Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
TECNOINOX
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Hello Coffee
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Restauratorzy: #OtwieraMY lokale gastronomiczne mimo zakazów


Wiele restauracji i hoteli postanowiło otworzyć drzwi dla swoich gości pomimo obowiązujących restrykcji. Niektóre z nich są już po kontroli policji i sanepidu. Jak mówią rządowa pomoc nie trafia do nich. Wicepremier Jarosława Gowina - Tarcza branżowa 6.0 jest aktualizowana na bieżąco i z całą pewnością, za cały okres kiedy decyzją administracyjną branża turystyczna jest wyłączona z funkcjonowania, WSZYSTKIE FIRMY ZAMKNIĘTE otrzymają wsparcie. Restauratorzy twierdzą, że Wicepremier kłamie, co potwierdza Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej w swoim oświadczeniu.
 
W całej Polsce rozpoczęły się kontrole obiektów i lokali, które zdecydowały się na otwarcie mimo obowiązujących restrykcji.  Policjanci wraz z sanepidem sprawdzają te miejsca, w których zapowiedziano ponowne otwarcie. Premier Mateusz Morawiecki – Apeluje do wszystkich dotkniętych branż, żeby składać wnioski o pomoc do Państwa i przestrzegać obostrzeń, bo one ratują wszystkim życie i zdrowie. Jednak Hotelarze i Restauratorzy podkreślają, że są branżą najdłużej zamkniętą i po prostu już dalej tak nie mogą, bo Premier doskonale wie, że pomoc nie obejmuje wszystkich zamkniętych firm.
 
Pomocy finansowej nie ma dla wykluczonych przedsiębiorców, tzn. nowo otwartych firmy po 1 listopada 2019, czy pominiętych, czyli tych którzy poprzez manipulacje PKD w ustawie nie otrzymają dofinansowania z Tarczy branożwej 6.0 i Tarczy PFR 2.0 (mają inne PKD wiodące, niż zapisane w ustawie, np wiele pierogarni ma wiodące PKD: 10.73.Z - Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych).

Wiele restauracji i hoteli postanowiło otworzyć drzwi dla swoich gości pomimo obowiązujących restrykcji. Niektóre z nich są już po kontroli policji i sanepidu. Jak mówią rządowa pomoc nie zawsze to nich trafia.

- Mieliśmy dwa wyjścia: albo zamkniemy restaurację już teraz, zwolnimy naszą załogę, a sami zostaniemy z niczym (a, przepraszam: z długami), albo otworzymy lokal mimo obostrzeń, bo dłużej w kredyty brnąć się nie da. Czyli tak naprawdę byliśmy bez wyjścia - tłumaczy Agnieszka Czyż, właścicielka restauracji Smaki Indii Restaurant & Cafe z Torunia, która jako pierwsza w mieście otworzyła swój lokal już w sobotę 16 stycznia 2021 roku.

 
W trakcie kontroli policja wraz z sanepidem sporządziła protokół i na jego podstawie ma zostać wydana decyzja o sankcjach za złamanie rozporządzenia rządowego i otwarcia lokalu. Klienci, którzy przebywali w lokalu nie byli legitymowani.

Podobnie było w restauracji Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej. Łukasz Zadylak franczyzobiorca tego lokalu zdecydował o jego otwarciu z zachowaniem reżimu sanitarnego.

