Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Wdrażamy najnowocz...
Restauracje Atelie...
Focus Hotels otwor...
LSI Software S.A. ...
XXIII obrady Loży ...
Rozwiązania NEXT L...
Rada programu S...
Marketing internet...
Karta win w restau...
Re-otwarcie flagow...
Loża Ekspertów pro...
Rusza nowy program...
Konferencja Global...
Gwiazdkowe spotkan...
Jak dbać o wizerun...
MAKRO dla gastrono...
Spektakularny powr...
Piotrkowska 155 z ...
Budynek elektrowni...
Gastronomia - u...
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Robot - Coupe
Espiga
Local Pizza
Hendi Polska
Fondis
Tech - Prim
Makro Cash & Carry
Heute Service
LMS Online Sp. z o.o.
Artykuły spożywcze
Pizzola
Caffetea
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Belfood
Secpol
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Gastronomia - uczymy się w Europie


Jechać w Wysokie Tatry, nad Ocean Atlantycki, a może do zabytkowej Norymbergi? Zwiedzić Francję, Niemcy, czy może Słowację?  Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie mogą wybierać.
 
Takie możliwości daje projekt Gastronomia - uczymy się w Europie realizowany przez nowohucki gastronomik w ramach programu Erasmus+. Oczywiście to nie uroki turystyczne decydują o wyborze destynacji, ale znajomość języka obcego.
 
 
Uczestnicy zagranicznych staży pogłębiają swoją wiedzę, nabywają nowe umiejętności zawodowe, szlifują język. W ciągu ostatnich dwóch lat ze staży skorzystało 58 uczniów (11 grup wyjazdowych  z opiekunami) i 24 nauczycieli. Tak, nauczyciele również doskonalą swoje umiejętności. Przyglądają się pracy swoich zagranicznych kolegów i koleżanek ze szkół zawodowych we Francji, Austrii i Słowacji, towarzyszą im przez 5 dni niczym cienie, bo takie jest właśnie założenie wyjazdów typu jobshadowing. Po powrocie wdrażają nowe metody pracy z uczniami poznane podczas zagranicznych mobilności.
 
 
Uczniowie przez 3-tygodnie pracują w zagranicznych restauracjach, hotelach, gdzie pod opieką swoich mentorów oraz opiekunów ze szkoły zdobywają konkretne umiejętności zawodowe. Działając w międzynarodowych zespołach, oczywiście bez pomocy tłumaczy, wykonują potrawy kuchni narodowych: Francji, Słowacji, Niemiec. Obsługują także gości w tych restauracjach. Jak to wszystko im się udaje? Bardzo pomaga przygotowanie językowo - kulturowe i pedagogiczne realizowane przed wyjazdem w szkole. Po powrocie ze staży uczniowie z łatwością sporządzają: bryndzowe haluszki, ser wyprażany, wołowinę po burgundzku, krem brulee, sałatkę ziemniaczaną czy krustenbraten.   
 
Staż to nie tylko praca. Uczestnicy poznają atrakcje turystyczne odwiedzanego regionu, kraju. Zawierają międzynarodowe znajomości, nawet takie, które później przeradzają się w przyjaźnie.
 
 
Po powrocie uczniowie prezentują nowo poznane umiejętności na zajęciach zawodowych i w miejscach praktyk dzieląc się w ten sposób swoimi świeżymi doświadczeniami.
 
Bardzo istotnym walorem zagranicznych mobilności realizowanych w ramach programu Erasmus+ jest ich bezpłatny charakter. Wszystkie koszty pokrywane są ze środków unijnych. Czyli chcieć to móc! Nie ma bariery finansowej, liczą się tylko osiągane efekty. A skoro o efektach mowa - każdy uczestnik po zakończeniu stażu otrzymuje certyfikat Europass Mobility oraz dokument ECVET, które  potwierdzają nowo zdobyte umiejętności i są uznawane  w całej Unii Europejskiej. Rynek pracy tylko czeka na osoby mobilne, otwarte na nowe doświadczenia, znające języki obce.
 
Gastronomia - uczymy się w Europie daje tyle wymiernych korzyści i przyciąga tylu chętnych, że Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie już stara się o realizację kolejnego projektu.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Smoker RM Gastro Caffetea Zakłady Chemiczne EmiChem P.P. Tech - Prim Espiga Iguana - Gastro easyFairsŽ Poland CTK Doram Piórex LMS Online Sp. z o.o. RATIONAL Sp. z o.o. Uzdrowisko Wysowa S.A. Iglotex Secpol Soda Pluss HRC Serwis Dora Metal ABC Espresso M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Sokołów Tableart Tomasz Miszczak Robot - Coupe Belgium`s Best Heute Service Senso Gastro Nektar Natura Menos
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000