- Do resortu trafił projekt ustawy obniżającej VAT dla branży gastronomicznej. Jest to ogromnie ważna informacja, a także sukces IGGP, które prowadziło rozmowy w tej sprawie - potwierdziła na antenie Polskiego Radia, wiceminister rozwoju Olga Semeniuk.
Od 1 lipca 2020 roku weszła w życie ustawa o zmianie podatku od towarów i usług, która spowodowała m.in. kontrowersyjny w środowisku wzrost VATu na owoce morza, uznane za dobra luksusowe - do 23%. Produkt bazowy do przygotowania dań - jak ośmiornica czy homar- sam w sobie był drogi już przed ustaleniem nowych stawek podatku. Co było konsekwencją tego działania rządu? Dania w restauracjach podrożały, a restauracje zaczęły odczuwać strarty. Nie pomogła sytuacja epidemiologiczna na świecie.
- Wiem, że ten temat również pojawił się w rozmowach z prezydentem Andrzejem Dudą. Nie mogę tutaj podać szczegółów, ale Rada Ministrów o tym projekcie wie, został on przedłożony, ja go rekomenduję, jako instrument pozytywnie działający na dotkniętą pandemią branżę - powiedziała minister Semeniuk.
Zobacz Petycje złożone przez Izbę Gospodarczą Gastronomii Polskiej:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.