Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Raport Kongresu Szefów Kuchni dotyczący restauracyjnych dowozów


Kongres Szefów Kuchni przygotował raport z ankiet, które mają na celu pomóc restauratorom stworzyć ofertę wynosów dostosowaną do obecnych potrzeb Polaków.

Zaczynamy od gości, którzy dotąd prawie w 100% stołowali się poza domem. To niewielka grupa licząca 6,5% wszystkich klientów. Wiemy jednak, że jest to grupa kluczowa dla sukcesu restauracji. Nazwijmy ją grupą stałych bywalców.

Segment gości codziennie korzystających z gastronomii zmniejszył się w czasie pandemii aż o 40%. Znalazło się w nim mniej niż 10% stałych bywalców. W tej nowej grupie - amatorów dowozów aż 89% osób, to goście, którzy przed pandemią nie chodzili do restauracji codziennie. 23% zamawiało posiłki 5-7 razy w tygodniu już przed pandemią. Pozostali zamawiają częściej niż dotychczas.

Przed rokiem 2020 stali bywalcy stanowili 6,5% respondentów. Tak samo często gastronomię z dowozem zamawiał kolejny 1% respondentów. W sumie przed 2020 rokiem 7,5% respondentów korzystało z oferty gastronomicznej prawie codziennie.
 


Obecnie z dowozów 5-7 razy w tygodniu korzysta 4,5% wszystkich gości, a więc o 3 punkty procentowe mniej, czyli spadek wynosi, jak wspomnieliśmy, aż 40%.

46% stałych bywalców nadal regularnie korzysta z oferty restauracji i zamawia posiłki 2 - 4 razy w tygodniu (to mniej niż 5-7 razy w tygodniu, lecz nadal istotnie dużo), ale aż 46,3% zamawia je już tylko raz w tygodniu lub rzadziej.

Możemy więc powiedzieć, że niewielka, ale najlojalniejsza grupa gości gastronomii znacząco zmieniła przyzwyczajenia żywieniowe. Grupa stałych bywalców w dużej mierze ograniczyła korzystanie z oferty restauracyjnej.

Jednocześnie pojawiła się nowa grupa konsumentów, którzy dotąd nie korzystali tak intensywnie z oferty restauracyjnej, a obecnie zamawiają posiłki 5-7 razy w tygodniu. Jest to grupa mniej liczna. Jednak warto zwrócić na nią uwagę.

KTO KORZYSTA ZE STACJONARNEJ PRACY RESTAURACJI 5-7 RAZY W TYGODNIU.

Mieszkańcy największych miast (powyżej 500.000) – 69% oraz mieszkańcy najmniejszych miejscowości (poniżej 20.000 mieszkańców) - 23%.

Osoby mieszkające samotnie i te z ponad 4-osobowych gospodarstw domowych, a także osoby z 3-osobowych gospodarstw domowych. Najrzadziej do restauracji chodziły osoby mieszkające we dwójkę.

KTO ZAMAWIA DOWOZY 5-7 RAZY W TYGODNIU

Mieszkańcy dużych miast - 55,5% oraz miast 100.000 – 500.000 mieszkańców - 22,22%.

Mieszkający samotnie lub we dwie osoby.

W większości (ponad 70%) są to osoby, które przed pandemią zamawiały posiłki do domu co najmniej 2-4 razy w tygodniu, a więc jedynie zintensyfikowały częstość zamówień.

DLACZEGO OSOBY, KTÓRE CHODZIŁY DO RESTAURACJI 5-7 RAZY W TYGODNIU REZYGNUJĄ Z DOWOZÓW?

Zgodnie z deklaracją respondentów powodem jest obawa o finanse i stan gospodarki, a także niska jakość dowożonych posiłków. Przede wszystkim zaś niska temperatura.

Badanie zostało przeprowadzone na ok. 201 ankietach.
źródło: Kongres Szefów Kuchni

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000