Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Wojewódzki konkurs kulinarny Regionalne Smaki 2019


Rok Daniela. Dary lasu - tak brzmiał temat wiodący, z jakim zmierzyli się uczestnicy V edycji wojewódzkiego konkursu kulinarnego Regionalne Smaki. Konkurs odbył się 19 marca 2019 roku w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu.
 

W konkursie wzięło udział 15 drużyn z 8 szkół gastronomicznych województwa opolskiego. Szkoły, które podjęły się tego trudnego wyzwania i zgłosiły duety uczniów to:
  • Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim,
  • Zespół Szkół Rolniczych im. Tadeusza Kościuszki w Namysłowie,
  • Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie,
  • Zespół Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie,
  • Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku,
  • Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich,
  • Zespół Szkół Budowlanych im Księcia Jerzego II Piasta w Brzegu,
  • Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu.
 
Zawodników oceniało profesjonalne Jury w składzie:
  • Marek Starzyński
  • Daniel Sielicki
  • Tomasz Karoń
  • Grzegorz Borcuch
  • Marcin Klich.
Jak przyznało Jury poziom konkursu był wysoki, a autorskie dania perfekcyjne wykonane. Pierwsze miejsce zdobył zespół z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich w składzie: Piotr Przysambor i Denis Surażyński. Opiekunem uczniów jest Katarzyna Krępa-Stefanik. Zwycięskie danie nosi tytuł: Pieczona w marynacie winno-buraczanej polędwica z dzika na sianku porowym z purée dyniowym, gruszką z imbirem i chili oraz kurkami w winie. Drugie miejsce wywalczyły sobie uczennice: Mirela Lubojańska i Julia Stanik przygotowywane przez Joannę Pater i Alicję Świczewska-Koss. Trzecie miejsce przypadło Magdalenie Kołek i Danielowi Bewko, których opiekunem merytorycznym był Piotr Wasik.
 
 
Jury przyznało dwa wyróżnienia – pierwsze otrzymał zespół w składzie: Dominika Kretus i Weronika Cuperk z Zespołu Szkół Budowlanych w Brzegu. Opiekę merytoryczną nad tymi uczennicami sprawowała Agnieszka Łukaszów. Drugie wyróżnienie przypadło Agnieszce Hendli oraz Romanowi Krawcowi z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich. Ten duet przygotowywał się do konkursu pod okiem Katarzyny Krępy-Stefanik. Zespoły, które zajęły II i III miejsce to uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu.
 
 
W czasie, gdy uczestnicy zmagali się z przygotowaniem potraw konkursowych, czas uświetnili swoimi występami: Daniel Sielicki z firmy Rational. Pracownik Służby Leśnej Nadleśnictwa - Jacek Boczar wygłosił wykład pt. Bezpieczne grzybobranie. Weterynarz - Barbara Maj opowiedziała zgromadzonym uczniom o badaniu dziczyzny pod względem epidemiologicznym. Tadeusz Witkowski z firmy Leśniczówka wygłosił wykład nt. walorów dziczyzny i przygotował degustacje swoich produktów. Natomiast Piotr Wasik - nauczyciel ZSZ 4 pokazał tajniki carvingu, sztuki rzeźbienia w warzywach i owocach.
 
Konkurs Regionalne Smaki został zorganizowany przez Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu oraz firmę RATIONAL AG.
 
 
Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym wielu szanowanych instytucji oraz mediów regionalnych i ogólnopolskich. Puchar Marszałka wręczył Stanisław Rakoczy - Wicemarszałek Województwa Opolskiego. Pozostali patroni honorowi to: Prezydent Miasta Opola,  Opolski Kurator Oświaty, Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna, visitopolskie.pl, Szlak Kulinarny – Opolski Bifyj, Polski Związek Łowiecki - Zarząd Okręgowy w Opolu, Lasy Państwowe – Nadleśnictwo Opole, Nadleśnictwo Opole oraz Dziedzictwo Kulinarne Opolskie. Patronat medialny nad konkursem objął portal

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000