Za nami już druga edycja konkursu kulinarnego Świętokrzyski Talerz Młodego Kucharza, który odbył się 15 marca 2017 roku w Kielcach. To jak dotąd największy i najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny dla młodzieży w województwie świętokrzyskim.
Tematem tegorocznych zmagań uczniów była polędwiczka wieprzowa. Podczas rywalizacji, uczestnicy wykorzystali składniki, takie jak groszek cukrowy, figi i ciasto filo. Ochotników nie brakowało, spośród nadesłanych zgłoszeń jury wyłoniło 10 najciekawszych receptur.
Motywem przewodnim były dania z kuchni greckiej, z wykorzystaniem popularnych, śródziemnomorskich składników. Prace uczniów z województwa świętokrzyskiego oceniało jury, któremu przewodniczył
Teo Vafidis, słynny szef kuchni, a zarazem ekspert kulinarny i osobowość telewizyjna oraz znani Szefowie kuchni z całej Polski, a wśród nich:
- Monika Gwiazda,
- Zbigniew Szeląg,
- Zbyszek Kopycki,
- Piotr Papież,
- Robert Głyda.
Zwycięzcą tegorocznego konkursu kulinarnego
Świętokrzyski Talerz Młodego Kucharza został
Marian Wąchała z technikum Awans w Kielcach. Drugie miejsce zajęła
Paulina Sobczyk z Zespołu Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach, a ostatnie miejsce na podium zdobyła
Gabriela Sput z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych imienia Mikołaja Kopernika w Busku-Zdroju.
Gratulujemy!
Patronat medialny nad konkursem objął portal
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.