Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.03.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
X Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Kuchnia Polska na Mazowszu 2018


Dnia 16 listopada 2018 roku, w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, odbył się finał jubileuszowego X Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2018.
 
Jak co roku, w tym również konkurs składał się z dwóch części:
  • Konkursu Kulinarnego Ogólnopolskiego pod patronatem Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies
  • Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika oraz przy współpracy i pod patronatem Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli.

Do finału w Konkursie Kulinarnym i Kelnerskim zakwalifikowało się 12 drużyn reprezentujących następujące placówki:
  • Zespół Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie
  • Zespół Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
  • Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
  • Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
  • Niepubliczne Technikum im. 72 Pułku Piechoty w Radomiu
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach
  • Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie
  • Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
  • Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
  • Zespół Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach
  • Zespół Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach
  • Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie.
Poza konkursem w rozgrywkach uczestniczyli uczniowie z Białorusi reprezentując:
  • Могилевский государственный университет продовольствия, Могилев, Республика Беларусь.

W tegorocznej edycji, zadaniem finalistów Konkursu Kulinarnego było wykonanie dwóch potraw:
  • gorącej zakąski z wykorzystaniem filetu z lina oraz pora
  • dania głównego z uda indyka z użyciem dyni oraz czosnku.
Na przygotowanie i zaserwowanie tych potraw zespoły 2-osobowe miały 90 minut.
 
 
Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:
  • dwujęzycznego testu dotyczącego obsługi konsumenta (polsko-angielskiego)
  • testu umiejętności nakrywania stołu w nakryciu klasycznym i improstyl. W klasycznym uczestnicy przygotowywali nakrycie dla gościa room servis na tacy kelnerskiej prostokątnej do śniadania wiedeńskiego z jajem na miękko w szklance. W nakryciu improstyl motywem przewodnim była kolacja z champagne.
  • wykonania filetowania pieczonego pstrąga (porcja talerzowa około 35 dkg) w obecności gościa.

Wyniki X Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2018
I miejsce
  • w konkursie kulinarnym – Michał Teklak i Wiktoria Marchlewska z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
  • w konkursie kelnerskim – Ewelina Wojtal z Zespołu Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie.

II miejsce
  • w konkursie kulinarnym – Jacek Darnowski i Jakub Sobczak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, Krystian Sawicki i Kamil Waluk z Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
  • w konkursie kelnerskim – Maciej Pasenik z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, Mateusz Ludwiniak z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

III miejsce

  • w konkursie kulinarnym:
- Paweł Kabat i Patrycja Cieśla z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
- Kamila Krzyczmonik i Jakub Pawula z Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach
- Damian Durski i Żaneta Marciniak z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Żychlina.
  • w konkursie kelnerskim:
- Aneta Warsińska z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Łodzi
- Julia Podsiadła z Niepublicznego Technikum im. 72 Pułku Piechoty z Radomia
- Karolina Zakrzewska z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy.
 


Wyróżnienia
  • w konkursie kulinarnym:
Patrycja Brejnak i Antonina Kossut z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
Paweł Kabat i Patrycja Cieśla z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
Егор Окунев, Екатерина Чурбанова - Могилевский государственный университет продовольствия, Могилев, Республика Беларусь.
  • w konkursie kelnerskim:
Maciej Pasenik z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
Grand Prix oraz Puchar Smakosza zdobył: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
 
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
 
 
Zmagania uczestników Konkursów Kulinarnego, oceniały dwa zespoły jurorskie:
Jury degustacyjne w składzie:
  • Andrzej Bryk
  • Stefan Birek
  • Mariusz Jeznach
  • Zbigniew Łęgowski
  • Grzegorz Goleń
  • Niklas Siebecke.

Jury techniczne w składzie:
  • Jacek Schliske
  • Daniel Jakubiec
  • Paweł Zieliński
  • Emilia Durka.
Natomiast zmagania finalistów w Konkursie Kelnerskim oceniało Jury w składzie:
  • Grzegorz Górnik
  • Jerzy Czapla
  • Olaf Ratz
  • Marcin Irla
  • Mariusz Nowicki.
W piątek 16 listopada oraz w sobotę 17 listopada konkursowi towarzyszyły pokazy kulinarne oraz warsztaty: kulinarne, baristyczne, barmańskie, prowadzone przez znakomitych szefów kuchni, wybitnych specjalistów branży:
  • Jerzego Czaplę – Centrum Szkolenia Barmanów
  • Marcina Molika – Szefa Kuchni Restauracji Drukarnia
  • Magdalenę Kusal – nauczyciela Zespołu Szkół Spożywczo - Gastronomicznych
  • Piotra Lasockiego – Trenera personalnego Core Fitness
  • Macieja Szymańskiego, Tomasza Dziewięckiego, Kamila Majewskiego, Macieja Chojarę – Bar Work Academy
  • Dawida Zagrzywiec –Sous Chefa Restauracji Hotelu Renaissance Warsaw Airpot
  • Егорa Окунев, Екатеринa Чурбанова ,Дарья Ерофеенко – Могилевский государственный университет продовольствия.

Konkurs zorganizowany był przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie oraz Stalgast przy wsparciu i pomocy merytorycznej szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000