Kuchnia wegańska dziś tak bardzo popularna, ale jeszcze nadal mało dostępna w restauracjach była tematem II edycji Spotkania z SelfCookingCenter. Kucharze biorący udział w tym konkursie musieli wyeliminować wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego, w tym jaja, masło czy jogurt. Jak sobie poradzili z tym zadaniem i która drużyna zachwyciła jurorów?
W pięknym i zabytkowym Zamku Topacz pod Wrocławiem, 25 października 2018 roku spotkali się kucharze z różnych restauracji z całej Polski, którzy rywalizowali o najlepszy wegański
talerz. Nie zabrakło również wystawców prezentujących swoje regionalne produkty. Konkursowe dania i ich autorzy oceniani byli podwójnie. Jury techniczne obserwowało zarówno sposób przygotowania dań, jak i finalną ich prezentację. W składzie Jury Technicznego znaleźli się utalentowani i nagradzani kucharze z całego świata:
- Rafał Borys - Szef kuchni Restauracji w Zamku Topacz. Swoje umiejętności szlifował zarówno w londyńskich restauracjach Gordona Ramsaya, jak i w Brasserie Roux, gdzie szkolił się pod okiem mistrza kuchni, Alberta Roux. Jako gospodarz i kulinarny wirtuoz oceniał będzie techniczne zaplecze młodych kucharzy.
- Daniel Sielicki - Szef kuchni, obieżyświat i ekspert marki Rational. Kulinarne horyzonty poszerza nie tylko poprzez podróże, ale i lekturę przepisów i biografii słynnych kucharzy z całego świata. Podczas konkursu z pewnością oceniać będzie dania pod kątem oszałamiającej prezentacji.
- Huw Dawies - Pochodzący z Walii szef kuchni i ekspert kulinarny. Swoje powołanie odkrył, gdy zorientował się, że większość jego wspomnień dotyczy jedzenia. Udziela się charytatywnie, ucząc ludzi gotować.
- Fredrik Lindstrom - Doświadczenie kulinarne zdobywał na stażach w hotelach i restauracjach w Szwecji, Austrii i Francji. Najwięcej jednak nauczył się pracując w Sztokholmie w restauracji goszczącej ceremonię przyznania nagrody Nobla.
- Alexander Jelitto - Absolwent najlepszych kulinarnych szkół w Niemczech, od ponad 20 lat pracujący w restauracjach z gwiazdkami Michelin. Od 2008 roku pełni funkcję Najważniejszego Szefa Kuchni w firmie Rational, gdzie odpowiedzialny jest za całą Europę i Rosję. Z zamiłowania maratończyk.
- Sebastian Talle - Rodowity Paryżanin. Swój kulinarny warsztat kształtował we Francji, Wielkiej Brytanii i Szwecji. Od 2015 roku pracuje jako National Corporate Chef w firmie Rational. W wolnych chwilach uczy swoich dwóch synów eksperymentować w kuchni.
|
|
W przeciwieństwie do Jury Technicznego, Jury Degustacyjne oceniało wyłącznie końcowy efekt kulinarnego starcia, bez wiedzy o tym, kto przygotował danie.
W składzie Jury Degustacyjnego znaleźli się:
- Katarzyna Gubała – entuzjastka wegańskiego gotowania i autorka książek kucharskich o roślinnej tematyce. Koordynowała znaną w całej Polsce akcję Zostań wege na 30 dni!, która ułatwiła wielu ludziom oswojenie się z bezmięsną kuchnią. Propaguje kuchnię roślinną na wiele sposobów - organizując warsztaty i szkolenia, a także doradzając szefom kuchni jak dodać do menu potrawy dla wegan. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label - szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali.
- Maciej Wroński - Dyrektor Zarządzający w firmie Rational i pomysłodawca Spotkań z SelfCookingCenter. Z wykształcenia ekonomista, od wielu lat współpracuje z najlepszymi w branży kulinarnej, wiele się od nich ucząc.
- Lilianna Filipiak - uczestniczka pierwszej edycji TOP Chefa. Obecnie właściciel i szef kuchni w Restauracji Lili w Łodzi. Laureatka Selekcji Bocuse d'Or Poland oraz finalistka Norge & Food Service Chefs Competition-2011, uczennica Kurta Shellera i prestiżowej szkoły kulinarnej Paul’a Bocuse’a we Francji.
