Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Paweł Oszczyk w ze...
Wędzarnia grill pr...
Eksperci na tropie...
Wdrażamy najnowocz...
Restauracje Atelie...
Focus Hotels otwor...
LSI Software S.A. ...
XXIII obrady Loży ...
Rozwiązania NEXT L...
Rada programu S...
Marketing internet...
Karta win w restau...
Re-otwarcie flagow...
Loża Ekspertów pro...
Rusza nowy program...
Konferencja Global...
Gwiazdkowe spotkan...
Jak dbać o wizerun...
MAKRO dla gastrono...
Spektakularny powr...
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Winterhalter Polska
Smoker
Manitowoc Foodservice
Tableart Tomasz Miszcz...
Dora Metal
Convotherm
Lunch24.pl
Watersystem
Robot - Coupe
Espiga
Artykuły spożywcze
Pizzola
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Kazimierz Czekaj - Ad Memoriam


Mimo, że od Jego tragicznej śmierci minął niemal tydzień, wielu nadal nie może uwierzyć, że przyjdzie Go odprowadzić w ostatnią drogę. Spocznie na krakowskim Salwatorze.

Kazimierz Czekaj, choć urodził się w Bochni, z przekonania i całym sercem starał się być prawdziwym Krakusem. Był magistrem prawa z dyplomem Uniwersytetu Jagiellońskiego, cenionym i szanowanym mistrzem piekarskim, właścicielem Piekarni Rafapol w podkrakowskim Zabierzowie, promotorem małopolskich produktów i potraw regionalnych, dziedzictwa kulinarnego, ich obrońcą, propagatorem i admiratorem...
 

Wspólnie z Antonim Madejem i kilku kolegami po fachu doprowadzili do unijnej rejestracji obwarzanka krakowskiego i chleba prądnickiego. Współtworzyli grupę producencką obwarzanka i wspólnie organizowali doroczne Święto Chleba na krakowskim Placu Wolnica.

Marzyły mu się unijne gwiazdki dla precelka i bajgla, bowiem ten pierwszy walnie przyczynił się – jak głoszą historyczne przekazy – do zwycięstwa pod Grunwaldem, a drugi narodził się na krakowskim Kazimierzu i wyemigrował za Wielką Wodę, gdzie stał się jednym z najsmaczniejszych symboli Nowego Jorku.
 
Przez ostatnich kilkanaście miesięcy mocno wspierał krakowskich i polskich wedliniarzy w staraniach o zachowanie praktykowanych od setek lat metod wędzenia naszych tradycyjnych wędlin. Stanowczo wyrażał swoje zdanie na ten temat w programach radiowych i telewizyjnych, biorąc o obronę polskie racje i tradycje.
 
 
Był współzałożycielem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Małopolskiego Porozumienia Organizacji Pracodawców oraz współtwórcą Ogólnopolskiego Porozumienia Piekarzy.

Kazimierz Czekaj był także samorządowcem – radnym powiatu krakowskiego w latach 1998-2002, a następnie sejmiku województwa małopolskiego, od 2002 r., wpółzałożycielem Stowarzyszenia Społecznego Porozumienie Podkrakowskie.
 
Niezwykle aktywny na wielu polach działalności społecznej i gospodarczej, piastował także funkcję prezesa Jurajskiej Izby Gospodarczej. Był honorowym strażakiem OSP. Współracował i wspierał stowarzyszenia charytatywne i fundacje, będąc tytularnym przyjacielem wielu z nich. Miał naturę i duszę prawdziwego społecznika.
 
Nie zabiegał o zaszczyty, nie kolekcjonował nagród. Bardzo cenił sobie tytuł Dobry jak chleb przyznany przez krakowską Fundację Brata Alberta.

Znający Go bliżej podkreślają Jego pogodę ducha, pasję we wszelkich działaniach, bezpośredniość w kontaktach z ludźmi, niepospolite poczucie humoru, pomysłowość, dynamizm, optymizm. Znany był z rzetelności i prawdomówności, twardej obrony prezentowanych racji oraz zamiłowania do dyskusji i polemik, w których swe racje przedstawiał zawsze klarownie, wrażliwie łowiąc uwagi, szanując przy tym zdania innych, ich zapatrywania i poglądy.

Kazmierz Czekaj zginął 9 września 2016 w tragicznym wypadku samochodowym na drodze krajowej między Krakowem a Olkuszem. Miał 60 lat.
 
Jakkolwiek paradokasalnie to zabrzmi – magister prawa z dyplomem krakowskiej Alma Mater porzucił prawo dla... chleba. Rozmawialiśmy o tym, jak zawsze z Kaziem – na wesoło, 15 czerwca 2014 r., na Placu Wolnica w Krakowie, podczas XI Święta Chleba, które Kazimierz Czekaj współorganizował z Antonim Madejem.

Informujemy, że uroczystości pogrzebowe rozpoczną się w czwartek, 15 września, o godzinie 14.00 na cmentarzu na Salwatorze w Krakowie.
 
Rodzinie i Bliskim
składamy wyrazy głębokiego żalu i współczucia.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Winterhalter Polska Pizzola Smoker Dora Metal M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Sokołów Robot - Coupe Belgium`s Best Nektar Natura Menos Tableart Tomasz Miszczak Werner & Mertz POSbistro M&M Gastro Makro Cash & Carry Watersystem Na Lunch M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Krosno Reinex Barry Callebaut Steinberg Artek Lunch24.pl Gorbi Manitowoc Foodservice Convotherm Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Gaspol
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000