Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Paweł Oszczyk w ze...
Wędzarnia grill pr...
Eksperci na tropie...
Wdrażamy najnowocz...
Restauracje Atelie...
Focus Hotels otwor...
LSI Software S.A. ...
XXIII obrady Loży ...
Rozwiązania NEXT L...
Rada programu S...
Marketing internet...
Karta win w restau...
Re-otwarcie flagow...
Loża Ekspertów pro...
Rusza nowy program...
Konferencja Global...
Gwiazdkowe spotkan...
Jak dbać o wizerun...
MAKRO dla gastrono...
Spektakularny powr...
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Winterhalter Polska
Smoker
Watersystem
Robot - Coupe
Espiga
M&M Gastro
LMS Online Sp. z o.o.
Makro Cash & Carry
POSbistro
Caffetea
Artykuły spożywcze
Pizzola
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Lemonia
Barry Callebaut
Makro Cash & Carry
Belfood
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Loża Ekspertów programu Doceń polskie o sytuacji branży spożywczej


Jeśli jakość polskiej żywności oceniamy na podstawie produktów biorących udział w programie Doceń polskie, możemy być więcej niż zadowoleni. Świadomość konsumentów rośnie, a w odpowiedzi na ich potrzeby przedstawiciele polskiego sektora FMCG przygotowują coraz ciekawsze wyroby - to konkluzje z przeprowadzonego 27 października br. audytu artykułów spożywczych. Specjaliści po raz dwudziesty drugi decydowali, które ze zgłoszonych wyrobów mogą zostać uhonorowane znakiem Doceń polskie.

Certyfikacja artykułów spożywczych z oferty polskich firm miała miejsce w Sosnowcu. To był czwarty w tym roku audyt żywności, a jednocześnie dwudziesty drugi w historii Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń polskie. Przedsięwzięcie jest organizowane od 2011 roku. Od samego początku istnienia programu, honorowy patronat nad atestacjami żywności sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
 

Certyfikacje odbywają się co kwartał. Do październikowej oceny zakwalifikowanych zostało 177 wyrobów z asortymentu 71 firm. Każdy z nich został indywidualnie sprawdzony przez członków Loży Ekspertów programu Doceń polskie. - Ocenie podlegają trzy czynniki: smak i wygląd produktu, a także stosunek jego jakości do ceny. Za każdą z cech przyznajemy punkty w skali od 1 do 10 - wyjaśnia Katarzyna Salomon, członkini Loży Ekspertów. Jak dodaje, do zdobycia godła promocyjnego Doceń polskie potrzeba minimum 7,5 pkt. Tytułem TOP PRODUKT honoruje się natomiast wyłącznie żywność z maksymalnymi notami.
 
- Regulamin programu i zasady przyznawania certyfikatów jakości są niezmienne. Zawsze jednak podkreślamy fakt, iż każdy produkt jest indywidualnie sprawdzany przez specjalistów z branży spożywczej, a godłem promocyjnym wyróżniane są tylko wyroby z wysokimi notami. Tym program Doceń polskie różni się od inicjatyw, w których nagrody przyznaje się automatycznie wszystkim zgłaszającym się - podkreśla Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń polskie.

Podczas niedawnej certyfikacji po raz pierwszy w Loży Ekspertów zasiadł Marcin Stańczyk, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem. - Pozytywnie zaskoczyła mnie różnorodność produktów biorących udział w audycie. Równie istotne jest, że wiele z nich prezentowało wysoki poziom. Oceniając polską żywność wyłącznie na podstawie wyrobów firm zaangażowanych w program można powiedzieć, że branża idzie w bardzo dobrym kierunku - podkreślał.

Podczas atestacji jurorzy sprawdzali jakość tradycyjnych produktów (m.in. nabiału, pieczywa, wędlin, warzyw, mięs i dań gotowych), oceniali również wyroby powstające zgodnie z ideami Raw food oraz Slow Food. Do certyfikacji zakwalifikowano także specjały łączące klasyczne smaki z nowoczesnymi metodami produkcji, suplementy diety i probiotyki. O wyróżnienie dla wyrobów marki własnej starała się także jedna z sieci handlowych.

Do bogatego spektrum oferty polskich producentów żywności zdążyli się już przekonać Celina Nierodkiewicz i Mirek Drewniak, którzy po raz kolejny uczestniczyli w pracach jury programu Doceń polskie. Przewodniczący Loży Ekspertów, Mirek Drewniak, zwraca uwagę, że jakość żywności utrzymuje się na wysokim poziomie. Zmienia się natomiast stosunek kupujących do produktów spożywczych. - Świadomość konsumentów rośnie. Zawsze powtarzamy jak ważne jest czytanie etykiet i dokonywanie przemyślanych zakupów. Obecnie widzimy już, że Polacy (po okresie pewnego„zachłyśnięcia się ogromnym wyborem produktów) są coraz bardziej rozważni, staranniej wybierają żywność, zwracają uwagę na jej pochodzenie, szukają wyrobów spełniających konkretne wymagania - mówi mistrz kuchni.
 

Ze stwierdzeniem tym zgadza się Celina Nierodkiewicz. Członkini Loży Ekspertów przypomina, że robienie zakupów spożywczych nie jest osobną czynnością, ale pierwszą fazą przygotowywania posiłków. - Często przywołuje się argument dot. szybkiego tempa życia i wynikającym z niego brakiem czasu na długie, spokojne zakupy. Tymczasem osoby, które mają „mało” czasu, tym bardziej powinny go szanować. Zamiast trwonić go na byle jakie posiłki, najlepiej jest zaplanować jadłospis na kilka dni, przygotować listę potrzebnych produktów i z nich przyrządzić jedzenie. To zdecydowanie oszczędza czas i pieniądze, a przy tym zapobiega marnowaniu żywności kupionej pod wpływem impulsu - mówi C. Nierodkiewicz.
 
- To podstawowa wiedza, o której często zapominamy - przyznaje Mirek Drewniak. Jak dodaje, zmianie stylu życia konsumentów towarzyszą nowe propozycje producentów żywności. Mistrz kuchni przewiduje, że do naszego kraju niebawem dotrze także moda na mrożone dania przygotowywane w podobny sposób, co popularne obecnie dietetyczne posiłki firm cateringowych.

Członkowie Loży Ekspertów zgodnie przyznają, że panująca obecnie moda na gotowanie,  otwartość Polaków na nowe smaki i rosnące znaczenie patriotyzmu konsumenckiego pozytywnie oddziałują na wzrost świadomość kupujących. Bogactwo wysokiej jakości rodzimych produktów to dodatkowa motywacja do tego, by polską kuchnię wciąż odkrywać na nowo.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Winterhalter Polska Pizzola Smoker Tableart Tomasz Miszczak Steinberg Caffetea Zakłady Chemiczne EmiChem P.P. Gorbi Espiga M&M Gastro POSbistro RATIONAL Belfood Na Lunch Iglotex Makro Cash & Carry Lemonia M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Krosno Sokołów Robot - Coupe Nektar Natura Menos Artek Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Werner & Mertz Gaspol Lunch24.pl Uzdrowisko Wysowa S.A.
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000