Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Wdrażamy najnowocz...
Restauracje Atelie...
Focus Hotels otwor...
LSI Software S.A. ...
XXIII obrady Loży ...
Rozwiązania NEXT L...
Rada programu S...
Marketing internet...
Karta win w restau...
Re-otwarcie flagow...
Loża Ekspertów pro...
Rusza nowy program...
Konferencja Global...
Gwiazdkowe spotkan...
Jak dbać o wizerun...
MAKRO dla gastrono...
Spektakularny powr...
Piotrkowska 155 z ...
Budynek elektrowni...
Gastronomia - u...
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Robot - Coupe
Espiga
Local Pizza
Hendi Polska
Fondis
Tech - Prim
Makro Cash & Carry
Heute Service
LMS Online Sp. z o.o.
Artykuły spożywcze
Pizzola
Caffetea
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Belfood
Secpol
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Spektakularny powrót ziaren


Niech nas nie zdziwi jaglane brownie czy chleb na mące kamut. Jesteśmy bowiem świadkami prawdziwego powrotu do przeszłości. I to czasem takiej starożytnej. Współczesne pokolenia na nowo poznają nasiona farro, prosa czy amarantusa. Przed piekarzami i cukiernikami nie lada wyzwanie, ale to dobry trend. Rozwija branżę i jest prozdrowotny – mówi Maciej Jankowski, piekarz z ponad trzydziestoletnim stażem, ekspert portalu www.MistrzowieWypiekow.pl.

Na półkach europejskich piekarni i cukierni pojawiają się nowości, które w wielu przypadkach nowościami nie są. To trend, który zmienia pracę piekarzy i cukierników oraz diety konsumentów.  

Ostatnie lata obfitują w spektakularne powroty. Można by wręcz powiedzieć, że nowe ustępuje staremu! Sam godzinami szukam starych receptur i składników, które moja branża już dawno zapomniała. To daje wielką satysfakcję – mówi Maciej Jankowski, ekspert portalu www.MistrzowieWypiekow.pl.

Współczesne uprawy to uprawy selektywne. Dzisiejsze ziarna wyglądają i smakują więc zupełnie inaczej niż ziarna roślin, od których się wywodzą. Dietetycy zwracają też uwagę na dobre właściwości starożytnych ziaren. Wiele z nich charakteryzuje się wyższą zawartością białka, witamin z grupy B, wapnia oraz żelaza. Prawdziwymi hitami w piekarniach i cukierniach są choćby komosa ryżowa, miłka abisyńska, farro, proso, amarantus czy kamut.

I tak na przykład farro, to jedno z pierwszych samodzielnie uprawianych zbóż, a historia jego uprawy sięga ponoć Mezopotamii. Nasiona farro należą do najmniej kalorycznych i zawierają dużą ilość antyoksydantów oraz składników mineralnych. Dietetycy zwracają też uwagę na to, że przyspieszają trawienie i poprawiają odporność.

Z kolei proso, współczesnym Polakom, kojarzy się pewnie z produktami diety bezglutenowej. Tymczasem z prosa powstaje choćby kasza jaglana i mąka jaglana, które z wielu powodów polecane są dla wszystkich. Proso korzystnie wpływa bowiem na żołądek i śledzionę, wzmacnia też nerki. Kasza jaglana jedzona systematycznie łagodzi poranne mdłości w czasie ciąży oraz skutecznie odświeża oddech!

Ciasta wykonane z kaszy jaglanej są wilgotne i w konsystencji przypominają pudding. Jaglana masa doskonale komponuje się z lekko kwaskowymi owocami. Wspaniale smakuje również w wydaniu czekoladowym jako jaglane wilgotne brownie – mówi Marcin Surdyk cukiernik z www.MistrzowieWypiekow.pl.

Jest też amarantus, który pod względem zawartości białka i błonnika przewyższa inne rośliny zbożowe. Za to kamut, nazywany zbożem faraonów, jest szczególnie polecany do wypieku pieczywa, ciast, naleśników, makaronu czy pizzy. Z powodzeniem może w pełni zastąpić zwykłą mąkę pszenną.

Przed piekarzami i cukiernikami nie lada wyzwanie, ale to dobry trend. Rozwija branżę i jest prozdrowotny. Myślę, że to dopiero początek, bo musimy się ponownie nauczyć korzystać ze składników i receptur z przeszłości – podsumowuje Maciej Jankowski, ekspert portalu www.MistrzowieWypiekow.pl.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Smoker RM Gastro Caffetea Zakłady Chemiczne EmiChem P.P. Tech - Prim Espiga Iguana - Gastro easyFairsŽ Poland CTK Doram Piórex LMS Online Sp. z o.o. RATIONAL Sp. z o.o. Uzdrowisko Wysowa S.A. Iglotex Secpol Soda Pluss HRC Serwis Dora Metal ABC Espresso M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Sokołów Tableart Tomasz Miszczak Robot - Coupe Belgium`s Best Heute Service Senso Gastro Nektar Natura Menos
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000