Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.03.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Młodzi adepci sztuki cukierniczej w Cieszynie


Dnia 22 maja 2017r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, odbyła się pierwsza edycja Beskidzkiego Konkursu Młodych Cukierników. Konkurs ten został zorganizowany przez ZSEG w Cieszynie przy współpracy z Małą Akademią Mistrzostwa Zawodowego. Z ramienia MAMZ organizatorem był Szymon Konkol, natomiast z ZSEG – Dorota Przyłęcka i Dorota Urbańczyk.
 
 
Tematem przewodnim konkursu był Tort wykonany zgodnie z zasadami dekoracji w stylu angielskim. W konkursie uczestniczyło 7 zespołów dwuosobowych z 5 szkół Polski i Czech: z Bielska-Białej, Skoczowa, Jastrzębia Zdroju, Cieszyna oraz z Czeskiego Cieszyna.
 
Młodzi cukiernicy w ciągu 3 godzin mieli wykonać tort w stylu angielskim. Każda drużyna miała obowiązek użyć do dekoracji swojego dzieła masy cukrowej marki Callebaut z zastosowaniem, lub bez zastosowania barwników spożywczych marki Food Color udostępnionych  przez organizatora.
 
 
Uczestnicy zaskoczyli jurorów ciekawymi połączeniami smakowymi jak też umiejętnym obłożeniem tortu masą cukrową. W dekoracji tortów przeważały motywy kwiatowe, ale pojawiły się też figurki kreskówek. Jury zwracało uwagę na staranne wykończenie dekoracji i dopracowanie detali oraz walory smakowe gotowego tortu.
 
Adepci sztuki cukierniczej wykazali się wielkim talentem i pomysłowością – wszystkie torty zostały pięknie udekorowane.
 

Pracę uczniów oceniali:
  • Krzysztof Wysłucha – mistrz cukierniczy i piekarski, lider Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego
  • Teresa Trzaskalik – technolog, specjalistka dekoracji cukierniczej i karmelarstwa
  • Natalia Aurora Ignacek – sugarcrafterka, dziennikarka branżowa
  • Izabela Greń – Manufaktura Smaku Beskid Centrum w Brennej.
Naszą szkołę reprezentowali: Natalia Kisiała i Paulina Ceremuga z kl 2ga, Karolina Grim i Karolina Cholewka z kl. 1ga, Małgorzata Greń i Kinga Chujeba z kl. 3hg.

Zwycięski tort zaskoczył jurorów pokrzywowym smakiem. Biszkopt przekładany był ganachem czekoladowo-maślanym oraz galaretką z wiśniówki.
 


Laureatami konkursu zostali:
  • I miejsce: Mateusz Karczmarczyk, Izabela Wróbel – Skoczów
  • II miejsce: Patrycja Zwardoń, Paulina Piecha z Bielska Białej
  • III miejsce: Anna Byrtusová, Eva Maroszová – Český Těšín.
Gratulujemy i do zobaczenia za rok na II BKMC!
 
Współorganizatorami konkursu byli: Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego, Manufaktura Smaku – Beskid-Centrum Brenna, Spółdzielnia Mleczarska w Bażanowicach, Cukiernia Bajka – Górki Wielkie, Patron medialny: Mistrz Branży,

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000