Mamy to! Kucharze ze stowarzyszenia Kucharze Bez Granic pobili rekord świata w ilości ugotowanego krupniku na twierdzy w Kłodzku. W sumie przygotowano 1110 litrów tej tradycyjnej zupy. Tłumnie dopisali także mieszkańcy, którzy brali udział w wielkim pikniku rodzinnym.
Dzień 6 października 2018 roku, w którym został ustanowiony rekord Guinnessa w gotowaniu dania z kaszy przejdzie do historii zapisując swoje miejsce w księdze Rekordów Guinnessa. A wszystko za sprawą pomysłodawców tego wydarzenia - stowarzyszenia Kucharze Bez Granic oraz ich przyjaciół z całej Polski.
Przedsięwzięcie to nie odniosłoby sukcesu, gdyby nie wsparcie miasta jak i powiatu kłodzkiego wraz z Kłodzkim Ośrodkiem Kultury oraz gminy Bystrzyca Kłodzka i Miejskim Ośrodkiem Kultury. Swój wielki wkład w odniesienie sukcesu zawdzięczamy pomocy nauczycielom i uczniom Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości oraz Regionalnej Szkole Turystycznej z Polanicy Zdrój oraz ogromnej pomocy jakiej udzielili sponsorzy tacy jak:
• Willa Scandia z Dusznik Zdrój
• Kitle .pl
• Octim
• Aves
• Lody z Pasją Daniel Żurkowski
• Iglotex
• Bekpol
• Purena
• farm frites
• PSB Mrówka Bystrzyca Kłodzka
• Horeka Rental Service
• Owocowy raj Polanica Zdrój
• Restauracja i pizzeria Magillo z Krakowa.
Podczas imprezy zostało ugotowane 1110 litrów krupniku według przepisu wojskowego z 1924 roku. Dzięki licznemu przybyciu zainteresowanych osób udało się ustanowić nowy rekord Świata. Dziękujemy wszystkim za pomoc w tym wydarzeniu.
Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.