Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Konkurs Lubelskie Smaki 2017


W dniach 21 - 22 października 2017 r. w Targach Lublin w Lublinie odbyła się XIV edycja konkursu Lubelskie Smaki 2017 pod hasłem Kuchnia polska zorganizowana we współpracy z Departamentem Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego oraz Stowarzyszeniem Lubelskich Kucharzy. Konkurs miał charakter ogólnopolski, który skierowany był do zawodowych kucharzy oraz młodzieży kształcącej się w zawodzie kucharza.

Konkurs Lubelskie Smaki był także okazją do spotkania adeptów sztuki kulinarnej szkół gastronomicznych, które kształcą młodzież w poszukiwanym zawodzie kucharza, z profesjonalistami uczestniczącymi w konkursie.
 
 
W kategorii szkoły do Konkursu Lubelskie Smaki 2017 przystąpili przedstawiciele 8 szkół gastronomicznych:
  • Zespół Szkół Nr 5 im. Jana Pawła II TGH z Lublina,
  • Technikum ZDZ im. K. K. Baczyńskiego z Białej Podlaski
  • Branżowa Szkoła I stopnia im. K. K. Baczyńskiego z Oddziałami Zasadniczej Szkoły Zawodowej Biała Podlaska,
  • Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli,
  • Branżowa Szkoła I stopnia Zakład Doskonalenia Zawodowego z Lublina,
  • Technikum Lider w Lublinie reprezentacja 2 zespołów, Zespół szkół im. M. Kopernika w Bełżycach,
  • I Prywatne Technikum Hotelarskie w Zamościu.
 
 
Tegoroczny Konkurs Lubelskie Smaki 2017 w/w kategorii oceniało Jury w następującym składzie:
  • Jarosław Sak Przewodniczący JuryJacek Jakubczak
  • Agnieszka Filiks
  • Barbara Fatyga
  • Marcin Sikora.
Jury przyznało:
 
I miejsce dla Bartłomieja Obary i Danielal Babiarza z Technikum Lider w Lublinie, za przygotowanie zupy rybnej, pierożka, chipsa ze skóry, marchwi i pietruszki oraz polędwicy wieprzowej, jarzębiny, kaszy gryczanej.
 
II miejsce należało do Arkadiusza Woźniaka i Grzegorza Królik także z Technikum Lider w Lublinie, za przygotowanie zupy z karpia, kurki, pstrąg, górek i twaróg oraz polędwicy wieprzowej, pierożek, cebula, kalafior, sos i pietruszka.
 
III miejsce dla Magdy Pastusiak i Bartłomieja Morawskiego z Zespołu Szkół Nr 5 im. Jana Pawła II TGH, ul. J. Elsnera 5, Lublina, za przygotowanie: zupy krem z pieczoną papryką i karpiem, wędzonym serem i olejem lniano-kolendrowym oraz polędwiczki wieprzowe w otoczce pietruszkowej z kaszotto warzywnym i konfiturze jarzębinowej.
 
 
Do konkursu w kategorii profesjonaliści zgłosiło się 5 restauracji z województwa lubelskiego:
  • Hotel Wieniawski z Lublina,
  • Restauracja Kuźnia z Lublina,
  • Bon Appetit z Dominowa k./Lublina,
  • Restauracja ECO Hotel Agit z Lublina oraz
  • Restauracja Lawendowy Dworek Sp. Z o.o. z Lublina.
Dania oceniało Jury:
  • Waldemar Hołówka przewodniczący Jury
  • Wojciech Harapkiewicz
  • Piotr Huszcz
  • Marcin Sikora
  • Andrzej Rudziński.
Jury postanowiło przyznać:
 
I miejsce Łukasz Łobejko i Michał Lewandowski z Restauracji Kuźnia za przygotowanie: Consomme z karpia, pora i sera białego oraz Combru z jelenia, prażynki z kaszy gryczanej, konfitura z jarzębiny, purre z pasternaku i jabłka oraz mech z pietruszki.
 
II miejsce dla Grzegorza Jurka i Łukasza Drzazgi z Restauracji Bon Bppetit za przygotowanie bulionu rybnego z pierożkami z karpia z twarogiem i czarnuszką, blanszowanymi warzywami oraz combru z jelenia z sosem jarzębiny podany z kaszą gryczaną oraz jarmużem.
 
III miejsce dla Karola Milanowskiego i Daniela Wasilewicza z Hotelu Wieniawski za przygotowanie: Consomme selerowe z uszkami z wędzonego karpia i twarogu oraz Combru z jelenia z kaszy gryczanej, puree z gruszki i jarzębiny z sosem czekoladowym i marynowanymi marchewkami.
 
Gratulujemy wszystkim uczestnikom zapału i zapraszamy do uczestnictwa w następnych konkursach.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000