Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kolejny wielki sukces szczecińskiego Gastronomika im. Mikołaja Reja


Po raz drugi w ciągu 18-letniej historii konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW I miejsce zajęła szkoła gastronomiczna, jednocześnie otrzymując nominację do prestiżowej nagrody konkursu Perła 2019.
 
Dnia 11 maja 2019 roku w Szczecinie, w trakcie imprezy Piknik Nad Odrą nastąpiło rozstrzygnięcie XVIII EDYCJI KONKURSU NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW na najlepszą potrawę regionalną. Jury podjęło decyzję o przyznaniu I miejsca zespołowi w składzie: Szymon Makowiecki, Jakub Rosów, uczniowie klasy III a - Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Mentorem młodych kucharzy była Wioletta Skuratowicz, która przygotowała autorskie przepisy na zupę i danie główne, oparte na zachodniopomorskich produktach tradycyjnych i regionalnych.
 
 
Nagrodzone dania to Kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami nadziewanymi białą kiełbasą i śliwką oraz Pstrąg łososiowy z serem krowietta w kapuście włoskiej, czarną soczewicą i glazurowanymi burakami.
 
W daniach tych wykorzystane zostały produkty regionalne i tradycyjne: Chleb wiejski wojenny (Gmina Chociwel), Piwo Szczecińskie Bursztynowe (Browar Stara Komenda - Szczecin), Biała kiełbasa (F.H.U. IRGO Ireneusz Jung – Przelewice), Boczek wędzony (Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Alicja i Jan Springer – Świerczewo, Gmina Gryfice), Pstrąg łososiowy (Gospodarstwo Rybackie Zielenica Anna i Łukasz Skowrońscy, Zielenica, Gmina Malechowo), Ser krowietta (Gospodarstwo Ekologiczne FRYKAS Edyta i Cezary Szczupak, Marwice Gmina Widuchowa), Miód Drahimski (Gospodarstwo Pasieczne Kószka I, Kluczewo, Gmina Czaplinek), Wino białe (Winnice Kojder, Babinek, Gmina Banie), sok malinowy (Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród Teresa Ambroziak, Lekowo, Gmina Świdwin).
 
Rozstrzygnięcie konkursu będzie miało miejsce podczas Targów Smaki Regionów 2019, które odbędą się w ramach Targów Polagra w Poznaniu w dniach 28-30.09.2019.
 
 
Należy dodać, że ubiegłorocznej edycji konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW na najlepszą potrawę regionalną I miejsce zdobył inny zespół uczniów Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie (Damian Piorun, Mateusz Kota) pod kierownictwem nauczyciela Pani Wioletty Skuratowicz a zaproponowane wtedy potrawy: Aksamitna zupa krem z kiszonych ogórków Kołobrzeskich, z wędzonym pstrągiem z Zielenicy i kozim serem oraz Roladki wołowe z sosem wiśniowo - różanym, placuszki z kiszonej kapusty oraz marynowana dynia otrzymały prestiżową nagrodę Perła 2018 podczas uroczystej gali, która odbyła się w trakcie Międzynarodowych Targów POLAGRA 2018 w Poznaniu.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000