Pączki nadziane maślano-miodowym kremem, oblane polewą z syropu klonowego i podawane z kurczakiem? Tak! W Poland on a Plate – programie kulinarnym w amerykańskiej telewizji inspirowanym polską kuchnią – wszystko jest możliwe. Wystarczy kilka polskich składników i szczypta wyobraźni.
Prowadząca Poland on a Plate Basia Brown, pasjonatka gotowania, odkrywa polskie specjały i prezentuje je widzom w zupełnie nowej formie. Basia udowadnia, że nadwiślańska kuchnia ewoluuje i jest znacznie bogatsza niż powszechnie znane Amerykanom kiełbasa i pierogi.
Rodzimą kuchnię odczarowują także występujący gościnnie szefowie kuchni, dumnie podkreślający swoje polskie korzenie. W programie wzięła udział m.in. Gale Gand, zdobywczyni gwiazdek Michelin, autorka ośmiu książek i gospodarz programu kulinarnego w Food Network, uhonorowana nagrodą James Beard Foundation. Rick Gresh – Executive Chef w pierwszym na świecie hotelu Virgin, przygotował na wizji swój sławny stek okrzyknięty mianem Chicago’s Best Steak w 2013 roku. Z pomocą szefów kuchni Basia tworzy oryginalne kombinacje smaków – pierogi nadziewa mięsem homara, a zupę chrzanową wzbogaca o smak zielonych jabłek. Amerykańsko-polska fuzja kulinarna skutkuje niejednokrotnie w zaskakujące połączenia takie jak pączki z lukrem i kurczakiem czy łosoś w sosie bekonowym.
W przepisach Basi Brown nie brakuje składników typowych dla Polski, a rzadko używanych przez Amerykanów. Na kuchennym stole pojawiają się m.in. oscypek, świeży chrzan, liście mlecza, pasternak czy marynowane grzyby, które Basia odkryła podczas podróży do Polski.
Program Poland on a Plate skupia się jednak nie tylko na aspekcie kulinarnym. To także rozmowy o pięknie polskich regionów oraz opowieści o kulturze i historii kraju. Jest to kompleksowy obraz Polski podany wprost na talerzu.
Lata obecności Polaków na terenie Stanów Zjednoczonych sprawiły, że nasza sztuka kulinarna stała się tam atrakcyjna. Dzisiaj tradycyjne oblicze rodzimej kuchni bardzo szybko się zmienia. Nic więc dziwnego, że program Poland on a Plate wzbudza zainteresowanie zarówno wśród Polonii jak i Amerykanów z polskimi korzeniami, którzy pamiętając babcine przepisy chcą nadać im współczesny, nowy smak.
Jesienią 2015 roku w ramówce amerykańskiej telewizji znajdą się nowe odcinki programu Poland on a Plate, w których na widzów czeka jeszcze więcej smakowych niespodzianek. W planach jest rozszerzenie formuły programu i emisja na ogólnokrajowym kanale PBS.
Źródło: www.polandonaplate.com
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.