30 marca 2015 r. podczas uroczystej gali w Hotelu Narvik, Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna – najbardziej prestiżowa organizacja na świecie, wyróżniła Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska Dyplomem Honorowym.
To pierwsza i jedyna tego typu nagroda przyznana przez Akademię w jej blisko 90-letniej historii. Jest to ogromny zaszczyt, ponieważ trafiła ona właśnie do debiutującego na rynku Żółtego Przewodnika. Przedstawiciele organizacji docenili starania Gault&Millau Polska, przede wszystkim za spektakularne wejście na rynek i umieszczenie krajowej gastronomii pośród kuchni światowych.
Żółty Przewodnik zyskał międzynarodowe uznanie, dzięki niezależności, profesjonalizmowi i bezkompromisowości. Gault&Millau Polska wspiera rozwój rodzimej gastronomii, pomaga młodym mistrzom kuchni w początkach drogi zawodowej i jednocześnie rekomenduje najlepsze restauracje z całego kraju.
Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna od 90 lat jest uznawana za niekwestionowanego, niezależnego oraz światowego eksperta kulinarnego. Organizacja stara się walczyć o podtrzymywanie kuchni regionalnej i narodowej na najwyższym poziomie, promuje zdrowe żywienie, wspiera rozwój sztuki i świadomości kulinarnej. Co roku przyznaje nagrody dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się w danym kraju międzynarodowym poziomem kulinarnym. Do tej pory Medalami Honorowymi wyróżnieni byli m.in. król Hiszpanii Juan Carlos I, Książę Karol i Prezydent Parlamentu Europejskiego – Hans Gert Poettering. Honorowy Dyplom przyznano jednak po raz pierwszy.
Pełna lista wyróżnionych podczas tegorocznej edycji:
- Prix au Chef de L’Avenir – Witold Iwański (Aruana)
- Prix au Sommelier – Marcin Kur (Restauracja Platter by Karol Okrasa)
- Prix de la Litérature Gastronomique – Łukasz Modelski za książkę Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu.
- Prix Multimedia – Jan A. P. Kaczmarek za Festiwal Transatlantyk
- Dyplom Honorowy – Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska
Grono wyróżnionych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną jest w Polsce dość wąskie. Laureatami poprzednich edycji byli: Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa i Paweł Oszczyk.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.