Adam Chrząstowski prowadził kuchnię restauracji
Ancora, od momentu założenia lokalu w 2007 roku. W sezonowym menu Chrząstowski proponował dania nowoczesnej kuchni polskiej, komponowane w oparciu o produkty lokalne, głównie z Małopolski, t.j.: dziczyznę, grzyby, owoce lasu, raki, ryby, sery zagrodowe. Dzięki doświadczeniu i umiejętnościom Adama Chrząstowskiego, lokal corocznie otrzymywał rekomendację przewodnika
Michelin, a w tym roku również prestiżową rekomendację organizacji
Slow Food.
–
Chciałem stworzyć w Krakowie nową jakość – restaurację na poziomie europejskim, która oferuje kuchnię polską w nowoczesnej odsłonie, pokazującą bogactwo naszych produktów. Udało się wypełnić niszę, Ancora cieszy się powodzeniem – zauważa Chrząstowski. –
Mimo tego zdecydowałem się odejść. Przyczyną była poważna różnica zdań, między mną a wspólnikiem z większościowym udziałem. Dodatkowo otrzymałem propozycję poprowadzenia kuchni w nowej restauracji o ciekawym profilu. To spełnienie moich marzeń o otwarciu steakhouse’a, wyzwanie i okazja do dalszego rozwoju – dodaje szef kuchni.
Specjalnością restauracji
Ed Red będą steki. Autorem menu i szefem kuchni został Adam Chrząstowski. Otwarcie lokalu planowane jest w kwietniu.
Adam Chrząstowski specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej. Pracował w najlepszych stołecznych restauracjach, z hotelami
Rialto i
Bristol i
Sheraton na czele oraz prowadził dwa lokale gastronomiczne w Szanghaju. Znany widzom Kuchni+ z programów: Adam po pracy oraz Adam w sieci: patenty i triki. W 2011 roku został wybrany przez
MSZ patronem merytorycznym działań kulinarnych podczas polskiej prezydencji w Unii Europejskiej.