Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Otwarcie hoteli i obiektów noclegowych od 4 maja!


Rząd ogłosił kolejne znoszenie restrykcji. Od 4 maja zostaną otwarte hotele i obiekty z miejscami noclegowymi. Szczególnie to podkreślam, po to żebyśmy nie ruszyli na majówkę tłumnie w różne miejsca, ponieważ gromadząc się tworzymy większe ryzyko zakażenia – informuje Premier Mateusz Morawiecki, podczas konferencji dnia 29 kwietnia 2020 roku.

Wkraczamy w drugi zapowiadany etap znoszenia ograniczeń związanych z COVID-19. Po majówce otwarte zostaną centra handlowe, sklepy budowlane będą czynne w weekendy, a hotele wznowią działalność. Premier Morawiecki zaznaczył, że 4 maja będą mogły wznowić swoją działalność hotele i miejsca noclegowe, ale jak powiedział – Majówka to czas wolny, ale nie może być to czas wolny od ostrożności, musimy tą ostrożność zachowywać. Nawet o centymert nie luzujemy reguł dystansowania społecznego.

Do tej pory hotele, co do zasady nie przyjmowały gości – z wyjątkiem osób w delegacji i w kwarantannie. Po majówce, 4 maja 2020 roku, zakaz ten zostaje zniesiony. Usługi hotelarskie i noclegowe będą mogły być świadczone pod warunkiem, że zachowane będą szczególne zasady bezpieczeństwa.

Ważne! W hotelach i obiektach noclegowych ograniczona zostaje nadal działalność restauracji hotelowych i przestrzeni rekreacyjnych – np. siłowni, sal pobytu, basenów.

O otwarciu restauracji myślimy w kolejnych etapach. Na ten moment bardzo ważne jest zachowanie dystansu w hotelach. Zwykle jesteśmy w osobnych pokojach w hotelach, co daje pewien dystans. Na dzien dzisiejszy, pozostałe miejsca w wewnatrz hoteli czy miejsc noclegowych, jak np. agroturystyki nadal utrzymujemy ten sam zakaz. W najblizszych dniach, bedziemy pracować nad tym, w jaki sposób dopuścicć do działalności inne pomieszczenia funkcjonalne w hotelach – informuje Premier Morawiecki.

Jednak, otwarcie hoteli nie oznacza, że będą mogły odbywać się w nich różnego rodzaju wydarzenia czy ważne uroczystości. – W tej chwili tak duże imprezy jak wesela i jakiekolwiek spotkania integracyjne nie są rekomendowane. Pamiętajmy, że jest to duże ryzyko, co potwierdzają doświadczenia innych krajów, gdzie imprezy masowe były jedną z tych bomb epidemicznych. Dlatego utrzymujemy ten zakaz spotkań powyzżej 50 osób – rekomenduje Minister Zdrowia, Łukasz Szumowski.

Stopniowy powrót do normalności nie zwalnia nas ze stosowania podstawowych zasad bezpieczeństwa. Muszą one stać się podstawą naszego codziennego funkcjonowania. O czym należy pamiętać szczególnie?

Najważniejsze stałe zasady bezpieczeństwa jakie nadal obowiązują to:

  • Zachowuj 2-metrową odległość od innych w przestrzeni publicznej.
  • Obowiązkowo zasłaniaj nos i usta w miejscach publicznych.
  • Pracuj i ucz się zdalnie, jeśli tylko jest to możliwe.
  • Ściśle przestrzegaj zasad sanitarnych w miejscach gromadzenia ludzi (dezynfekcja i utrzymanie odpowiedniego dystansu).
  • Kwarantanna i izolacja dla osób zarażonych lub potencjalnie zarażonych.

Teskt: Marta Zagórska

Źródło: www.gov.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000