zabraniać ludziom jeść w gorszych warunkach, jeśli jest to ich świadomy wybór.
 
Zasada nr 5 – płać haracz za puszczanie radia i telewizji

To nic, że zapłaciłeś za telewizor, internet i pakiet Cyfrowego Polsatu. Państwo chce, abyś zapłacił mu abonament radiowo-telewizyjny, który pójdzie na działanie stacji, których w ogóle nie oglądasz ani nie słuchasz. A to nie koniec kolejki. Legalnie działające stowarzyszenia autorów, twórców i wykonawców będą chciały od Ciebie setek złotych miesięcznie. Tych stowarzyszeń może być bardzo dużo, ponieważ Twoje państwo pozwoliło im działać na zasadzie Dzisiaj ten artysta nie jest u nas zrzeszony, ale jutro może się zapisać, dlatego musisz nam zapłacić, abyśmy mogli kiedyś zapłacić jemu.

I gdy szczęśliwy po opłaceniu: sprzedawcy telewizora, internetu, Cyfrowego Polsatu, państwa i stowarzyszenia chcesz puścić swoim gościom Agenta 007 – zostajesz skuty w kajdanki i dostajesz mandat od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Dlaczego? Bo nie wykupiłeś licencji na publiczne odtwarzanie filmów.

Co zrobi Partia KORWiN?

Zlikwiduje abonament radiowo-telewizyjny, skróci prawa autorskie do 12 lat i zlikwiduje ZAIKS. Obecnie prawa autorskie działają nawet do 70 lat po śmierci artysty! W praktyce będzie to wyglądało tak, że jeśli zespół Weekend nagrywa piosenkę o tym, jak ona tańczy dla mnie, to żyje z jej publicznego odtwarzania maksymalnie przez 12 lat. Tantiemy płacą zespołowi (broń Boże ZAIKS-owi) dystrybutorzy piosenki: np. właściciel radia i producent płyt CD. Płatne koncerty zespół może oczywiście grać do końca życia ;-)
 
Zasada nr 6 – płać za możliwość sprzedawania alkoholu i pytaj nas, czy możesz to robić

Ustawa o wychowaniu w trzeźwości nakazuje Ci, abyś sprzedawał alkohol tylko w określonym rejonie – co najmniej 100 metrów od szkoły i kościoła. Czyli jeśli Twoja wykwintna restauracja znajduje się 90 metrów od fary, to gościom do obiadu zamiast wina możesz podać co najwyżej sok jabłkowy. Musisz płacić koncesję na sprzedaż alkoholu, aby państwo miało potem z czego leczyć pijaków i kupować w przychylnych gazetach reklamy o tym, że picie jest złe.

Co zrobi Partia KORWiN?

Uwolni działalność gospodarczą. Tak, aby chłopak robiący w domu lemoniadę mógł ją legalnie sprzedawać na podwórku bez obawy o kontrolę z Sanepidu i Urzędu Skarbowego. A także, abyś Ty jako restaurator sprzedający alkohol mógł to robić gdzie chcesz (gdzie Ci pozwoli społeczność i moralność) i bez starania się o pozwolenie u urzędników.

Zasada nr 7 – gość Twojej restauracji, który prowadzi samochód nie może wypić ani jednego piwa

Ustawa o wychowaniu w trzeźwości przewiduje, że kierowca, który ma powyżej 0.2 promila alkoholu we krwi nie może prowadzić samochodu. Aby załapać się na 0.2 promila wystarczy wypić jedno piwo. Sam wiesz, jak różowo wygląda świat po jednym piwie i ile smoków się wtedy widzi ;-)

Co zrobi Partia KORWiN?

Na wzór brytyjski podniesie dopuszczalną wartość stężenia alkoholu we krwi do 0,8 promila i polepszy stan dróg. Tak, aby realnie zwiększyć bezpieczeństwo na drogach, a kierowców po wypiciu jednego piwa i przestrzeganiu przepisów drogowych nie traktować i nie karać jak przestępców. Dla Ciebie jako właściciela knajpy oznacza to wzrost dochodów, dla kierowców powiew normalności. Nie wiem czy wiesz, ale w Wielkiej Brytanii jest o połowę mniej wypadków drogowych niż w Polsce.

Zatem przyjmując, że zasady gry można zmienić i robią to politycy w Sejmie, a obecne zasady są albo niezrozumiałe albo zbyt rygorystyczne, to warto dać szansę ludziom, którzy mają pomysł i chcą te zasady zmienić. Z korzyścią dla branży gastronomicznej – i dla zwykłych ludzi.
 
Dlaczego postanowiłem napisać o wyborach?

Rozumiem, że możesz być zmęczony polityką i niespełnionymi obietnicami. Ja również jestem. Dlatego nie głosuję na partie, które już rządziły. Na ludzi, którzy wczoraj mówili A, a jutro robią B. Na partie, które stworzyły obecne prawo w gastronomii i nie chcą go zmienić.

Zauważ, że ekscentryczny prezes Partii KORWiN od ponad 25 lat nie zmienił poglądów. Gdyby rządzący na początku lat 90. posłuchali się jego nawoływań i z pieniędzy szalonej prywatyzacji spłacili ówczesnych emerytów, to dziś oszczędzalibyśmy na własną przyszłość, a nie utrzymywali obecnych emerytów. Polecam też wypełnić Barometr Wyborczy – ankietę, która pokaże Ci do programu jakiej partii Ci najbliżej.

Możesz traktować mój post jak polityczny ekshibicjonizm. Może nawet przestaniesz mnie za to lubić i czytać. Ale jeden z postulatów Piotra Waglowskiego (blogera, niezrzeszonego kandydata do Senatu), mówi: Nie bądź biernotą. Jak nie będziesz aktywny, to inni zdecydują za ciebie. Więc jestem aktywny: głosuję i namawiam do głosowania, bo mi zależy.
 
Łukasz Chrząszcz
 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000