Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:
- dwujęzycznego testu dotyczącego obsługi konsumenta (polsko-angielskiego)
- testu umiejętności nakrywania stołu w nakryciu klasycznym i improstyl. W klasycznym uczestnicy przygotowywali nakrycie dla gościa room servis na tacy kelnerskiej prostokątnej do śniadania wiedeńskiego z jajem na miękko w szklance. W nakryciu improstyl motywem przewodnim była kolacja z champagne.
- wykonania filetowania pieczonego pstrąga (porcja talerzowa około 35 dkg) w obecności gościa.
Wyniki X Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2018
I miejsce
- w konkursie kulinarnym – Michał Teklak i Wiktoria Marchlewska z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
- w konkursie kelnerskim – Ewelina Wojtal z Zespołu Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie.
II miejsce
- w konkursie kulinarnym – Jacek Darnowski i Jakub Sobczak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, Krystian Sawicki i Kamil Waluk z Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
- w konkursie kelnerskim – Maciej Pasenik z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, Mateusz Ludwiniak z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
III miejsce
- Paweł Kabat i Patrycja Cieśla z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
- Kamila Krzyczmonik i Jakub Pawula z Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach
- Damian Durski i Żaneta Marciniak z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Żychlina.
- Aneta Warsińska z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Łodzi
- Julia Podsiadła z Niepublicznego Technikum im. 72 Pułku Piechoty z Radomia
- Karolina Zakrzewska z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy.
Wyróżnienia
Patrycja Brejnak i Antonina Kossut z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
Paweł Kabat i Patrycja Cieśla z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
Егор Окунев, Екатерина Чурбанова - Могилевский государственный университет продовольствия, Могилев, Республика Беларусь.
Maciej Pasenik z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
Grand Prix oraz
Puchar Smakosza zdobył:
Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
Zmagania uczestników Konkursów Kulinarnego, oceniały dwa zespoły jurorskie:
Jury degustacyjne w składzie:
- Andrzej Bryk
- Stefan Birek
- Mariusz Jeznach
- Zbigniew Łęgowski
- Grzegorz Goleń
- Niklas Siebecke.
Jury techniczne w składzie:
- Jacek Schliske
- Daniel Jakubiec
- Paweł Zieliński
- Emilia Durka.
Natomiast zmagania finalistów w Konkursie Kelnerskim oceniało Jury w składzie:
- Grzegorz Górnik
- Jerzy Czapla
- Olaf Ratz
- Marcin Irla
- Mariusz Nowicki.
W piątek 16 listopada oraz w sobotę 17 listopada konkursowi towarzyszyły pokazy kulinarne oraz warsztaty: kulinarne, baristyczne, barmańskie, prowadzone przez znakomitych szefów kuchni, wybitnych specjalistów branży:
- Jerzego Czaplę – Centrum Szkolenia Barmanów
- Marcina Molika – Szefa Kuchni Restauracji Drukarnia
- Magdalenę Kusal – nauczyciela Zespołu Szkół Spożywczo - Gastronomicznych
- Piotra Lasockiego – Trenera personalnego Core Fitness
- Macieja Szymańskiego, Tomasza Dziewięckiego, Kamila Majewskiego, Macieja Chojarę – Bar Work Academy
- