Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
MAKRO Polska wspie...
Najnowsze trendy w...
Nowy dyrektor Hote...
Kocioł warzelny ME...
Wojciech Harapkiew...
Nowe warsztaty kul...
MAKRO Polska konty...
Już 200 produktów ...
MAKRO Polska z&nbs...
Zostań dystrybutor...
Niewykorzystane je...
Dziczyzna w MAKRO ...
70 lat Winterhalte...
Poland 100 Best Re...
Selgros Cash&Carry...
Zarządzanie restau...
Specjalne oferty p...
Czy na Konkursy Ku...
Świętuj międzynaro...
Nowy przetarg na k...
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
GRILL KAMADO
Gastromix
Naczynia Polska
GROS
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
ELMAK
Hello Coffee
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Polacy marnują miliony ton żywności. Niewykorzystane jedzenie nie musi trafiać na śmietnik


W Polsce marnuje się mniej więcej 9 mln t żywności rocznie. Około 50% – marnotrawią konsumenci. Reszta przepada podczas produkcji, dystrybucji i transportu jedzenia. Tymczasem prawie 2 mln osób w naszym kraju potrzebuje codziennego wsparcia w postaci żywności. Jak można im pomóc?

Jednym ze sposobów jest przekazywanie niewykorzystanego jedzenia do banków żywności – które potrafią je odpowiednio zagospodarować – przez przedsiębiorców. – Banki żywności współpracują z ponad 4 tys. różnych organizacji opiekujących się osobami potrzebującymi. Są to zarówno organizacje pozarządowe zajmujące się osobami starszymi, niepełnosprawnymi, bezdomnymi i dziećmi, jak i placówki samorządowe, np. domy pomocy społecznej, domy dziecka czy świetlice środowiskowe – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
 


Znaczna część produktów trafiających do banków żywności pochodzi oczywiście od firm z branży spożywczej i branży handlowej. Współpraca stała się intensywniejsza od czasu zmiany ustawy o podatku VAT, która uregulowała przekazywanie darowizn żywności na rzecz potrzebujących: w tej chwili darczyńcy nie są obciążeni żadnymi podatkami, jeśli oddają jedzenie organizacjom pożytku publicznego.
 

Współpracę z Federacją Polskich Banków Żywności rozpoczęliśmy w 2014 r. Natomiast na szerszą skalę zaczęliśmy współpracować w październiku 2016 r. […]. Do banków żywności przekazujemy praktycznie wszystkie produkty spożywcze, poczynając od suchej żywności, przez produkty świeże, wymagające chłodzenia, po mrożonki. Dzięki współpracy z nami bankom żywności udało się zorganizować ok. 6,5 mln posiłków – informuje Roman Rolbiecki, ekspert ds. operacji w halach w MAKRO Polska.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska RATIONAL Robvita Pizzola Robot - Coupe Smoker GRILL KAMADO Gastromix Matlix ELMAK Naczynia Polska GROS HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System inEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol POSbistro Gastromedia Barson Nektar Natura Zakłady Chemiczne EmiChem P.P. Belfood
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000