Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
16.04.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Idealne sushi? Nic trudnego!


Co zrobić kiedy na wieczór zapowiedzą się znajomi a nam znudziło się serwowanie im kanapek lub zamawianie fast foodów? Możemy przygotować coś, co zaskoczy gości i sprawi, że nie będą chcieli uwierzyć, że przygotowaliśmy to samodzielnie. Jak wykonać idealne sushi?

Ryż to podstawa

Wybierając ryż, musimy zwrócić uwagę na to, że powinien być dedykowany dla sushi. Dzięki temu rolka się nie rozsypie. Musimy go dokładnie wypłukać – wyznacznikiem sukcesu będzie czysta woda. Być może trzeba będzie powtórzyć tę czynność 2 lub 3 razy. Następnie wsypujemy ryż do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut aż cała ciecz wyparuje. – Czas liczymy od momentu osiągnięcia wrzenia. Ważne jest mieszanie ryżu, jeśli o tym zapomnimy na pewno się przypali. Przesypujemy go do miseczki (nie metalowej) i dajemy mu czas na przestygnięcie – wyjaśnia Tomasz Bojanowicz, właściciel sieci restauracji TenSushi.
 


Bez sosu ani rusz
 
Do garnka wlewamy 3-4 łyżki octu ryżowego, dodajemy łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Nie wolno nam doprowadzić do wrzenia. Następnie dodajemy sos do miseczki z ryżem i mieszamy.
 
Liczy się wnętrze
 
Ryż stygnie, więc możemy przygotować wypełnienie. Obieramy ogórka i awokado, wydrąż pestki oraz gniazda nasienne i kroimy na cienkie plastry. Łososia dzielimy na cienkie płaty.
 
Ułożenie
 
Na blacie rozkładamy matę i układamy na niej nori (błyszczącą stroną do dołu). – Pamiętajmy o postawieniu obok miseczki z wodą – moczenie rąk co jakiś czas pomoże w sprawnym nałożeniu ryżu. Rozkładamy go na algach, zostawiając na górze ok. 2 cm wolnego miejsca. Warstwa ryżu powinna mieć nie więcej niż 1 cm grubości – dodaje Tomasz Bojanowicz. Możemy  posmarować ryż odrobiną wasabi lub serkiem. Następnie układamy przygotowane składniki wypełnienia.
 
Technika zwijania
 
Mata odgrywa tu kluczową rolę. Powinniśmy podnosić ją powoli, cały czas kontrolując, czy składniki nie przemieszczają się za bardzo, zaciskamy rolkę cały czas, unosząc matę. Zwilżamy też nori wodą (w miejscu, które pozostawiłeś bez ryżu). Dzięki temu sushi ładnie się zwinie a rolka się nie rozpadnie. Jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie idealnie, nie mamy się czym  martwić. Zwijanie rolek wymaga nie lada wprawy.
 
Do stołu podano
 
Kroimy rolkę na grube plastry i układamy na eleganckim białym lub czarnym talerzu. Można je też udekorować odrobiną świeżych warzyw. Dzięki temu zrobimy na wszystkich jeszcze większe wrażenie. Przecież wszyscy jesteśmy wzrokowcami.
 
Smacznego!

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000