Dobre wino warte jest odpowiedniego przechowywania, nie tylko z racji kosztu, ale też zachowania odpowiedniej jakości. Wiedzą o tym z pewnością koneserzy. Jeśli więc możemy sobie pozwolić na zrobienie zapasu ulubionego gatunku, dołóżmy starań, aby wino nie straciło nic ze swoich walorów.
Przede wszystkim musimy pamiętać, że wino nie znosi wibracji. Z tego względu nie należy przewozić go samolotem, ani przechowywać w pobliżu lodówki czy zamrażarki. Najlepszym miejscem do leżakowania jest ciemne pomieszczenie o odpowiedniej wilgotności i stałej temperaturze.
Nie za ciepło
Optymalna temperatura, w której powinno się przechowywać wino, to 10-14°C. Zbyt wysoka przyspiesza jego dojrzewanie i skraca okres przydatności do spożycia. W warunkach profesjonalnych wina czerwone powinny leżakować w temperaturze 15-18°C, białe - 10-15˚C, różowe - 9-10˚C, a musujące - 6-9˚C. W domowej piwniczce niezmienne 18°C w zupełności wystarczy do bezpiecznego przechowywania trunku. Najbardziej jednak niewskazane są wahania temperatury.
Jeśli nie dysponujemy odpowiednimi warunkami w piwnicy, można ją odpowiednio zaizolować. Najlepszy będzie poliuretan, gdyż nie ma zapachu i nie chłonie wilgoci. Zazwyczaj wystarczy warstwa o grubości 7-8 cm.
Prawidłowe warunki oraz możliwość precyzyjnego dobrania parametrów powietrza zapewni klimatyzator. Dostępne są urządzenie przeznaczone do montażu na ścianie lub na drzwiach. Powietrze może być pobierane z pomieszczenia lub z zewnątrz budynku - takie zadanie spełniają klimatyzatory typu split. Nowoczesne urządzenia działają cicho i mają niewielki pobór prądu.
Nie za sucho
Najkorzystniejsza jest wilgotność powietrza na poziomie 70%. Zbyt suche - poniżej 50% - powoduje wysychanie i kurczenie się korka, a wówczas do wnętrza butelki dostaje się powietrze. Gdy jest za wilgotno, korek może spleśnieć. Jest w porę nie zauważymy tego procesu, korek wykruszy się, a do trunku dostanie się nie tylko powietrze, ale też zarodniki pleśni.
Jeśli piwnica jest zbyt wilgotna, najlepiej wysypać podłogę żwirem i zainstalować odpowiednią wentylację. Zbyt suche powietrze należy nawilżać, stawiając pojemnik z wodą lub instalując nawilżacze.
W pomieszczeniu, w którym przechowywane jest wino, należy zapewnić stałą, ale nieintensywną wymianę powietrza nie tylko w celu utrzymania odpowiedniej jego wilgotności. Trunek bowiem bardzo łatwo absorbuje zapachy i to także przez butelkę. Przeciętny smakosz z pewnością tego nie zauważy, ale kiper - owszem. Warto więc uwierzyć i nie psuć wina. Dlatego w pobliżu butelek nie przechowujmy większych ilości cebuli, która lubi się psuć, kiszonej kapusty, a także chemikaliów.
Ciemno
Wino nie lubi światła, gdyż przyspiesza ono dojrzewanie oraz powoduje utratę barwników i powstawanie w trunku związków siarki. Te zaś wpływają niekorzystnie na smak oraz zapach. Warto przy tym wiedzieć, że im wino starsze, tym bardziej wrażliwe na światło; nie lubią go również wina musujące.
Chodzi zresztą nie tylko o światło słoneczne, ale też o jarzeniówki i żarówki halogenowe. Najkorzystniejszym sztucznym oświetleniem są zwykłe żarówki o niewielkiej mocy.
A jeśli nie w piwniczce?
Jeśli w naszym domu w ogóle nie ma piwnicy lub nie spełnia ona niezbędnych wymagań, możemy skorzystać z innych rozwiązań.
Jednym z nich jest klimatyzowana szafa na wina, z regulowaną temperaturą i wilgotnością. Zimne powietrze, jako gęściejsze, znajduje się najniżej, dlatego wina wymagające niższej temperatury przechowywania, takie jak musujące czy różowe, lepiej trzymać na dolnych półkach.
Szafy mają różną wielkość, a zamówić można także takie, które zmieszczą się pod schodami. Wykonywane są głównie z drewna, zaś ich wzornictwo jest bardzo różnorodne. Zazwyczaj jednak wyglądają jak solidne, tradycyjne meble.
Tego rodzaju szafy są produkowane również w wersji do użytku na jachtach. Półki, na których spoczywa wino mają wyprofilowane podpórki pod szyjki butelek, po to, by cenny ładunek leżał stabilnie.
Można też kupić tzw. winiarkę, nazywaną również szafą chłodniczą. Jest to rodzaj lodówki, składającej się z kilku komór. Urządzenie umożliwia niezależną regulację temperatury w poszczególnych komorach, dzięki czemu możemy w nich spokojnie przechowywać różne rodzaje wina. Agregat chłodniczy działa ciszej niż w tradycyjnych chłodziarkach spożywczych, a jego wibracje są tłumione przez specjalne amortyzatory. Przyciemniane szyby zaś ograniczają dostęp światła.
Mniejszymi, można rzec: podręcznymi urządzeniami są chłodziarki do wina. Przeznaczone są zazwyczaj najwyżej na kilkanaście butelek. Również umożliwiają regulację temperatury, ale tylko niektóre modele są podzielone na strefy.
Jak widać, niezależnie od posiadanego miejsca oraz ilości przechowywanych butelek, możemy wybrać odpowiednie wyposażenie piwniczki na wino lub specjalistyczne urządzenia. Znajdują one zastosowanie nie tylko w warunkach domowych, ale też w sklepach winiarskich, winiarniach, restauracjach. Słowem wszędzie tam, gdzie potrzebne jest takie przechowywanie wina, aby nie straciło ono swoich właściwości.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.