Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.03.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Rząd chce wprowadzić bon gastronomiczny


Rząd rozważa wprowadzenie bonu żywnościowego jaki mieliby kupować przedsiębiorcy dla np. swoich pracowników. Prowadzone są również rozmowy na temat niższego VAT-u dla branży gastronomicznej.

- Decyzja nie zapadła, ale rzeczywiście rozwiązania dot. dopłat do posiłków są dyskutowane - mówił Paweł Borys, prezes zarządu PFR, dla radia TOK FM. Pokreślił, że na ten moment najszybszym wsparciem dla tej branży byłaby obniżka czynszów. Aktualnie prowadzone są rozmowy z Izbą Gospodarczą Gastronomii Polskiej, przedstawicielami poszkodowanej przez lockdown branży i rozważane są różne warianty wsparcia.

- Jednym z takich pomysłów jest potencjalnie zwiększenie możliwości dopłat dla pracowników przy zamawianiu posiłków. W ten sposób pracownicy mogliby np. w pracy na wynos kupować posiłki w restauracjach, miałoby to stworzyć popyt dla gastronomii – wyjaśnia Paweł Borys.

IGGP w związku z przedłużającymi się obostrzeniami przygotowuje pozew zbiorowy przeciwko Skarbowi Państwa. Oprócz tego żąda od rządu RP zajęcia jednoznacznego stanowiska w następujących 3 żądaniach branży gastronomicznej i innych branż zamkniętych:

1. Żądamy przedłużenia terminu subwencji PFR 2.0 do momentu otwarcia gastronomii staconarnej. Spotykamy się z setkami przypadków odrzucenia subwencji PFR 2.0 bez podania przyczyn odrzucenia. Poziom stresu przedsiębiorców w tym zakresie sięga zenitu bo termin składania wniosków PFR 2.0 mija 28 lutego a przedsiębiorcy dosłownie zgadują, co w składanych wnioskach jest niewłaściwie wypełnione!

Dodatkowo żądamy Uruchomienia subwencji finansowej PFR 3.0 dla wszystkich przedsiębiorców wykluczonych (nowo otwarte firmy tuż przed pandemią) i pominiętych przez manipulacje rządu klasyfikacjami PKD, który to rząd pozamykał nasze biznesy bez kwalifikacji PKD, a teraz usiłuje ograniczyć subwencje finansowe poprzez ograniczanie wypłat wg autorytarnie wybranych PKD bez żadnych konsultacji z przedsiębiorcami. Jedyne kryterium nowej subwencji PFR 3.0 to spadek obrotów pow. 50% albo brak obrotów w branżach zamkniętych od kwietnia 2020 r. do końca lutego 2021, poprzez porównanie poprzedniego kwartału kalendarzowego w dowolnie wybranych przez przedsiębiorcę kwartałach, bez kryterium formy i ilości zatrudnienia. W-ce premier Gowin obiecywał, że rząd RP nie zostawi żadnego przedsiębiorcy bez pomocy. Jest zostawionych kilkaset tysięcy pracowników bez pracy i przedsiębiorców bez perspektyw na odbudowanie strat, bo mieli pecha otwierając lokale tuż przed pandemią albo nie wpisane odpowiednie PKD do swoich firm.

2. Żądamy uruchomienia gastronomii na wolnym powietrzu, czyli w ogródkach gastronomicznych od 1 marca 2021 r. Nie mamy czego wietrzyć na wolnym powietrzu, a branże zamknięte muszą wrócić do pracy.

3. Żądamy jednolitego protokołu sanitarnego od 1 marca 2020 r. i zaniechania nękania branży gastronomicznej ciągłymi, kontrolami sanepidu i policji bez powodu. Premier Morawiecki obiecywał 18 stycznia br opracowanie ogólnopolskiego protokołu sanitarnego przez następne 10 dni z przedstawicielami branży gastronomicznej, tj. protokół miał być gotowy do 28 stycznia 2020 r. Dzisiaj jest 24 lutego 2021 r. - kolejna obietnica bez pokrycia. Kolejne zapewnienia bez żadnych prac i informowania mediów o ich postępie.

Jeżeli nie otrzymamy wiążących odpowiedzi od premiera RP na nasze żądania, Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej powołuje z dniem 1 marca 2021 r. zespół ekspertów prawa międzynarodowego w celu przedstawienia opinii publicznej w jakim zakresie są łamane prawa człowieka w Polsce i tym samym świadomie jest ignorowana przez obecny rząd RP Powszechna Deklaracja Praw Człowieka ONZ z 10 grudnia 1948 r., a w szczególności art 22 i 25 tejże Deklaracji, mówiący o prawie człowieka do poziomu życia odpowiadającego potrzebom zdrowia i dobrobytu, włączając wyżywienie, mieszkanie, opiekę medyczną, prawo dostępu do kultury w celu swobodnego rozwoju, a także prawo do zabezpieczenia finansowego na wypadek niezdolności do pracy w następstwie okoliczności niezależnych od jej woli.

Dodatkowo IGGP walczy również o obniżenie stawki VAT-u na wszystko w gastronomii. - Jest to lepsze rozwiązanie niż bon gastronomiczny. W sytuacji, kiedy ok. 20 tys. lokali nie otrzymało żadnej pomocy z Tarczy branżowej 6. i PFR 2.0, chcemy 5%, na wszystko, 50% zniżki na składki na ZUS przez kilka lat, czy ustawowe obniżenie czynszów dla lokali gastronomicznych, ponieważ rząd już chyba się zorientował, że przegiął ze skalą braku pomocy dla gastronomii i próbuje załatać brak pomocy bonem gastronomicznym i obniżką VAT-u- tłumaczy Sławomir Grzyb, sekretarz generalny IGGP.
 
Aby przystąpić do Pozwu zbiorowego wypełnij Deklarację przystąpienia znajdującą się tutaj: www.pozewzbiorowy.iggp.pl
 
źródło: TOK FM, IGGP

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000