Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
XIX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych


A... zostali ugoszczeni, uczczeni, obsłużeni i podejmowani chlebem, winem, wszelkimi rodzajami pożywienia i napojów, wszelkim ptactwem, rybami i innymi gatunkami mięs – szalony byłby, kto by o to pytał, bo nie powinno się pytać o to, jako że nie podobna tu odpowiedzieć, tak zostali wspaniale ugoszczeni.

Guillaume de Machault w kronice La Preis d’Alexandrie ou chroniqe du roi Pierre.


W taki oto sposób, z największym uznaniem, wypowiedział się poeta o uczcie przygotowanej przez pryncypała królewskiego Wierzynka na zlecenie króla Kazimierza Wielkiego. A co znalazło się na królewskim stole? Otóż, prawdopodobnie, zaszczytne miejsce zajmowały wszelkie gatunki kasz (wieść głosi, że ulubioną potrawą wyżej wymienionego króla była kasza po królewsku, czyli kasza zaprawiana białkiem),obok niej gromadzono półmiski z chlebem (na zakwasie, żytnim i pszennym), mięsa (wołowe, wieprzowe, dziczyznę), ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny i oczywiście owoce (leśne, jabłka, śliwki i wiśnie) oraz warzywa (ogórki, marchew, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę, cebulę).

Tak wyglądały uczty w czasach piastowskich, ale wiemy też z licznych przekazów, że królewskie menu na przestrzeni wieków ulegało urozmaiceniu dzięki podróżom i kontaktom zagranicznym. Na stołach zaczęły się więc coraz częściej pojawiać egzotyczne warzywa i owoce oraz przyprawy zdobyte podczas zamorskich wypraw. Bogactwo i przepych królewskich i książęcych stołów od lat inspirowały artystów, malarzy, pisarzy i poetów, którzy korzystając z hojności władców i uczestnicząc w dworskich ucztach przedstawiali je potem na płótnie lub w kronice czy wierszu. Na tym jednak nie koniec, bowiem dworskie kuchnie skrywały tajemnice i sekrety, które do tej pory stanowić mogą wyzwanie dla współczesnych szefów kuchni i zachęcać ich do odkrywania i odtwarzania niezwykłych kulinarnych arcydzieł.

Nic więc dziwnego, że nostalgia i tęsknota za tym, co minione skłoniła autorów XIX MKSG do podróży w czasie i przywołania w formie smaku i zapachu tego, co bezpowrotnie przeminęło.

W konkursowych zmaganiach uczestniczyło aż 28 szkół (w tym 7 zagranicznych), 33 kucharzy, 14 barmanów i 18 kelnerów oraz 14 kucharzy w konkursie wewnątrzszkolnym. Ogółem ilość uczestników zamknęła się w imponującej liczbie 79 uczniów.

W tym jednym szczególnym dniu sale naszych szkolnych pracowni zamieniły się w pole boju, by wyłonić tych najlepszych z najlepszych w kilku konkursowych kategoriach. Do pojedynku stanęli więc barmani, kelnerzy i kucharze, których wspólnym zadaniem było przygotowanie, pod czujnym okiem opiekunów, iście królewskiej uczty. Turniej trwał od wczesnego poranka aż do popołudnia, w kuchni uwijali się dzielnie kucharze, by przyrządzić taką potrawę, która będzie godna królewskiego podniebienia. Tuż obok barmani sporządzali trunki, które mogłyby wypełnić dworskie puchary, zaś zadaniem kelnerów było przygotowanie oprawy stołu zaspokajającej wymagania najbardziej surowego stolnika.

Po ciężkich i wyczerpujących, pełnych emocji bojach, przyszedł czas na ogłoszenie wyników. Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 Pani Barbara Brewczyńska na wstępie powitała tłumnie przybyłych gości, podkreślając fakt, że nie zabrakło wśród nich tych, którzy od lat dawali naszej szkole ogromne wsparcie i chętnie angażowali się w organizację i przebieg konkursu.

Nadmieniła również, iż obok nich należy powitać i tych gości, którzy po raz pierwszy pojawili się w progach naszej szkoły, a z którymi z pewnością spotkamy się podczas kolejnych edycji konkursu.

