Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Paweł Pyra zwycięzcą Festiwalu Kuchni Greckiej 2018


Krewetki white tiger, ser Manouri, ciasto filo Kanaki, cukinia plastry Oerlemans, papryka czerwona Oerlemans, pieczarka plastry Oerlemans – to tylko niektóre produkty, jakie musieli wykorzystać do przygotowania swoich dań, zawodnicy startujący w XIII Festiwalu Kuchni Greckiej. Konkurs ten odbył się 23 marca 2018r. podczas targów EuroGastro w Warszawie.

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Mistrz Kuchni, Grek z pochodzenia – Teo Vafidis. Propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce jest dla niego misją konsekwentnie realizowaną od wielu lat. W swoich programach np. Filozofia Smaku czy Teoria Smaku zabiera widzów w kulinarną podróż do współczesnej Hellady. Autor książki Filozofia smaku, w której porywa czytelników w wyprawę po regionach i aromatach, właściciel biura podróży Hellas Travel.
 

Jak co roku, konkurs rozpoczął się od uroczystej inauguracji poprowadzonej przez Jego Ekscelencję  Evangelosa Tsaoussisa,  Ambasadora Grecji  w Polsce, Despoinę Ipioti,  I Radcę, Zastępcę Ambasadora, Pana Nicholasa Christodoulidisa,  I Radcę, Szefa Biura ds. Ekonomiczno-Handlowych oraz Petrosa Michaelidesa, Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej. Nie zabrakło również obecności  wspaniałych gości min.: Nikoletty Nikolopoulou - Dyrektor Biura w Polsce Greckiej Narodowej Organizacji Turystycznej, która w swoim krótkim przemówieniu wyraziła aprobatę dla idei Festiwalu oraz Angeliki Kośmider z  Cypryjskiego Centrum Promocji Handlu.
 

Tuż po powitaniu przez wspaniałych gości, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy. W tym roku swoją obecnością i wsparciem całego projektu zaszczyciło nas wyjątkowe jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie:
  • Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury
  • Giancarlo Russo
  • Robert Sowa
  • Artur Świerżewski
  • Kurt Scheller
  • Mltos Karoumpas
  • Tasos Protopsaltis,
sekcję techniczną:
  • Michał Markowicz,
  • Patryk Kotarba
oraz sekcję gwiazdorską w składzie:
  • Łukasz Nowicki
  • Zygmunt Chajzer
  • Tomasz Kozłowicz.
Tegoroczne zmagania poprowadził wspaniały prezenter radiowy – Norbert Bieńkowski.
 
 
Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami XIII Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze zmierzyć się bowiem musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie były: krewetki white tiger 16/20 20% glaze Eurofoods Gastro Sp. z o.o., ser Manouri Eurofoods Gastro Sp. z o.o., ciasto filo Kanaki The Greek Gourmet, cukinia plastry Oerlemans, papryka czerwona Oerlemans, pieczarka plastry Oerlemans
 

Pomimo ogromnego wyzwania, wszyscy uczestnicy poradzili sobie doskonale! Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców:
  • I miejscePaweł Pyra z Hotelu Fabryka Wełny****  w Pabianicach,
  • II miejsceAdriana Wójcikowska z Restauracji Amarylis w Krakowie,
  • III miejsceMarkos Prountsis, Hotel Kossak **** w Krakowie.
 
Zwieńczeniem całego wydarzenia była odbywająca się w hotelu i restauracji U Artura, uroczysta Gala, podczas której rozdane zostały nagrody, prezenty i dyplomy. Nagrodę główną ufundowaną przez Mouzenidis Travel stanowiła wspaniała wycieczka do Grecji - pakiet dla 2 osób w hotelu 4 *All Inclusive . Zwycięzcy życzymy udanych wakacji!
 
 
Zarówno laureatom miejsc na podium, jak i wszystkim kucharzom, bardzo serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia za rok!
 
 
Sponsorem relacji jest firma Oerlemans

Oerlemas Foods Polska
ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel.: 52 318 94 26
fax: 52 318 94 49
ofp@oerlemans-foods.pl
www.oerlemans-foods.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000