- My działamy zgodnie z polskim prawem, a w Polsce najwyższym prawem jest konstytucja. Jeśli pojawią się kary nie przejmiemy ich tylko odwołamy się do sądu. Nie dołączamy do akcji „góralskie veto”, nie utożsamiamy się z żadną z akcji, my po prostu otwieramy naszą restaurację. Stosujemy reżim sanitarny, który obowiązywał w czerwonych strefach, czyli cała obsługa pracuje w maseczkach, każdy stolik po każdym gościu jest dezynfekowany, tak samo karty menu. Goście wchodzą do nas w maseczkach i zdejmują je dopiero przy stoliku. Prosimy gości o podanie danych osobowych w krótkiej ankiecie do wypełnienia, że gdyby doszło do zakażenia móc ich powiadomić. Gdybyśmy nie podjęli decyzji o otwarciu straty byłyby olbrzymie, 50 osób straciłoby prace, a w większości przypadków są to jedyni żywiciele rodzin. My chcemy normalnie funkcjonować i prosimy, aby rząd nam po prostu nie przeszkadzał - mówi Kamil Sakałus, przedstawiciel restauracji Schronisko Smaków, w rozmowie z Klaudiuszem Michalcem z WP.
 
Zaznacza też, że decyzje o otwarciu restauracji nie były konsultowane z Magdą Gessler.

- Magda Gessler nie jest właścicielem tego lokalu i to nie ona decyduje o jego kwestiach biznesowych. Działamy na zasadzie franczyzy i takiej umowie o dobrej współpracy, gdzie Magda Gessler pomaga nam w kwestiach kulinarnych i wystrojowych – informuje Kamil Sakałus.

ZOBACZ WYWIAD:

 

 

Kontrola odbyła się również w Restauracji 68 w Częstochowie. Czekający Goście przed restauracją bali się wejść do lokalu. Policja nie legitymowała klientów tylko personel restauracji. Sporządzono potrzebną dokumentację i po opuszczeniu policji goście mogli już spokojnie wejść i zająć swoje stoliki.

ZOBACZ NAGRANIE:

Informacje o otwarciu lokali gastronomicznych wywołały ogromne dyskusje w mediach społecznościowych i nie tylko. Natomiast Premier Mateusz Morawiecki apeluje do przedsiębiorców o rozwagę i przestrzega przed kontrolami i karami za złamanie obowiązujących restrykcji.

- Najmocniej dotknięte koronawirusem branże zamknięte są ponieważ były jednym z głównych źródeł zakażeń. Do takich branż należy między innymi gastronomia, hotelarstwo, turystyka i dlatego Polska była już w listopadzie gotowa, żeby realizować naszą kolejną tarczę pomocy na ratowanie tych przedsiębiorców tj. ponad 40 PKD. Przyjęta została przez Parlament Polski ustawa w wyniku, której wzmocnione zostały jeszcze dodatkowo konsekwencje i one są egzekwowane przez Główny Inspektorat Sanitarny przy wsparciu policji. Dlatego, tych którzy łamią przepisy spotkają kary po 30 tys. złotych lub mniej, w zależności od tego jaka jest szkodliwość, intencjonalność danego czynu. W przypadku bardzo wielu przedsiębiorców myślę, że zadziałało to odpowiednio, jak kubeł zimnej wody. Wiem, że są tacy przedsiębiorcy, którzy nie chcą się stosować do przepisów, dlatego jeszcze raz apeluje. Będziemy poprzez Głównego Inspektora Sanitarnego i poprzez Sanepid Powiatowy realizować plan kontroli i będziemy egzekwowali przepisy. Będziemy starali się we współpracy z przedstawicielami tych branż w najbliższych 10 dniach wypracowywać protokoły sanitarne funkcjonowania w okolicznościach pandemicznych. Uzależniając to od kilku czynników, od takich, które dotyczą z jednej strony liczby zakażeń i liczby zgonów, a także sytuacji naszych sąsiadów, tempa zakażeń. Będziemy chcieli te protokoły od lutego wdrażać w życie. Wszystko zależy od tego jak będzie zachowywać się wirus. Jeżeli za 5 czy 10 dni będzie gwałtowny przyrost zakażeń, zgonów to z całą pewnością będziemy musieli nasze plany zrewidować - mówi Premier Mateusz Morawiecki na konferencji z dnia 18.01.2021r.
 
źródło: www.pap.pl, www.gov.pl, www.wp.pl, www.24tp.pl, www.miejski.info.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System Internorga
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000