Gośćmi, którzy zaszczycili nas swoją obecnością byli zatem:,Proboszcz Parafii p.w. Matki Bożej Królowej Polski - ks. Jerzy Czerwień, Dyrektor Wydziału Nadzoru Pedagogicznego KO - Pani Dorota Skwarek, Przedstawiciele Wydziału Edukacji UMK: Wicedyrektor Wydziału Edukacji Pani Magdalena Węgrocka- Szwalec, Wiceprzewodniczący RMK Pan Sławomir Pietrzyk, Radna Rady Miasta Krakowa Pani Marta Patena i Radny RMK Pan Stanisław Rachwał, Przewodniczący Dzielnicy XVI -  Pan  Andrzej Buczkowski i Pani Magdalena Dziedzic, Wicedyrektor MCDN Pani Małgorzata Dutka- Mucha oraz Pan Paweł Mucha - Wicedyrektor Agencji Rozwoju Przemysłu oddział w Katowicach, Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa- oddział w Krakowie Pani Teresa Piekara, Przedstawiciel Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej Pani Anna Łuszczek, Pani Agnieszka Filipiak-Florkiewicz - Dziekan wydziału Technologii Żywności  i Pani Teresa Fortuna z Katedry Analizy i oceny jakości żywności Uniwersytetu Rolniczego, Kierownik Horeca  Hali Selgros Cash & Carry – Pani Irmina Dziedzic i przedstawiciele Pan Michał Tłustowski i Pan Bartłomiej Szostak, Pani Jadwiga Foltak i Pan Sławomir Mikołajczyk- przedstawiciele Leroy Merlin, Pan Tomasz Ciepły z Polskiego Związku Łowieckiego-Zarząd Okręgowy w Krakowie, Kanclerz Konfraterni Mistrzów Barmanów  Stowarzyszenia Polskich Barmanów Pan Piotr Dziadkowiec, Pan Grzegorz Calik - Prezes Fundacji Euro Asian Foundation for Business Education oraz dyrektorzy z zaprzyjaźnionych szkół: Pan Peter Kakaścik z Presova, Pani   Maria Katreniakowa  z Bratysławy, nauczyciele i młodzież z Dolnego Kubina i Martina na Słowacji.

Szczególnie serdecznie Pani Dyrektor powitała tych, którzy pokonali najdłuższą drogę: Pana Suzin i młodzież z Jiangsu Province Xuzhou (Su ŻĄ) Technician Institute z Chin, nauczycieli Maię Barnovi, Manuela Faundez-BarandęRomanosa Suvariana oraz uczniów ze szkoły Vocational College ICARUS Tbilisi Georgia z Gruzji, uczniów z Saint Michel Mont Mercure z Francji oraz ucznia Norymbergii.

Równie serdecznie Pani Dyrektor przywitała także dyrektorów nowohuckich i krakowskich szkół zawodowych. Po powitaniu gości wszyscy zebrani z wielką niecierpliwością oczekiwali na ogłoszenie wyników konkursu.

 
Na pierwszy ogień poszli barmani ze szkół zagranicznych, którzy mieli przyrządzić napój z kategorii Soft Drink.
Oto ich osiągnięcia:

  • I miejsce Maroš Brachňák (Stredna odborna škola obchodu a služieb Martin, Słowacja) - Antidepresive.
  • II  miejsce Abesadze George (Vocational College ICARUS Tbilisi, Georgia ) - Aurora.
  • III miejsce Bianka Thimová (Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu Bratysława, Słowacja) - Caramel dream.

Na wyróżnienia zasłużyły  także :

  • Michaela Magdaléna Tichá (Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu Bratysława, Słowacja) - Drink fore King.
  • Bodorikova Jarmila (Stredna odborna škola obchodu a služieb Dolny Kubin, Słowacja) - Królewska Kawa.
  • Viktória Frenková (Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu Bratysława, Słowacja) - Melonada.
  • Dominika Palková (Stredná odborná škola obchodu a služieb Prešov, Słowacja) - Sweet dream.

Wyniki barmanów ze szkół polskich ukształtowały się następująco:

  • I miejsce Czarnecki Bartłomiej - Zespół Szkół  im. J. Tuwimaw Bielsku-Białej -Masima King.
  • II miejsce Szalbot Natalia - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle-Rozkoszna Dama.
  • III miejsce Cwynar Daniel - Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Iwoniczu – Zdroju - Królewski kaprys.

Zmagania kelnerów zakończyły się w taki oto sposób:

  • I miejsce  Konstantine Mikadze, Armine Mkoyan (Vocattional College ICARUS).
  • II miejsce Ruzena Kramarowa, Patricia Palugowa (Stredna odborna skola obchodu a slużieb (Dolny Kubin).

oraz wśród uczestników polskich:

  • I miejsce Patrycja Kozera, Dominika Czajowska (Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1).
  • II miejsce Karol Pszonak, Karol Kubas (Zespół Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu).
  • III miejsce Patrycja Mikołajczyk, Aneta Warsińska (Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi).

Wśród kucharzy ze szkół zagranicznych mistrzami w dziedzinie kulinarnej okazali się:

  • I miejsce Shen Han - Jiangsu Province Xuzhou Technician Institute, China-Dancing Phoenix  (Fried pork sirloin with saute groats Chinese style, sweet and sour sauce),Scenery of Chinese Lotus Pond of Royal Yard.
  • II miejsce Giorgi Qenqadze -Vocational College ICARUS Tbilisi Georgia (Pork sirloin with black plum stuffing, tarragon tapenade, pomegranate, red sauce with red wine, broccoli and garnish with “Ajapsandali” “Ratatoulle” straining with sour milk sauce), Spinach, Carrot and Beetroot with Nuts).
  • III miejsce  Siyu Liu - Jiangsu Province Xuzhou Technician Institute, China Painting of good fortune and wishes (Rolling egg and pork with bun stuffed saute groats Chinese Style, Sauce: Carrot and cream sauce), Beautiful land (Rolled Chicken with shrimps and Chinese Sausage, sauce: Chinese traditional mixt soy sauce and vinegar sauce).

