Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
NASZE KULINARNE DZ...
Kulinarny Puchar P...
Pierwsza edycja ko...
Patryk Orzeł zwyci...
XX Jubileuszowy Ma...
Wojewódzki konkurs...
Piotr Pietras ma s...
V Mistrzostwa Pols...
Bartosz Biały i Łu...
Krakowianin z tytu...
Najlepsza ekipa na...
X Ogólnopolski Kon...
Konkurs Les Chefs ...
Konkurs na Najleps...
Mamy polskiego Gor...
VII Ogólnopolski K...
II edycja Konkursu...
Młodzi sommelierzy...
Wielki sukces Zesp...
Rekord Gunnessa w ...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
Elmak
Hello Coffee
Belgium`s Best
Iglotex
Menos
Caffetea
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
V Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra 2019


Hotel Atut**** w Licheniu Starym na jeden dzień stał się kulinarną stolicą Polski. Już po raz piąty był areną zmagań czołowych przedstawicieli restauracji i hoteli z całego kraju, którzy w dwuosobowych zespołach rywalizowali o zwycięstwo w wyjątkowych mistrzostwach w potrawach i kawiorze z jesiotra. Członków jury najbardziej zachwyciły dania przygotowane przez Grzegorza Adamarka i Jana Cupa z Hotelu Blue Diamond Active SPA – Nowa Wieś. Zwycięstwo w zawodach pozwoliło im cieszyć się z nominacji do Kulinarnego Pucharu Polski. Ponadto, otrzymali wyróżnienie przyznawane przez jury VIP.

Organizatorzy mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra pobili ubiegłoroczny rekord frekwencji. Na starcie stanęło 12 duetów z całego kraju, którzy poprzez przygotowanie wykwintnych potraw z kawiorem i jesiotrem w rolach głównych, starali się zdobyć uznanie w oczach wymagających jurorów z Ewą Wachowicz i Kurtem Schellerem na czele. Kwalifikację do konkursu wywalczyły Hotel Blue Diamond Active SPA – Nowa Wieś, Hotel HP Park – Poznań, Hotel Lubicz – Ustka, Filharmonia Smaku  – Łódź, Restauracja Cucina – Poznań, Restauracja Decompresja – Hotel SPA Dr Irena Eris – Polanica Zdrój, Restauracja L’entre Villes – Sopot, Restauracja Zdrojowa – Opatówek, Restauracja Amarylis – Kraków, Grand Hotel Rzeszów, Restauracja Pod Jesiotrem – Zdziers oraz Campo Modern grill Wrocław.
 

Po raz pierwszy miałem okazję brać udział w tym niezwykłym wydarzeniu. Jesiotr jest jedną z moich ulubionych ryb, dlatego byłem ciekaw, w jaki sposób podejdą do niego uczestnicy konkursu. Należy mieć świadomość, że ryba stanowi wyzwanie nawet dla najlepszych kucharzy, dlatego już na starcie wszystkie drużyny miały wysoko zawieszoną poprzeczkę – powiedział Kurt Scheller, wybitny szef kuchni i członek jury VIP. – Kluczem do sukcesu w tym konkursie jest przede wszystkim wyobraźnia oraz umiejętności kulinarne. Wszystkie drużyny zaprezentowały najwyższy krajowy poziom, a wyłonienie zwycięzcy było dla członków jury nie lada wyzwaniem – dodała Ewa Wachowicz, przewodnicząca jury VIP.
 

Każda ekipa miała za zadanie przygotować potrawę w formie dania głównego oraz przystawki dla siedmiu osób. Obowiązkowym składnikiem dania głównego był świeży jesiotr, a przystawki – jesiotr wędzony oraz kawior z jesiotra. Członków jury najbardziej uwiodły umiejętności Grzegorza Adamarka i Jana Cupa z Hotelu Blue Diamond Active SPA – Nowa Wieś. Bezkonkurencyjna drużyna zaserwowała jesiotr sous-vide z musem z dzikiego ptactwa, rukwią wodną, foie gra, ziemniak konfitowany w fondzie rybnym, pietruszka pieczona w soli morskiej, mus z marchwi, sos na bulionie z jesiotra, oliwa koperkowa w ramach oraz Panna Cottę z wędzonym jesiotrem, kawiorem z jesiotra, mascarpone z limonką, lodem grejpfrutowo chrzanowym i galaretką ze szczypiorku. – Laureaci konkursu to w swoim fachu prawdziwa pierwsza liga. Przyrządzenie dań, presja czasu oraz wysokie oczekiwania nie sprzyjają zachowaniu zimnej krwi w kuchni, ale właśnie po reakcji na wymagające warunki można poznać kulinarnych mistrzów – stwierdził Jerzy Pasikowski, przewodniczący konkursowego jury.
 


Drugie miejsce w zawodach zajęli reprezentanci Restauracji Cucina – Poznań, a na najniższym stopniu podium znalazła się Restauracja Amarylis – Kraków. Drużyny otrzymały nie tylko nagrody pieniężne, ale również statuetkę jesiotra. – Mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra odbyły się już po raz piąty, a po raz drugi z rzędu otrzymały nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Rosnące zainteresowanie konkursem świadczy o jego prestiżowym charakterze oraz jednoznaczne potwierdza, że lubimy eksperymentować w kuchni. Drużyny pokazały nie tylko wysokie umiejętności, ale również ogromne zaangażowanie. Dla tych osób, które tym razem nie znalazły się na podium, okazja do rewanżu nadarzy się już za rok. Pozostaje być cierpliwym i konsekwentnie rozwijać swój kulinarny warsztat – podsumował Adam Dmyterko, jeden z pomysłodawców wydarzenia oraz wiceprzewodniczący jury. Poza Adamem Dmyterko i Jerzym Pasikowskim, wśród sędziów degustacyjnych znaleźli się Marcin Budynek, Krzysztof Szulborski, Wojciech Harapkiewicz i Piotr Dziamski, którzy skupiali się na profesjonalizmie, kreatywności, smaku, oryginalności oraz prezentacji potraw. Jury techniczne, w którym zasiadali Norbert Dorobisz i Przemysław Langowski zwracali uwagę na jakość pracy, czystość stanowiska, wykorzystanie czasu oraz składników. Konkursowe zespoły podlegały także ocenie jury VIP z udziałem Ewy Wachowicz, Kurta Schellera i Roberta Szwarca.
 
Zdjęcia - Hotel Atut****

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Barson Watersystem Reinex Barry Callebaut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000