Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Dlaczego seniorzy powinni jeść wieprzowinę ?


Osoby starsze, ze względu fizjologicznych są szczególnie narażone na dolegliwości wynikające z  niedoborów substancji odżywczych. Ich dieta powinna być więc urozmaicona, ułożona ze szczególną dbałością i dostosowana do wieku, aktywności, a często również obciążających chorób i przyjmowanych leków.

Przyczyn niedoborów składników odżywczych u seniorów jest wiele. Choroby układu pokarmowego, braki w uzębieniu i choroby jamy ustnej, przyjmowanie leków zmniejszających apetyt, zaburzenia węchu i smaku, ograniczenia ekonomiczne czy brak wiedzy na temat prawidłowego żywienia - to tylko nieliczne przykłady ograniczeń z jakimi mierzą się osoby starsze.  Mięso wieprzowe to niezwykle cenne źródło wielu składników odżywczych, potrzebnych w zrównoważonej diecie seniorów.

Zawarte w wieprzowinie pełnowartościowe białko znacznie lepiej przyswaja się od białka roślinnego. Odpowiada ono za budowę i naprawę wszystkich tkanek, wzmacnia odporność organizmu i procesy widzenia. Dostarcza ono aminokwasy, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, dlatego trzeba uwzględnić je w diecie.

W starszym wieku należy zwracać uwagę na ilość spożywanego tłuszczu. Jest on źródłem energii i nośnikiem smaku, jednakże spowolniony metabolizm a także słabsza praca serca mogą skutkować wzrostem masy ciała i cholesterolu. Dobrym rozwiązaniem jest wybieranie produktów niskotłuszczowych takich jak schab, szynka czy polędwiczka wieprzowa.

Wraz z wieprzowiną dostarczana do organizmu jest witamina A, która wpływa na stan skóry, zwiększa wytrzymałość kości i zębów, wspiera funkcje widzenia, układu nerwowego oraz odporność.

Kluczowe dla zdrowia są również witaminy z grupy B, których prawdziwą skarbnicą jest mięso wieprzowe. Witamina B6 to składnik wielu enzymów. Jest ona niezbędna jest w funkcjonowaniu układu pokarmowego, a także sprzyja wchłanianiu magnezu. Witamina B12 to składnik czerwonych krwinek, wspomaga funkcjonowanie mózgu, a także towarzyszy metabolizmowi tłuszczów i węglowodanów.

 Z uwagi na częste anemie wśród seniorów bardzo ważna jest odpowiednia ilość żelaza w diecie. Zawarte w wieprzowinie żelazo hemowe jest najlepiej przyswajalne. Jest ono podstawowym składnikiem czerwonych krwinek, odpowiada m. in.za transport i magazynowanie tlenu dlatego jego obecność i ilość jest bardzo istotna.

W chudym mięsie wieprzowym znajdziemy również bardzo istotny dla starszych osób cynk, będący także składnikiem wielu enzymów oraz wpływa na zmysły węchu i smaku.

Dieta z udziałem wieprzowiny jest bogata w składniki odżywcze, smaczna i różnorodna. Wybieranie produktów wysokiej jakości daje pewność, że służą one nie tylko podniebieniu ale i zdrowiu seniorów.


Autor tekstu:
Szef Kuchni Michał Soliwoda

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

 

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000