Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Jaka przyszłość czeka małe i średnie firmy przetwórstwa owocowo-warzywnego?


Do małych i średnich przedsiębiorstw należy aż 40% rynku przetwórstwa warzyw i owoców w Polsce. Eksperci z agencji badawczej Inquiry wyceniają ich udział na ok. 5 mld zł rocznie – to prawie tyle, ile wynoszą obroty 6 największych producentów w tej branży. Jak wynika z raportu przygotowanego przez Inquiry, firmy sektora MSP przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce radzą sobie coraz lepiej, jednak stoją przed wieloma wyzwaniami, które wkrótce mogą stać się kluczowe dla ich perspektywy rozwoju oraz istnienia.

Na podstawie raportu W polskiej spiżarni. Analiza rynku przetwórstwa owoców i warzyw w Polsce z perspektywy małych i średnich przedsiębiorstw można wyróżnić dwa główne typy małych i średnich producentów, działających w tej branży – ambitne i zastałe. Te pierwsze kładą szczególny nacisk na rozwój i funkcjonują zgodnie z przyjętą wieloletnią strategią zarządzania. Śledzą zachodzące zmiany rynkowe i umiejętnie się do nich dostosowują, stopniowo zdobywając pozycję. Nowoczesne zarządzanie przedsiębiorstwami to główny czynnik gwarantujący im dobrą pozycję i sukces na rynku w danej kategorii. Firmy tego typu nie obawiają się konkurencji ze strony największych koncernów, gdyż skupiają się na podmiotach zbliżonych do siebie rozmiarem i możliwościami. Drugi rodzaj to firmy zastałe, które w większości prosperują na rynku już od lat 90. Ich działania oparte są przede wszystkim na wyrobach tradycyjnych, trafiających do lokalnych hurtowni i pośredników.
 
Jak podkreślają autorzy raportu, branża przetwórstwa owoców i warzyw jest czuła na wszelkie zmiany, które mogą wynikać np. z wahań koniunktury na rynku wewnętrznym i rynkach zagranicznych, co przekłada się m.in. na ceny sprzedawanych produktów. Kolejną trudnością, z jaką przychodzi się zmierzyć wielu firmom, jest przestarzały park maszynowy czy brak środków na inwestycje, w tym kampanie marketingowe.
 
Pomimo zagrożeń i trudności, małe i średnie przedsiębiorstwa mogą budować swoją konkurencyjność, np. na długoletniej tradycji produkcji, co w połączeniu z kultem rodzinnej receptury i silnej lokalnej marki jest dobrą trampoliną do zwiększenia zasięgu sprzedaży na inne regiony. Dzięki dynamicznemu rozwojowi rynku spożywczego powstają także nowe obszary warte zagospodarowania. Przykładem może być intensywnie rozwijająca się kategoria dań gotowych. Aby zagwarantować sukces rynkowy, konieczny jest jednak postęp technologiczny – receptą na sukces jest zatem odpowiednia mieszanka tradycji i nowoczesności.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000