Za nami IV edycja Kulinarnego Pucharu Śląska szkół gastronomicznych, którego finał odbył się 12 marca 2018 roku podczas targów Gastrosilesia w Katowicach. Organizatorem tego konkursu była firma Weindich Sp. J. przy patronacie i pomocy merytorycznej Śląskiego Cechu Gastronomii.
W zmaganiach wzięli udział młodzi kucharze z 12 szkół gastronomicznych z Bielska-Białej, Bytomia, Chorzowa, Iwonicza-Zdrój, Kędzierzyna-Koźle, Łodzi, Rzeszowa, Sosnowca, Tychów, Wodzisławia-Śląskiego, Zawiercia i Żywca.
Dwuosobowe zespoły prezentowały swoją wiedzę i umiejętności przed Jury w składzie:
- Jarosław Uściński (przewodniczący),
- Szymon Szlendak (sekretarz),
- Marcin Budynek,
- Krzysztof Gawlik,
- Krzysztof Harison,
- Tobiasz Herman,
- Sebastian Humski,
- Pawel Kaczmarek,
- Tomasz Nowak,
- Mirosław Reszczyk,
- Michał Klockowski.
Podczas finału uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie konkursowe w ilości 7 porcji przy wykorzystaniu produktów znajdujących się w spiżarni oraz tzw. Black Box w formie jajka, którego zawartość poznali w dniu finału. Na przygotowanie wszystkiego uczniowie mieli 1,5 godziny.
Jury nie miało łatwego wyboru, gdyż konkurencja była duża, a poziom przygotowanych potraw był bardzo wysoki. Na finalną ocenę składały się kryteria degustacyjne m.in.: kompozycja i dobór produktów, wygląd i forma poszczególnych składników, estetyczny wygląd dania, kreatywność, smak i aromat potrawy, odpowiednia temperatura potrawy i talerza. Natomiast przy kryteriach technicznych brana była pod uwagę obróbka mięsa oraz wstępna obróbka warzyw i owoców, praktyka kucharska, właściwa kolejność działań, współpraca w ramach zespołu, prezentacja dania przez szefa ekipy, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, zachowanie czystości na stanowisku i zasad BHP.
Zwycięzcy konkursu:
- I miejsce: Klaudia Kiełkowska i Kacper Luleczko z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego (opiekun: Judyta Lamża)
- II miejsce: Norbert Szefer i Daniel Bauer z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Łodzi (opiekun: Kona Pietrowska)
- III miejsce: Piotr Morys i Szymon Jakubiec z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Żywcu (opiekun: Jolanta Graczek).
GRATULACJE!
Konkurs odbył się podczas targów Gastrosilesia/ FOOD SHOW w Międzynarodowym Centrum Kongresowym.
Źródło: Targi Gastrosilesia/Foodshow
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.