Tematem przewodnim konkursu było ciasto ziemniaczane. W konkursie uczestniczyło 18 uczniów z 9 szkół gastronomicznych Polski i Czech: z Wodzisławia Śląskiego, Bielska-Białej, Rybnika, Wisły, Rydułtowy, Jastrzębia Zdroju, Cieszyna oraz z Czeskiego Cieszyna i Frýdka-Místka.
Młodzi kucharze w ciągu 120 minut przyrządzali smakowite dania. Adepci sztuki kulinarnej wykazali się wielkim talentem i pomysłowością – wszystkie dania zostały pięknie podane i wyglądały bardzo smakowicie!
Technikę pracy uczniów oceniali:
- MATEUSZ WOJNAR – Chef Kuchni w Hotelu Mercure Cieszyn,
- ŁUKASZ KOCUR – Catering Żarełko,
- ANDRZEJ STABRAWA – Restauracja Pozytyw w Ustroniu.
Prace jury wspomagali: Mateusz Dorulok – Restauracja Korbasowy Dwór w Cieszynie, Rafał Dorulok – Restauracja Korbasowy Dwór w Cieszynie, Dawid Holeksa – Catering Żarełko, Bartłomiej Bocek – Catering Żarełko.
Podziękowania również dla absolwentów ZSEG: Mateusza Wojnara, Jakuba Szlembarskiego, Łukasza Kocura, Andrzeja Stabrawa, Mateusza Doruloka, Rafała Doruloka, Dawida Holeksa, Bartłomieja Bocek – za pomoc w organizacji ósmej edycji Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy.
ZSEG w Cieszynie reprezentowali: Nikoleta Dziadek z kl. 2ga, Konrad Waliczek z kl. 2ka, Robert Pochopień kl. 3hg oraz Edyta Tomaszko z kl. 3ks.
W konkursie sukces odnieśli gospodarze. Uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie Nikoleta Dziadek zajęła drugie miejsce. Jury przypadł do gustu serwowany przez nią suflet ziemniaczany z salsą z mango. Tuż za podium, wysokie miejsce zajął Robert Pochopień z kl 3hg, który przygotował przepyszne pyzy z farszem z kapusty i sosem grzybowym.
Laureatami konkursu zostali:
- I miejsce – Kateřina Fujáková – Český Těšín
- II miejsce – Nikoleta Dziadek – Cieszyn
- III miejsce – Bednářová Marcela – Frýdek-Místek.
Beskidzki Klub Kulinarny przydzielił dwa wyróżnienia:
- za aranżację potrawy na talerzu – Dawid Cieślar – Wisła,
- za połączenie tradycji z nowoczesnością – Klaudia Kiełkowska – Wodzisław Śląski.
Z ramienia ZSEG organizatorami były: mgr inż. Bożena Pieszka, mgr inż. Dorota Przyłęcka, mgr inż. Dorota Urbańczyk. Współorganizatorami konkursu byli Prymat, Sante, Hortex, TECHNICA GROUP – wyposażenie gastronomii, Cukiernia Bajka, Zwardo, Mouny Blanc, Urząd Miasta Cieszyn. Pozyskano również środki finansowe ze Starostwa Powiatowego na realizację zadania publicznego.
Gratulujemy i do zobaczenia za rok na IX BKMK!