Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
W otwartej kuchni ...
5 sposobów na przy...
Robert De Niro otw...
Zarządzanie restau...
LA LISTE 2019
Woda jak wino, czy...
MAKRO Polska wspie...
Najnowsze trendy w...
Nowy dyrektor Hote...
Kocioł warzelny ME...
Wojciech Harapkiew...
Nowe warsztaty kul...
MAKRO Polska konty...
Już 200 produktów ...
MAKRO Polska z&nbs...
Zostań dystrybutor...
Niewykorzystane je...
Dziczyzna w MAKRO ...
70 lat Winterhalte...
Poland 100 Best Re...
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Elmak
Hello Coffee
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Fanex
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
W otwartej kuchni błyszczeć musi wszystko, nie tylko kucharz!


Coraz więcej restauracji stawia na otwartą kuchnię. Gotowanie na oczach gości ma wiele zalet. Pozwala kucharzowi zaprezentować swoje umiejętności i wejść w interakcję z klientami. Ci zaś doceniają potrawy przygotowane specjalnie dla nich z wysokiej jakości składników. Cenią sobie też czystość i warunki, w jakich pracuje kucharz. Co zrobić, aby klienci jedli oczami, a restauracja świeciła przykładem, dosłownie i w przenośni?

Live cooking to wyraźny trend w gastronomii i coraz więcej restauracji decyduje się na przearanżowanie przestrzeni tak, aby gotowanie mogło odbywać się na oczach gości. Urządzenie otwartej kuchni powinno być jednak poprzedzone dokładną analizą możliwości i potrzeb lokalu oraz zagrożeń mogących wynikać z takiego rozwiązania. Konieczność przebudowy i adaptacji przestrzeni, odpowiedniego umiejscowienia stanowisk roboczych i ciągu pracy, rozlokowania sprzętów oraz zadbania o wentylację to jedno. Niemniej ważna jest estetyka. Nie wszystkie urządzenia powinny znaleźć się w zasięgu wzroku gości, a te które są widoczne powinny być najwyższej jakości. Przede wszystkim jednak kuchnia musi być zawsze perfekcyjnie czysta. W tej kwestii nie ma miejsca na kompromisy.
 


Otwarta kuchnia potrafi przyciągnąć klientów do restauracji, ale też skutecznie ich odstraszyć. Gdy wszyscy patrzą kucharzowi na ręce dużo łatwiej o potknięcie, a coraz bardziej wymagającemu oku konsumenta nie umknie nawet najdrobniejsze uchybienie względem czystości – mówi Elżbieta Farbaniec-Kołodyńska, Marketing Manager Foodservice w Ecolab Polska – Czystość i higiena w takiej kuchni muszą być więc dopracowane do perfekcji – dodaje.

Sztuka utrzymania czystości

Utrzymanie higieny w lokalu gastronomicznym na najwyższym poziomie wydaje się dość oczywiste. Jednak dobór odpowiedniej metody czyszczenia, środków czystości, częstotliwości wykonywania procesów zgodnie z zaleceniami Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) może okazać się niełatwy dla wielu restauratorów. Procesy mycia i dezynfekcji muszą usunąć przede wszystkim powstałe zanieczyszczenia oraz drobnoustroje, które mogłyby zagrozić zdrowiu konsumentów. Dodatkowo muszą one być przeprowadzone w taki sposób i przy użyciu takich środków, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia nimi żywności.
 


Niezwykle ważny jest dobór środków czystości i uregulowanie zasad utrzymania higieny i porządku. Powierzchnie twarde mające kontakt z żywnością powinny być czyszczone tylko odpowiednio zarejestrowanymi preparatami do dezynfekcji. Z kolei ustalenie protokołu regularnego czyszczenia pomiędzy zadaniami pozwoli uniknąć skażeń krzyżowych. Dobrze też, aby kucharz miał zawsze pod ręką szybkodziałający środek myjąco-dezynfekcyjny w postaci sprayu lub chusteczek, jak np. DrySan Oxy oparty na szybkodziałającej formule H2O2TM – wyjaśnia Elżbieta Farbaniec-Kołodyńska z Ecolab.

Żadnych poślizgnięć

Jednymi z najczęstszych incydentów, do których dochodzi w kuchni, są upadki spowodowane przez mokre lub śliskie posadzki. Gdyby taka sytuacja wydarzyła się na oczach gości, mogłoby nie skończyć się tylko na śmiechu. Warto więc stosować środki, które zawierają specjalne enzymy eliminujące wszystkie typy tłuszczów występujących w kuchni i zmniejszają ryzyko poślizgnięcia się.

Bardzo wygodnym rozwiązaniem, zwłaszcza w otwartych kuchniach, są środki do posadzek, które nie wymagają spłukiwania. Wash’n Walk zawiera enzymy, które działają w sposób ciągły – zarówno w trakcie, jak i po zastosowaniu produktu, usuwając wszystkie typu tłuszczów. Podobnie jak pozostałe produkty programu utrzymania higieny w kuchni KitchenPro, dostępny jest w wysoko skoncentrowanej formule, a specjalne dozowniki gwarantują użycie odpowiedniej ilości środka czyszczącego do przygotowania roztworu roboczego – mówi Elżbieta Farbaniec-Kołodyńska z Ecolab.

Pokaz czystości
 
Dozowniki środków czystości to nie tylko wygoda i bezpieczeństwo stosowania. Doskonale działają też na wyobraźnię gości restauracji, dlatego ważna jest nie tylko ich funkcjonalność, ale i wygląd. Rozmieszczone w widocznych miejscach są czytelnym sygnałem, że w lokalu dba się o higienę.
 


W oparciu o nasze wieloletnie doświadczenie opracowaliśmy kompleksowy pakiet środków do higieny rąk Nexa. Dozowniki z tej serii dostępne są w kolorze białym oraz czarnym i cieszą się ogromną popularnością restauratorów m.in. ze względu na elegancki i efektowny design – mówi Elżbieta Farbaniec-Kołodyńska.

Dozowniki ze środkami do higieny rąk powinny znaleźć się zarówno w miejscu przygotowania żywności, jej odbierania, jak i przy stanowiskach serwowania. Warto pamiętać nie tylko o pracownikach, ale również o klientach restauracji i zapewnić dozowniki ze środkiem dezynfekcyjnym przy bufetach sałatkowych, wejściach na salę, ale też w toaletach i innych miejscach o dużym natężeniu ruchu. Takie kompleksowe podejście do tematu higieny i czystości na pewno się opłaci, a perfekcyjnie czysta kuchnia może stać się najlepszą wizytówką restauracji i przyciągnąć nowych gości.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Rational Robot - Coupe Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Krosno Uzdrowisko Wysowa S.A. Nektar Natura Zakłady Chemiczne EmiChem P.P. M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Artek Secpol
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000