Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Trwa akcja #otwieraMY się


Przedsiębiorcy już nie chcą i nie mogą dłużej czekać na ogłoszenie kolejnych obostrzeń, które Rząd RP obecnie przedłużył. Dlatego na Facebooku powstaje grupa #otwieraMY się, gdzie codziennie aktualizowana jest lista hoteli, restauracji i obiektów sportowych oraz rozrywkowych, które zdecydowały się na otwarcie już teraz. Na zaistniałą sytuację reaguje Kancelaria Adwokacka Magdaleny Wilk, która publikuje krótki poradnik dla tych wszystkich zamkniętych biznesów.
 
Głuchy na to nie pozostaje również rząd. Mimo tego, że ostatnio ogłoszono przedłużenie restrykcji do 1 lutego, to jednak już teraz w gabinecie Mateusza Morawieckiego pojawiają się pomysły poluzowania części obostrzeń.

Jak podają dziennikarze RMF FM i "Super Expressu" 1 lutego jest datą graniczną: to właśnie od tego dnia mają wejść w życie złagodzenia obostrzeń. W pierwszej kolejności miały by zostać otwarte sklepy w galeriach handlowych, potem hotele. Niestety rząd na ten moment nie chce odmrażać restauracji, siłowni czy klubów fitness, ich otwarcie ma nastąpić dopiero wiosną.

Poniżej przedstawiamy poradnik dla przedsiębiorców, którzy zdecydują się otworzyć biznesy, jaki został zamieszczony na stronie FB Kancelarii Adwokackiej Magdaleny Wilk:

1. Zachowajcie "reżim sanitarny" (jak ja nienawidzę tego określenia), możecie się kierować wytycznymi Sanepidu, które zostały wydane przed całkowitym zakazem działalności, zawsze będzie to argument za tym, że dbacie o bezpieczeństwo ludzi.

2. W razie wizyty policji - grzecznie i uprzejmie odpowiadajcie na pytania. Z pewnością funkcjonariusz będzie chciał Was wylegitymować. To nie żadna hańba! Pokażcie dowód, po co robić dym, gdzie nie jest on konieczny. Policjant ma prawo do legitymowania nie tylko sprawców zdarzeń, ale i świadków.  Jednocześnie policjant ma obowiązek podać swój stopień, imię, nazwisko W SPOSÓB UMOŻLIWIAJĄCY ODNOTOWANIE TYCH DANYCH oraz na żądanie podstawę prawną legitymowania.

3. Jeżeli policjant wyda Wam "polecenie", np. zamknięcia lokalu, rozejścia się - jeżeli go nie posłuchacie, popełniacie wykroczenie tylko wtedy, jeżeli uniemożliwiacie lub istotnie utrudniacie czynności służbowe (art. 65a kw). Jeżeli policjant bez przeszkód będzie mógł "robić swoje", np, sporządzać notatkę służbową, to nie jest mu do tego potrzebne zamknięcie lokalu.

4. Jeżeli coś będzie szło nie tak - możecie filmować i nagrywać, żeby mieć dowód na przebieg interwencji, ale nie filmujcie twarzy policjantów, zwłaszcza jeżeli zamierzacie potem film opublikować! Policjant nie może Wam zabronić filmowania, jeżeli nie będziecie kręcić twarzy. Nie jest prawdą, że funkcjonariusza na służbie można filmować bez narażania się na odpowiedzialność, tylko dlatego, że jest on na służbie, korzysta on z ochrony wizerunkowej, jak każdy inny człowiek. Ale jak kręcicie jego klatę albo podłogę na której stoi, to już nie utrwalacie danych wrażliwych.

5. Jeżeli policjant lub inspektor sanepidu stwierdzi, że popełniliście wykroczenie - nie przejmujcie się, nie reagujcie emocjonalnie, nie wykrzykujcie niepotrzebnych haseł, nie straszcie odpowiedzialnością - oświadczcie, że odmawiacie przyjęcia mandatu i czekajcie na dalsze ruchy. Dostaniecie wezwanie do złożenia wyjaśnień osobiście lub na piśmie, potem najprawdopodobniej już korespondencję z sądu. Jeżeli przyjdzie wyrok nakazowy - w ciągu 7 dni wystarczy napisać: nie zgadzam się z wyrokiem, składam sprzeciw. Można okrasić takie pismo argumentami, które znajdziecie na moim FP, dlaczego nie powinniście być ukarani, ale nie jest to konieczne.

6. Możecie próbować wytłumaczyć funkcjonariuszom, dlaczego otworzyliście i zaapelować do ich rozsądku, choć szczerze nie sądzę, żeby to cokolwiek dało. Mówicie: działalność można zamknąć tylko ustawą, inaczej jest to sprzeczne z art. 22 Konstytucji. Nie narażacie nikogo na niebezpieczeństwo, bo trzymacie się wytycznych epidemicznych. Przedstawienie analiz prawnych zostawcie na później.

7. Jeżeli będzie Was nachodził inspektor sanitarny - tłumaczycie jak w pkt. 6. Inspektor sporządzi protokół z kontroli, który da Wam do podpisania. Przeczytajcie go bardzo uważnie, jeżeli cokolwiek się nie będzie w nim zgadzało, zgłaszajcie zastrzeżenia i żądajcie ich wpisania do tego protokołu. 

8. Odbierajcie korespondencję! Niejeden już stracił możliwość odwoływania się dlatego, że myślał, że jak nie odbierze listu, to nic się nie stanie. Jeżeli nie odbierzemy korespondencji, będzie ona o 14 dniach uważana za doręczoną.

9. W razie jakichkolwiek wątpliwości, zwłaszcza, jeżeli dostaniecie karę administracyjną, idźcie do prawnika! Diabeł często tkwi w szczegółach. W sieci krąży mnóstwo dobrych porad, ale też mnóstwo głupot. Ciężko jest je czasem odsiać od siebie.

10. I pamiętajcie, przede wszystkim spokój i opanowanie! Pamiętajcie, że macie prawo brać udział w postępowaniu, zarówno wykroczeniowym, jak i administracyjnym, mieć wgląd do akt, składać wnioski i oświadczenia.

11. Musicie być gotowi na kontrole codziennie! Ale - jeżeli wszyscy otworzą, to nie będą w stanie wszystkich non stop kontrolować. Po prostu, zwłaszcza sanepid, nie będą mieli kim.

źródło: https://www.facebook.com/adwMagdalenaWilk/, https://www.facebook.com/groups/otwieramysie

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000