Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Patryk Orzeł zwycięzcą XIV. Festiwalu Kuchni Greckiej 2019



Tegoroczna edycja Festiwalu Kuchni Greckiej odbyła się 29 marca 2019 roku w nowej lokalizacji targowej – Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. Tym razem kucharze oprócz dania głównego, którego składnikami obowiązkowymi był filet z indyka, okra mrożona cała - Oerlemans, bakłażan świeży, por świeży, grecka oliwa z oliwek Extra Virgin, musieli przygotować deser z wykorzystaniem pralin czekoladowych autorstwa Marcina Paździorza.

Konkurs ma na celu promowanie młodych utalentowanych kucharzy, a także promocję produktów i kuchni greckiej. Organizatorem i pomysłodawcą konkursu jest Mistrz kuchni - Teo Vafidis przy wsparciu merytorycznym Chef’s Club of Greece – Poland Branch Office i MT Targi Polska.
 


Kulinarne zmagania młodych kucharzy oceniało jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie:
  • Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury
  • Robert Sowa,
  • Dariusz Zahorański,
  • Miltos Karoumpas,
  • Vaggelis Bilibas,
  • Kurt Scheller,
  • Giancarlo Russo,

sekcję techniczną:
  • Michał Markowicz,
  • Patryk Kotarba,
  • Zbigniew Kurleto,
oraz sekcję gwiazdorską w składzie:
  • Krzysztof Przepiórka,
  • Zygmunt Chajzer,
  • Tomasz Kozłowicz.
 
Tegoroczne zmagania poprowadził wspaniały prezenter radiowy – Norbert Bieńkowski.
 
W konkursie rywalizowało dziewięciu kucharzy, a byli to:
 
1.    Adriana Wójcikowska (Restauracja Amarylis z Krakowa)
2.    Łukasz Niziński (Restauracja Scandale Royal Resort&Vodka House z Krakowa)
3.    Bartosz Biały (Restauracja EdRed z Warszawy)
4.    Marcin Zawadzki (Taverna Grecka Santorini z Warszawy)
5.    Fotios Patrikovasilakos (Greco Taste z Warszawy)
6.    Patryk Orzeł (Restauracja Grecka Meltemi z Warszawy)
7.    Michał Bielecki (Fabryka Wełny Hotel&Spa z Pabianic)
8.    Marek Modzelewski (Restauracja u Artuch z Zielonki k. Warszawy)
9.    Patryk Rejmiś (Restauracja 4 smaki z Warszawy).
 
 
Kucharze na przygotowanie 7 talerzy dania głównego i 7 talerzy deseru nie mógł przekroczyć 75 minut.
 
W tym roku mogliśmy również zobaczyć jurorów, którzy przygotowali greckie dania. Swój kulinarny popis na stanowiskach konkursowych dali: Kuba Steuermark, Miltos Karoumpas wraz z Vaggelis Bilibas i Giancarlo Russo.
 
 
W trakcie konkursu na specjalnie przygtowanym stoisku firmy Oerlemans można było spróbować dań przygotowywanych na bazie produktów Oerlemans przez Kubę Steuermarka.
 
 
Zadanie konkursowe z jakim musieli się zmierzyć kucharze było nie lada wyzwaniem. Jury oceniało nie tylko smak i sposób wykonania. Pod uwagę były również brane kreatywność, oryginalność oraz estetyka podawanych dań. Podczas uroczystej gali, która odbyła się w hotelu Radisson Blu Sobieski w Warszawie poznaliśmy zwycięzców XIV. Edycji Festiwalu Kuchni Greckiej.
 
Pierwsze miejsce zajął Patryk Orzeł z Restauracji Grecka Meltemi z Warszawy.
 

Drugie miejsce zdobyła Adriana Wójcikowska z Restauracji Amarylis z Krakowa.
 
 
 Trzecie miejsce wywalczył Michał Bielecki z Fabryki Wełny Hotel&Spa z Pabianic.
 
 
Jury degustacyjne wybrało również swojego faworyta Marcina Zawadzkiego z Taverny Santorini w Warszawie.
 
Zarówno laureatom miejsc na podium, jak i wszystkim kucharzom, bardzo serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia za rok!
 
 
Patronat medialny nad konkursem objął portal

Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom i uczestnikom Konkursu!

Oerlemas Foods Polska
ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel.: 52 318 94 26
fax: 52 318 94 49
ofp@oerlemans-foods.pl
www.oerlemans-foods.pl

 
Oerlemans Foods Polska jako międzynarodowa grupa od lat specjalizuje się w produkcji świeżo mrożonych warzyw i owoców najwyższej jakości. Na rynku polskim istniejemy już 21 lat z zakładami produkcyjnymi w Strzelnie oraz w Siemiatyczach. Oferujemy przez cały rok kilkadziesiąt produktów i ich wariantów przeznaczonych do rynku gastronomicznego, przemysłowego i do detalu. Cechą, którą wyróżnia firmę jest drobiazgowa dbałość o każdy etap produkcji. Większość naszych produktów pochodzi z żyznych polskich upraw a wszelkie procesy technologiczne są zgodne z najwyższymi standardami światowymi. Efektem tego są warzywa i owoce o idealnych proporcjach smakowych oraz odżywczych. Klient wybierający nasze produkty ma pewność, że otrzymuje świetny, smaczny produkt w przystępnej cenie. Przez te wszystkie lata Oerlemans Foods znacznie umocnił swoją markę na rynku polskim i nie tylko, a produkty OFP zdobyły szerokie uznanie zwłaszcza w sektorze gastronomii wśród szefów kuchni Jesteśmy niezawodnym producentem i partnerem handlowym.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000