Restauracja w hotelu l'Hotel de Ville w Crissier, w której od 1996 r. pracował Benoit Violier, w ubiegłym roku została uznana za najlepszą wg francuskiego rankingu
La Liste. Jednak największym wyróżnieniem dla szefa kuchni tego ekskluzywnego miejsca było otrzymanie trzech gwiazdek Michelin.
Mimo wielu sukcesów zawodowych, dla 44-letniego Violiera rok 2015 nie był łatwy. W kwietniu zmarł jego ojciec. Kilka miesięcy później pożegnał Philippe'a Rochata, swojego mentora i poprzedniego szefa kuchni restauracji w hotelu l’Hotel de Ville.
Chociaż śledztwo w sprawie śmierci Benoita Violiera nie zostało jeszcze zakończone, to wszystko wskazuje na to, że popełnił on samobójstwo.
Śmierć wybitnego szefa kuchni wstrząsnęła światem gastronomii. Przy wejściu do restauracji Violiera w Crissier, ludzie składają kwiaty. Pojawiło się wiele komentarzy oddających cześć kucharzowi –
Wielki szef, wielki człowiek, wielki talent, napisał na swoim profilu na Twitterze Paul Bocuse. –
Moje myśli są z rodziną Benoit Violiera. To bardzo smutna informacja o niezwykle utalentowanym człowieku – dodał Pierre Gagnaire.
Źródło: TheGuardian.co.uk