Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Najlepsza ekipa na...
X Ogólnopolski Kon...
Konkurs Les Chefs ...
Konkurs na Najleps...
Mamy polskiego Gor...
VII Ogólnopolski K...
II edycja Konkursu...
Młodzi sommelierzy...
Wielki sukces Zesp...
Rekord Gunnessa w ...
Laureaci Konkursu ...
Bartosz Peter dwuk...
Aleja Gwiazd Sztuk...
Kolacja Mistrzów
Złoty Medal MTP ta...
XIII Mistrzostwa P...
Międzynarodowy Fes...
Galicyjskie Smaki ...
XV Dorszowe Żniwa ...
Finał konkursu bar...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Elmak
Hello Coffee
Belfood
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
IX Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Kuchnia Polska na Mazowszu 2017



W piatek, 17 listopada 2017 r. w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej 17/23 w Warszawie odbył finał IX Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2016 zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie oraz Stalgast przy wsparciu i pomocy merytorycznej najlepszych szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.
 
Tradycyjnie konkurs składał się z dwóch części:
  • Konkursu Kulinarnego Ogólnopolskiego pod patronatem Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies
  • Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika oraz przy współpracy i pod patronatem Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli.
 
Do finału w Konkursie Kulinarnym i Kelnerskim zakwalifikowało się 12 drużyn, reprezentujących następujące placówki:
  • Zespół Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
  • Technikum „LIDER” w Lublinie
  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
  • Zespół Szkół K. Kałużewskiego i J.Sylli w Zduńskiej Woli
  • OSZ Gastgewerbe Berlin
  • Zespół Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii
  • Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
  • Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
  • Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku
  • Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi
  • Zespół Szkół im. Michała Konarskiego w Warszawie
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Żelechowie
 
W roku bieżącym finaliści Konkursu Kulinarnego mieli za zadanie wykonać dwie potrawy
  • gorącą zakąskę z wykorzystaniem pstrąga tęczowego i natki pietruszki
  • danie główne ze schabu karkowego bez kości z rydzami i korzeniem pietruszki
Na przygotowanie i zaserwowanie tych potraw zespoły 2- osobowe miały tylko 90 minut.
 
Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:
  • dwujęzycznego testu dotyczącego obsługi konsumenta (polsko-angielskiego)
  • testu umiejętności nakrywania stołu w nakryciu klasycznym do losowo wybranego menu oraz improstylu. Motywem przewodnim improstyl był bal karnawałowy; uczestnicy mieli na to zadanie 2 x 20 min.
  • wykonanie zadania dodatkowego – Saber Champagne – Szablowania  czyli otwierania wina musującego za pomocą szabli

Wyniki IX Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2017
 
I miejsce

  • w konkursie kulinarnym – Magdalena Miszczuk i Krzysztof Kuklewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
  • w konkursie kelnerskim – Michał Wróblewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
 
II miejsce
  • w konkursie kulinarnym – Jakub Kowalewski i Damian Kołbuk z Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie;
    Paul Jahn i Frederik Ohlms z OSZ Gastgewerbe Berlin
  • w konkursie kelnerskim –  Grzegorz Brzostek z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie;
    Karolina Smoczyńska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
 
III miejsce
  • w konkursie kulinarnym – Grzegorz Królik i Arkadiusz Woźniak z Technikum „LIDER” w Lublinie;
    Mateusz Lebioda i Dominik Wiśniewski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie;
    Klaudia Grabarczyk i Klaudia Olczak z Zespołu Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii
  • w konkursie kelnerskim – Bartosz Walkowski z Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Serocka;
    Krystian Mydłowski z Zespołu Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii;
    Daniel Babiarz z Technikum „LIDER” w Lublinie
 
Grand Prix zdobył Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie  
 
W tym roku jury postanowiło przyznać dodatkową nagrodę Puchar Smakosza - za najsmaczniejsze danie, którego zdobywcą został Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego z Łodzi

