W piecach konwekcyjno-parowych firmy Rational można przyrządzić 90% wszystkich potraw, znajdujących się na kartach dań międzynarodowych profesjonalnych kuchni. W Europie tego typu urządzenia są od dłuższego czasu normą. W Polsce wielu kucharzy wciąż jeszcze korzysta z klasycznych metod gotowania, nie wykorzystując przy tym dostępnych technologii.
Piec konwekcyjno-parowy zastępuje niemal wszystkie tradycyjne maszyny kuchenne: piece, kuchenki, kotły i grille. Sprzęty te są łatwe w obsłudze, posiadają funkcję samooczyszczania i w porównaniu z innymi są o wiele bardziej oszczędne i zużywają nawet do 70% mniej energii. W Polsce dopiero połowa kucharzy wykorzystuje te wielozadaniowe urządzenia.
Kto się przyzwyczaił przyrządzać typowego kotleta schabowego w typowym głębokim smażeniu, jest często sceptycznie nastawiony do nowych technologii – mówi Daniel Sielicki, mistrz kuchni w firmie Rational.
Dzięki przygotowywaniu produktów panierowanych w SelfCookingCenter 5 Senses możemy w znacznym stopniu zmniejszyć zużycie tłuszczu – twierdzi Dariusz Zahorański, szef kuchni z Radisson Blu. On sam w swojej kuchni od lat korzysta z tego typu rozwiązań.
Dla urządzeń firmy Rational można znaleźć zastosowanie niemalże we wszystkich zakładach produkcyjnych. Pozwalają na przygotowanie około 30 posiłków dziennie, dlatego poniesione koszty zwracają się w niecały rok. Dzięki gotowaniu na parze dania są soczyste, mają intensywny zapach, apetyczne barwy i chrupiącą skórkę. Ponadto przygotowuje się je bardzo szybko. Piece konwekcyjno-parowe są dodatkowo łatwe w obsłudze, nie trzeba nadzorować procesu przyrządzania potraw, zatem nawet niedoświadczony pracownik jest w stanie uzyskać satysfakcjonujące efekty.
Ze wszystkich urządzeń Rational SelfCookingCenter 5 Senses jest dotychczas jedynym modelem, który przyrządza wszystkie potrawy. Wystarczy tylko użyć odpowiedniego przycisku. Sprzęt dostosowuje wszystkie ustawienia do wielkości, ilości i stanu poszczególnych produktów, zgodnie z intencją kucharza. Natomiast dla tych, którzy wolą sami określać temperaturę, wilgotność, czas przyrządzania i prędkość obiegu powietrza, najlepszą alternatywą jest CombiMaster Plus firmy Rational. Model ten wyposażony jest we wszystkie ważne funkcje, które pozwalają spełniać wysokie wymogi jakościowe kuchni.
Więcej informacji na stronie: www.rational-online.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.