Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
IV edycja Kulinarnego Pucharu Śląska


Za nami IV edycja Kulinarnego Pucharu Śląska szkół gastronomicznych, którego finał odbył się 12 marca 2018 roku podczas targów Gastrosilesia w Katowicach. Organizatorem tego konkursu była firma Weindich Sp. J. przy patronacie i pomocy merytorycznej Śląskiego Cechu Gastronomii.
 
W zmaganiach wzięli udział młodzi kucharze z 12 szkół gastronomicznych z Bielska-Białej, Bytomia, Chorzowa, Iwonicza-Zdrój, Kędzierzyna-Koźle, Łodzi, Rzeszowa, Sosnowca, Tychów, Wodzisławia-Śląskiego, Zawiercia i Żywca.
 
 
Dwuosobowe zespoły prezentowały swoją wiedzę i umiejętności przed Jury w składzie:
  • Jarosław Uściński (przewodniczący),
  • Szymon Szlendak (sekretarz),
  • Marcin Budynek,
  • Krzysztof Gawlik,
  • Krzysztof Harison,
  • Tobiasz Herman,
  • Sebastian Humski,
  • Pawel Kaczmarek,
  • Tomasz Nowak,
  • Mirosław Reszczyk,
  • Michał Klockowski.
 
Podczas finału uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie konkursowe w ilości 7 porcji przy wykorzystaniu produktów znajdujących się w spiżarni oraz tzw. Black Box w formie jajka, którego zawartość poznali w dniu finału. Na przygotowanie wszystkiego uczniowie mieli 1,5 godziny.
 
 
Jury nie miało łatwego wyboru, gdyż konkurencja była duża, a poziom przygotowanych potraw był bardzo wysoki. Na finalną ocenę składały się kryteria degustacyjne m.in.: kompozycja i dobór produktów, wygląd i forma poszczególnych składników, estetyczny wygląd dania, kreatywność, smak i aromat potrawy, odpowiednia temperatura potrawy i talerza. Natomiast przy kryteriach technicznych brana była pod uwagę obróbka mięsa oraz wstępna obróbka warzyw i owoców, praktyka kucharska, właściwa kolejność działań, współpraca w ramach zespołu, prezentacja dania przez szefa ekipy, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, zachowanie czystości na stanowisku i zasad BHP.
 
 
Zwycięzcy konkursu:
  • I miejsce: Klaudia Kiełkowska i Kacper Luleczko z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego (opiekun: Judyta Lamża)
  • II miejsce: Norbert Szefer i Daniel Bauer z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Łodzi (opiekun: Kona Pietrowska)
  • III miejsce: Piotr Morys i Szymon Jakubiec z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Żywcu (opiekun: Jolanta Graczek).
GRATULACJE!
 
Konkurs odbył się podczas targów Gastrosilesia/ FOOD  SHOW  w Międzynarodowym Centrum Kongresowym.
 
Źródło: Targi Gastrosilesia/Foodshow

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000