Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Aleja Gwiazd Sztuk...
Kolacja Mistrzów
Złoty Medal MTP ta...
XIII Mistrzostwa P...
Polish BBQ KING...
Międzynarodowy Fes...
Galicyjskie Smaki ...
XV Dorszowe Żniwa ...
Finał konkursu bar...
Krajowy finał Worl...
Druga edycja progr...
Grill KAMADO b - N...
Grillo wędzarnia S...
Mistrzostwa Polski...
Polska na podium ś...
Dwudniowy Event Ku...
Paweł Pyra zwycięz...
XIII edycja konkur...
I Ogólnopolskie Mi...
IV edycja Kulinarn...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Gros
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Elmak
Hello Coffee
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Fanex
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
IV edycja Kulinarnego Pucharu Śląska


Za nami IV edycja Kulinarnego Pucharu Śląska szkół gastronomicznych, którego finał odbył się 12 marca 2018 roku podczas targów Gastrosilesia w Katowicach. Organizatorem tego konkursu była firma Weindich Sp. J. przy patronacie i pomocy merytorycznej Śląskiego Cechu Gastronomii.
 
W zmaganiach wzięli udział młodzi kucharze z 12 szkół gastronomicznych z Bielska-Białej, Bytomia, Chorzowa, Iwonicza-Zdrój, Kędzierzyna-Koźle, Łodzi, Rzeszowa, Sosnowca, Tychów, Wodzisławia-Śląskiego, Zawiercia i Żywca.
 
 
Dwuosobowe zespoły prezentowały swoją wiedzę i umiejętności przed Jury w składzie:
  • Jarosław Uściński (przewodniczący),
  • Szymon Szlendak (sekretarz),
  • Marcin Budynek,
  • Krzysztof Gawlik,
  • Krzysztof Harison,
  • Tobiasz Herman,
  • Sebastian Humski,
  • Pawel Kaczmarek,
  • Tomasz Nowak,
  • Mirosław Reszczyk,
  • Michał Klockowski.
 
Podczas finału uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie konkursowe w ilości 7 porcji przy wykorzystaniu produktów znajdujących się w spiżarni oraz tzw. Black Box w formie jajka, którego zawartość poznali w dniu finału. Na przygotowanie wszystkiego uczniowie mieli 1,5 godziny.
 
 
Jury nie miało łatwego wyboru, gdyż konkurencja była duża, a poziom przygotowanych potraw był bardzo wysoki. Na finalną ocenę składały się kryteria degustacyjne m.in.: kompozycja i dobór produktów, wygląd i forma poszczególnych składników, estetyczny wygląd dania, kreatywność, smak i aromat potrawy, odpowiednia temperatura potrawy i talerza. Natomiast przy kryteriach technicznych brana była pod uwagę obróbka mięsa oraz wstępna obróbka warzyw i owoców, praktyka kucharska, właściwa kolejność działań, współpraca w ramach zespołu, prezentacja dania przez szefa ekipy, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, zachowanie czystości na stanowisku i zasad BHP.
 
 
Zwycięzcy konkursu:
  • I miejsce: Klaudia Kiełkowska i Kacper Luleczko z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego (opiekun: Judyta Lamża)
  • II miejsce: Norbert Szefer i Daniel Bauer z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Łodzi (opiekun: Kona Pietrowska)
  • III miejsce: Piotr Morys i Szymon Jakubiec z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Żywcu (opiekun: Jolanta Graczek).
GRATULACJE!
 
Konkurs odbył się podczas targów Gastrosilesia/ FOOD  SHOW  w Międzynarodowym Centrum Kongresowym.
 
Źródło: Targi Gastrosilesia/Foodshow

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robot - Coupe Robvita Pizzola Smoker Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza M&M Gastro Steinberg Nektar Natura Zakłady Chemiczne EmiChem P.P. M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Gorbi Iglotex
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000