Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
NASZE KULINARNE DZ...
Kulinarny Puchar P...
Pierwsza edycja ko...
Patryk Orzeł zwyci...
XX Jubileuszowy Ma...
Wojewódzki konkurs...
Piotr Pietras ma s...
V Mistrzostwa Pols...
Bartosz Biały i Łu...
Krakowianin z tytu...
Najlepsza ekipa na...
X Ogólnopolski Kon...
Konkurs Les Chefs ...
Konkurs na Najleps...
Mamy polskiego Gor...
VII Ogólnopolski K...
II edycja Konkursu...
Młodzi sommelierzy...
Wielki sukces Zesp...
Rekord Gunnessa w ...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
Elmak
Hello Coffee
Belgium`s Best
Iglotex
Menos
Caffetea
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Krakowianin z tytułem Vergnano Best Barista 2018


Poznaliśmy zwycięzcę ogólnopolskiego finału Vergnano Best Barista 2018. Po pasjonującej walce najlepszym baristą okazał się Tomasz Łój, na co dzień pracujący w Krakowie. Drugie miejsce zajął Kuba Kalusiński z Poznania a na najniższym stopniu podium stanął reprezentant Ustki – Maciej Bożek. Zwycięzca otrzymał nagrodę główną w postaci tygodniowego szkolenia we Włoszech.
 

Sześciu reprezentantów z pięciu Polskich miast zmierzyło się w walce o tytuł  Caffe Vergnano Best Barista 2018. Uczestnicy, którzy przebrnęli przez etap regionalnych kwalifikacji w Krakowie, Wrocławiu oraz Sopocie pojawili się w mieście królów polskich, aby zaprezentować swoje baristyczne umiejętności przed jury. W finale udział wzięli (wg. kolejności występów): Jakub Gwiszcz (Kraków), Mariusz Bałut (Kościan), Maciej Bożek (Ustka), Katarzyna Kopała (Wrocław), Tomasz Łój (Kraków), Kuba Kalusiński (Poznań).
 

Finaliści w ciągu 30 minut musieli przygotować dwa idealne espresso, odtworzyć wylosowany wzór latte art na perfekcyjnym cappuccino, zaprezentować własny pomysł na mleczny wzór, a także zaserwować dwa stworzone przez siebie kawowe drinki. Włosko-polskie Jury w skład, którego weszli: sędzia główny konkursu Damian Burgess – dyrektor naczelny Akademii Kawy Caffè Vergnano, Carlo Pastore – Caffè Vergnano Poland Area Manager oraz Maciej Megas Head  Barista Esspresso Service Polska, oceniało nie tylko jakość wykonania i technikę pracy, ale również sposób autoprezentacji uczestników.
 

Ideą naszego konkursu jest pokazanie, że praca baristy to nie tylko parzenie kawy za pomocą automatycznego ekspresu. Obecnie jest to pewien rodzaj sztuki, poszerzania horyzontów smakowych czy odkrywania nowych, innowacyjnych sposobów na wyciągnięcie z kawy najlepszego smaku i aromatu. W Best Barista Vergnano ocenialiśmy dzisiaj nie tylko to, jak dobrą kawę otrzymaliśmy od zawodników ale także, ich sposób i technikę pracy, autoprezentację, to jak dobrze czują się za barem – mówi Carlo Pastore – Caffè Vergnano Poland Area Manager.
 


Zawsze niezmiernie cieszę się na polski finał Naszego konkursu. Stoi on na bardzo wysokim poziomie, odzwierciedlając pasję uczestników – dodaje Damian Burgess.

Zwycięzcą konkursu został krakowianin Tomasz Łój, pracujący na co dzień w Nadwiślańska Resto&Vodka Bar w Krakowie. Oprócz podania idealnego espresso wykonał cappuccino z wylosowanym wzorem rozety oraz zaprezentował swoją własną wersję tego latte art. Jury doceniło również smak jego drinka na bazie kawy z dodatkiem Wermutu Martini Rubino oraz włoskiej wódki ziołowej Fernet Blanca. Zwycięzca konkursu w nagrodę wyjedzie do Włoch, gdzie będzie miał okazję wziąć udział w jednym z najbardziej prestiżowych szkoleń dla basistów prowadzonym w Akademii Vergnano, pierwszym miejscu z certyfikatem SCA Premier Training Campus we Włoszech.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Barson Watersystem Reinex Barry Callebaut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000