Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
TECNOINOX
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Hello Coffee
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Przedsiębiorcy muszą opłacić koncesję na alkohol mimo lockdownu


Lokale gastronomiczne w trakcie lockdownu nie zostały zwolnione przez rząd z opłaty pierwszej raty koncesji na alkohol. Jej termin mija dokładnie 31 stycznia 2021 roku. Czy projekt ustawy zwalniający z opłaty za alkohol zostanie na czas przyjęty przez Sejm i podpisany przez prezydenta?
 
Każdy kto sprzedaje alkohol musi złożyć do samorządów odpowiednie oświadczenie tj. ile sprzedano alkoholu w 2020 roku i zapłacić na tej podstawie opłatę za koncesję na 2021 rok. Opłata ta powinna zostać uregulowana do 31 stycznia 2021 roku.
 
fot. pixabay

Kwota ta trafia do samorządu, który wydaje koncesję, a całość regulowana jest przez ustawę o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Minimalna kwota jaką przedsiębiorcy będą musieli uiścić to:
  • 525 zł na sprzedaż napojów zawierających do 4,5% alkoholu oraz piwa,
  • 525 zł na sprzedaż napojów zawierających od 4,5% do 18 procent. alkoholu (z wyjątkiem piwa)
  • 2100 zł na sprzedaż napojów zawierających powyżej 18% alkoholu.
Jeśli jednak lokal przekroczy wspomniane progi sprzedaży danego typu alkoholu, musi dokonywać większej opłaty, kolejno:
  • powyżej limitu 37,5 tys. zł dla napojów alkoholowych o zawartości do 4,5 proc. alkoholu oraz piwa - wnosi opłatę w wysokości 1,4 proc. ogólnej wartości sprzedaży tych napojów w roku poprzednim (tj. w styczniu 2021 r. będzie to wyliczone za sprzedaż w 2020 r.);
  • 37,5 tys. zł dla napojów alkoholowych o zawartości od 4,5 proc. do 18 proc. alkoholu (z wyjątkiem piwa) - wnosi w wysokości 1,4 proc. ogólnej wartości sprzedaży tych napojów w roku poprzednim;
  • 77 tys. zł dla napojów alkoholowych o zawartości powyżej 18 proc. alkoholu - wnosi opłatę w wysokości 2,7 proc. ogólnej wartości sprzedaży tych napojów w roku poprzednim.
W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem byłoby, żeby zawiesić opłaty za koncesję albo przynajmniej je odroczyć. Nie jest to jednak takie proste, jak może się wydawać, bo muszą to zrobić samorządy, ale tylko wtedy, gdy rząd wprowadzi odpowiednią ustawę - jako że opłaty za koncesje reguluje ustawa o wychowaniu w trzeźwości, a więc leży w zakresie kompetencji władz centralnych, a nie samorządowych. Nawet gdyby ustawa przeszła teraz do podpisu prezydenta w ekspresowym tempie, to mało prawdopodobne jest, by gminy, (którym rząd w 2021 roku dał możliwości zwolnienia z opłaty lub zmiany terminu) zdążyły na jej podstawie uchwalić odpowiednie zwolnienie lub wydłużenie terminu opłaty.

Daleki jestem od przewidywań, że ktokolwiek nas z czegokolwiek zwolni, skoro rząd nie potrafi nawet na czas wyregulować zwolnień z ZUS. Rozłożenie tego w ustawie na pięć lub sześć rat bardzo by pomogło. W sytuacji, gdy dla przedsiębiorców każdy grosz jest ważny. Dla nas to byłoby bardzo duże ułatwienie lub jakakolwiek możliwość elastycznego opłacenia koncesji – tłumaczy Krzysztof Gałkowski, współwłaściciel warszawskich lokali: restauracji i music baru Beirut oraz baru Kraken, w rozmowie dla Business Insider.

źródło: www.businessinsider.com.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System Internorga
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000