Dnia 24 czerwca, w malowniczym Szczawnie Zdroju odbył się Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej - III edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.
W konkursie udział wzięło 8 drużyn kucharskich. Każda z ekip miała za zadanie przygotować danie główne, w którym obowiązkowymi składnikami były mięso z jelenia i topinambur oraz przystawkę z wykorzystaniem przepiórki i rokitnika.
Dania oceniało Jury w składzie: Waldemar Hołówka - Przewodniczący Jury, Wojciech Harapkiewicz - Koordynator konkursu oraz Tomasz Jakubiak, Piotr Szczygielski - Szczypior, Łukasz Konik, Grzegorz Parczewski, Jacek Jakubczak, Artur Musztyfaga, Mariusz Pieterwas, Adam, Dmyterko i Tomasz Czarnecki.
Najlepsze, zdaniem Jury, dania przygotowali Dominik Karpik, który wystąpił w duecie z Magdą Stolc. Zespół reprezentował Restaurację Mercato Hilton w Gdańsku. Zwycięzca oprócz cennych nagród otrzymał również nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2017.
Na pozostałych miejscach uplasowali się:
- Rafał Grzegorzek i Paweł Kamiński z Hotelu Spa Dr Irena Eris w Polanicy Zdrój – II miejsce
- Waldemar Trzciołek i Artur Antkowiak z Hoteul Ostoja Chobienice w Siedlcach – III miejsce.
Więcej informacji o KPP na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny. Zapraszamy również na nasz kanał filmowy na Youtube.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.