Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
IGGP walczy o 5% VAT dla Gastronomii w Sejmie RP


Za nami Debata Sejmowa - 5% VAT w Gastronomii, która odbyła się 12 września 2022 roku w Sejmie RP w Warszawie. Przedsiębiorcy związani z branżą gastronomiczną przedstawili posłom Sejmu RP swoje propozycje rozwiązań aktualnych problemów z jakimi zmagają się w swoich biznesach.
 


Izbę reprezentował cały Zarząd oraz przedstawiciele Rady i Dyrektorów regionalnych :
Jacek Czauderna – prezes zarządu
Sławomir Grzyb – Sekretarz Generalny
Dorota Rydygier - wiceprezes
Ewa Gutkowska - członek zarządu
Jacek Bełz - członek zarządu
Renata Kamienik - członek Rady
Arkadiusz Klinicki - członek Rady
Krzysztof Kwinta - członek Rady
Janina Góraj - Dyrektor regionalny - woj. lubelskie.
 


Tematem przewodnim debaty było wprowadzenie jednolitej stawki 5% VAT na wszystkie usługi i produkty gastronomiczne sprzedawane w lokalach gastronomicznych. Projekt Ustawy został podpisany przez 37 Posłów RP i złożony u Marszałek Sejmu 14 grudnia 2021 r. przez obecną panią minister Agnieszkę Ścigaj.
(Informacja na temat Projektu: https://iggp.pl/aktualnosci/jednolita-5-stawka-vat-projekt-zlozony-2 ).
 


W trakcie debaty zostały podjęte następujące tematy najważniejsze kwestie związane z wyzwaniami czasów kryzysu branży gastronomicznej. Przedmiotem Debaty były propozycje rozwiązań jakie przedsiębiorcy związani z branżą gastronomiczną zgłaszają posłom Sejmu RP, a które przysłużą się również innym branżom i społeczeństwu, w których interesie działa Rząd RP i Ministerstwo Finansów. Jedną z propozycji o jakie walczy IGGP jest wprowadzenie jednolitej stawki podatku VAT wraz z uszczelnieniem transakcji w obrocie gospodarczym przez sprzedawców, które dadzą wzrost wpływów z tej działalności do budżetu Państwa i wzrost PKB.
 

W Panelu zabrali głos między innymi:

- Jacek Czauderna, który omawiał "Sytuację ekonomiczną i rynkową segmentu HO-GA-TUR,

- Jakub Bińkowski - członek zarządu oraz Zbigniew Kmieć, przedstawiciele ZPP ( Związek Przedsiębiorców i Pracodawców ),    którzy mówili o "Genezie Projektu i aspektach prawno – podatkowych zmian w ustawie VAT",

- Ewa Gutkowska - "Porównanie branży gastronomicznej do sprzedaży detalicznej - analiza procesów gospodarczych    w zakupach detalicznych i usługach gastronomicznych oraz porównanie z innymi usługami",

- Wiesława Dróżdż - omówiła "Procedury, obawy i sposoby skutecznej komunikacji z MF w kontekście kosztów i zagrożeń    wprowadzenia obniżenia VAT",

- Sławomir Grzyb - "Uszczelnienie fiskalizacji transakcji w branży gastronomicznej w świetle tzw. paragonów grozy   oraz    kontroli MF wydawania paragonów przez Przedsiębiorców",

- Łukasz Chacia - "Prawne aspekty braku pomocy w ramach państwowych subwencji".
 
 
O kłopotach i możliwościach rozwiązania problemów branży mówili jeszcze przedsiębiorcy reprezentujący branżę: Dorota Rydygier, Jimy Rammy, Marcin Kręglicki, Agnieszka Cholch i wielu innych.

Niektóre wypowiedzi restauratorów nagraliśmy również po debacie i zaprezentujemy je na stronie www.iggp.pl
 


Poruszono również inne trudności, z którymi boryka się branża oraz zaproponowano ich rozwiązanie, a były to m.in.:

- zwiększenie kosztów na reprezentację firm, które można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu w celu zwiększenia obrotów;

- obniżenie kosztów prowadzenia lokali w biurowcach w związku z pracą zdalna pracowników biurowych;

- unormowania napiwków dla kelnerów (czy w ogóle rozliczanie tych przychodów i podatków ma sens dla fiskusa);

- wprowadzenie regulowanych cen energii i gazu;

- przepisywanie liczników energii i gazu na osoby fizyczne prowadzące działalność na osoby fizyczne.
 

Ponadto trzeba dodać, że na debatę zostali zaproszeni przedstawiciele Ministerstwa Finansów, ale nie przybyli na nią:
Magdalena Rzeczkowska - Minister Finansów,
Piotr Patkowski - Wiceminister Finansów,
Paweł Selera - Dyrektor Departamentu Podatku od Towarów i Usług.

Całą debatę podsumował poseł Dariusz Rosati, który przyznał słuszność zaprezentowanym propozycjom - "Jestem bardzo sceptyczny jeśli chodzi o możliwości uzyskania jakichkolwiek rozwiązań, co jednak nie oznacza, że Państwo nie powinni tutaj walczyć o swoje. My tutaj deklarujemy pełną pomoc, dlatego że wasza branża została dotknięta w sposób szczególny, bo była cała seria tych wstrząsów. Pomoc dla branży gastronomicznej też była udzielana w sposób arbitralny, zupełnie uznaniowy. Część dostała tę pomoc, część nie dostawała. Potem decyzje o umorzeniu też były zupełnie arbitralne. Pieniądze z PFR-u i pomoc szły dla branż kompletnie nie dotkniętych covidem i czymkolwiek innym.
Kopalnie węgla dostawały pomoc, grupa zbrojeniowa itd. Podoba mnie się pomysł  5% stawki VAT-u, dlatego że jest prosty, jednolity i jest rozwiązaniem, które każdemu ekonomiście się spodoba, ale pewnym urzędnikom w Ministerstwie Finansów nie do końca, bo  oczywiście oznacza to jakiś tam ubytek dochodów. I dlatego popieram, żeby jednak nie występować z nie do końca przemyślanym pomysłem. Być może przemyślany już jest, ale ja bym się jeszcze trochę nad tym zastanawiał, bo rzeczywiście trzeba to obudować z każdej strony argumentami, rzetelnie policzyć ubytki budżetowe, powołać się na jakieś wiarygodne przesłanki, z których by wynikałoby, że ta szara strefa ulegnie ograniczeniu i że z tego będą jakieś wymierne korzyści dla budżetu".
 

Wszystkim przybyłym Restauratorom i Członkom IGGP, dziękujemy za całego serca za przybycie i zaangażowanie w prowadzone rozmowy podczas debaty. Walka o przetrwanie restauratorów trwa...

Zapraszamy do obserwowania naszych kolejnych działań i zaplanowanych wydarzeniach.

ZOBACZ również FILM i FOTOREPORTAŻ z Debaty Sejmowej:

 

 

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000