- Andreas Wierus – Prezes Zarządu Zamku Topacz.
Uważana powszechnie za restrykcyjną i kłopotliwą, kuchnia roślinna uwolniła kreatywność młodych kucharzy. Stworzyli osiem autorskich, w pełni wegańskich dań, które zgodnie z ideą konkursu eksponowały lokalne, regionalne składniki. Jury Techniczne zgodnie stwierdziło, że poziom zaserwowanych podczas konkursu dań przerósł ich oczekiwania. Jury Degustacyjne potwierdziło te spostrzeżenia. – Noty były bardzo zbliżone. Jesteśmy bardzo mile zaskoczeni pomysłami i kreatywnością wszystkich uczestników. Przełamujemy granice rutynowej kuchni – mówił Andreas Wierus, prezes Zamku Topacz. – To było prawdziwe święto kreatywności – dodał Maciej Wroński z firmy Rational.
Na wszystkich konkursowych stanowiskach królowały lokalne składniki, takie jak dynia, kalafior, seler i jarmuż. Zadaniem uczestników było zaprezentowanie ich w formie zachwycającej zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Na podium znalazły się trzy zespoły, które najlepiej pokazały siebie na talerzu.
Zwycięzcami II edycji konkursu Spotkania z SelfCookingCenter został team z restauracji Babinicz w Szczawnie-Zdroju. Tomasz Czarnecki i Patryk Bernaś postanowili uchwycić smaki najbardziej malowniczej pory roku w postaci dania o nazwie Vege jesień. Wśród składników znalazły się zioła i warzywa prosto z ogrodu. Niezwykle złożona kompozycja wymagała wykorzystania czasu do ostatniej minuty. Wysiłek się opłacił – zwycięzcy zabrali do domu 5 tysięcy złotych, nagrody rzeczowe oraz unikatową statuetkę. Przyjadą także na staż do Restauracji w Zamku Topacz, gdzie będą rozwijać swoje umiejętności pod okiem szefa kuchni Rafała Borysa. Zwycięzcy oraz ich restauracja otrzymali nagrodę dodatkową w postaci szkolenia z kuchni roślinnej w wykonaniu ekspertki w tym temacie, Katarzyny Gubały.
Drugie miejsce zdobyli Wiktor Wielgus i Karol Kaszlewicz z toruńskiego hotelu Nicolaus. Zainspirowani rodzimymi smakami stworzyli imponujące Assiette z dyni z toruńskim piernikiem.
Trzecie miejsce zajęli Damian Starzonek i Adrian Dziewięcki z bliźniaczych restauracji Przystań&Marina we Wrocławiu. Ich Polenta z pieczonych warzyw wyniosła proste, pospolite składniki na prawdziwie wysoki, restauracyjny poziom.
Nagroda w postaci szkolenia doskonale oddaje ideę konkursu. – Spotkania z SelfCookingCenter to przede wszystkim edukacja. Chcemy przełamywać stereotypy i docenić młodych kucharzy, którzy tak ciężko pracują na swój sukces, a często są pomijani – mówi pomysłodawca konkursu Maciej Wroński. Jego zdanie podziela Andreas Wierus z Zamku Topacz. – Sami edukujemy swoich kucharzy, wysyłamy ich na staże, wspieramy ich rozwój. Dzięki temu konkursowi mamy okazję podzielić się wiedzą z młodym pokoleniem. O potrzebie udzielania wsparcia młodym kucharzom mówił także Alexander Jelitto – specjalista z firmy Rational. – Niezwykle miło było patrzeć na młodych ludzi pracujących z taką pasją. Widać było, z jakim szacunkiem podchodzą do warzyw, które często na talerzu są w roli drugoplanowej. Musimy wspierać młodych, kreatywnych kucharzy – bez nich przyszłość będzie bardzo nudna! – żartował Jelitto.
W obliczu sukcesu tegorocznej edycji konkursu, łatwo zrozumieć pytania o przyszłoroczne Spotkanie z SelfCookingCenter. – Chcemy przełamywać schematy, poruszać trudne tematy. Wciąż myślimy nad motywem kolejnej edycji – niewykluczone, że w jakiś sposób podejmiemy się tematu food waste, czyli marnowania żywności, zdradza Maciej Wroński.
Więcej informacji na temat konkursu oraz pełny regulamin można znaleźć na stronie
www.sscc.info
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.