Podobnie jak zagraniczni, także i polscy kucharze wykazali się znajomością tradycyjnej, bogatej i zasobnej we wszelkie specjały kuchni. Świadczą o tym nie tylko nazwy, ale i składniki wyjątkowo wyszukanych potraw, które z pewnością nie tylko przyozdobiłyby królewski stół, ale i natychmiast  by z niego zniknęły.

W tej kategorii wzięło udział wielu utalentowanych uczniów, dlatego ograniczymy się do wymienienia tych, którzy zasłużyli na miano królewskich kucharzy:

  • I miejsce Jurczak Adrianna - Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu – Zdroju, (Polędwiczka z musem drobiowo – grzybowym w wiórkach marchwiowych z sosem rodzynkowym podana z placuszkami z kaszy jaglanej w asyście kapusty aromatyzowanej, Comber z sarny w naturalnej koronce z musem z bobu podana z kandyzowaną marchewką i sosem kurkowym).
  • II miejsce Kabat Paweł - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, (Wędzona szpadka z polędwiczki z leśnym kaszotto i karmelizowaną brukselką, Konfitowana pierś z bażanta aromatyzowana turówką wonną w asyście pasternaku i czarnego bzu).
  • III miejsce Marek Wojciech - Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu – Zdroju, (Polędwiczka w piórkach z sosem serowo – pietruszkowym w towarzystwie sufletu ziemniaczano – borowikowego podana na kapuście z kaszą gryczaną, przepiórka nadziewana musem drobiowo - kasztanowym z pistacjami z sosem na bazie krupniku w asyście puree z groszku).

Podsumowując wyniki konkursu Pani Dyrektor podziękowała także wszystkim niezwykle zapracowanym jurorom, którzy nie tylko, jako profesjonaliści, oceniali przygotowane potrawy, ale też służyli wsparciem i dobrą radą.

Osobne podziękowania należały się także wszystkim patronom i sponsorom konkursu, których w tym miejscu wypada nam wymienić:
Selgros cash & carry, Leroy Merlin, Krajowy Ośrodek  Wsparcia Rolnictwa, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Krakowie, Rada Rodziców przy ZSG nr 1, Promiwex  sp. z o.o., Gastro-pack, Piwniczanka, Gastroinfo,  Wypożyczalnia Gastro Rental, Jurek Catering  s.c., Tymbark, Giełda Samochodowo- Handlowa w Krakowie sp. z o.o., Fundacja własności pracowniczej HTS, Producent Wędlin  Firma GAWOR, Unilever Polska S.A, Szubryt, Enoteka Pergamin, Oerlemans sp.z o.o., Unibake, „Świat Platerów”, Ecolabs Sp. z o.o., Park Wodny S.A, Sokołów S.A., Stowarzyszenie Proszowickich Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza, Monin, Hotel Santorini, Hotel Logos.

W ten sposób zakończyła się część oficjalna uroczystości, a po niej... wszyscy obecni zostali zaproszeni do sali bankietowej, w której  goście i uczestnicy konkursu mogli nie tylko podziwiać wykwintne konkursowe dania, ale także się nimi podelektować, uprzednio zapoznawszy się z opisem każdej potrawy, który znajdował się przy półmiskach. I tak oto my, współcześni, mogliśmy przenieść się na królewski dwór i przymknąwszy oczy skosztować: przepiórki nadziewanej musem drobiowo-kasztanowym z pistacjami, wędzonej szpadki z polędwiczki z leśnym kaszotto i karmelizowaną brukselką, kaczej piersi na cieście francuskim, tatara ze śledzia z wędzoną śliwką z akcentem majonezu limonkowego, soczystej polędwiczki wieprzowej w panierce z kaszy gryczanej na sosie demi glace i wielu, wielu innych potraw. A wszystko to w otoczeniu pięknie udekorowanych stołów, które na tę okoliczność zostały przyozdobione przez uczestników konkursu w iście królewskie zastawy i serwisy.

Tak więc, łącząc przyjemne z pożytecznym, przechadzający się wzdłuż stołów goście, mogli oddać głos na wybraną dekorację, która ich zdaniem najpełniej oddawała klimat dawnych wieków. I chyba nikogo nie zdziwił fakt, iż wybór publiczności padł na stół przygotowany przez grupę uczniów z Tbilisi, bowiem jego centrum zajmowała przepiękna, spoczywająca na poduszce korona, otoczona wieńcem z jadalnych, cukrowych kwiatów, (korona i poduszka też jadalne).

Wspaniałe potrawy w okamgnieniu znikły z półmisków, powoli wyciszył się gwar rozmów i śmiechów, a gdy nadszedł wieczór zmęczeni, ale zadowoleni goście i zawodnicy mogli wreszcie odpocząć po ogromnych emocjach i ciężkiej, sumiennej pracy.

XIX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych, podobnie jak poprzednie jego edycje, będzie można zamknąć w szkolnej kronice, ale z pewnością, tak  jak w zapiskach pochodzących sprzed wieków, także i tu przechowa się pamięć o smakach i aromatach, dla których inspiracją stały się dawne dzieje oraz miniona kultura i tradycja.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000