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
 
 
Zmagania uczestników Konkursu Kulinarnego, oceniały dwa zespoły jurorskie:
 
Jury degustacyjne w składzie:
  • Andrzej Bryka
  • Piotr Paweł Malewski
  • Mariusz Jeznach
  • Michał Turkawka
  • Agnieszka Chacińska
  • Paulina Wyrębiak
Jury techniczne w składzie:
  • Stanisław Nowogródzki
  • Daniel Jakubiec
  • Marek Pawlaczyk
  • Emilia Durka
 
Z kolei zmagania finalistów w Konkursie Kelnerskim oceniało Jury w składzie:
  • Grzegorz Górnik
  • Jan Stawarz
  • Jerzy Czapla
  • Katarzyna Wierzbicka
  • Jadwiga Kozerska
W tym samym czasie, gdy w salach na górze odbywał się konkurs, na dole w  sali gimnastycznej mistrzowie sztuki kulinarnej prowadzili prezentacje i pokazy specjalistyczne. Podczas pokazów goście, nauczyciele i uczniowie mogli poznać najnowsze techniki kulinarne, zobaczyć nowoczesne sprzęty przydatne w każdej profesjonalnej kuchni oraz zapoznać się z produktami renomowanych marek.
 
 
Pokazy rozpoczął pan Jerzy Czapla, który zaprezentował sztukę blendowania przygotowując smaczne i zdrowe shaki z warzyw i owoców z wykorzystaniem blenderów Warning i Stalgast. Następnie panowie Mariusz Gachewicz i Łukasz Kowalewski zachwycili wszystkich prezentacją carvingu, a Pan Krzysztof Orłowski z firmy Robot Coupe zaprezentował nadzwyczajne możliwości Robot Cook-a oraz nowoczesne krojenie i szatkowanie Gourmet.

W następnej części pokazów Panowie Jacek Schliske i Mariusz Nowicki pokazali wszystkim współczesną kuchnię w nowoczesnej aranżacji, a pan Mariusz Gachewicz - Szef kuchni Zamku w  Gniewie, wprowadził gości w tajniki kuchni zapomnianej. Na koniec Panowie Carlos Gonzalez Tejera i Jarosław Maliszewski zaprezentowali zgromadzonym technikę gotowania produktów spożywczych zamkniętych w próżni czyli Sous Vide.

 
Jak co roku pokazy poprowadził niezastąpiony Pan Stefan Birek – szef kuchni Hotelu LORD, a nad całością czuwał pan Adam Michalski.

Oprócz pokazów organizatorzy przygotowali także warsztaty kulinarne dla gimnazjalistów prowadzone przez szefów kuchni oraz wykładowców. Na warsztatach uczniowie mogli zapoznać się ze sztuką piekarską, którą zaprezentował pan Charles Meriais z Carrefour Polska; kuchnią molekularną w wykonaniu pani Doroty Zaręby z ZSSG, carvingiem z udziałem pana Łukasza Kowalewskiego oraz przygotowaniem deseru „puding z tapioki” zaproponowanego przez pana Emila Gaworskiego z Hampton by Hilton.
   
 
Podczas warsztatów uczniowie mogli również dowiedzieć się „prawie wszystkiego o tortilli” od pana Rafała Jachacy z Polonia Palace Hotel; dzięki panom Sebastianowi Małeckiemu i Dominikowi Moćko z Gastro Home Catering poznać sztukę flambirowania oraz wziąć udział w warsztacie barmańskim przygotowanym przez uczniów z TSG JPII pod kierunkiem pana Łukasza Kani z ZSSG.
 

Stalgast Sp. z.o.o.
03-310 Warszawa
ul. Staniewicka 5
tel.: 22 517 15 75
fax: 22 517 32 32
e-mail: stalgast@stalgast.com
www.stalgast.com

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Pizzola Rational Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Gorbi M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Menos Werner & Mertz EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Watersystem
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000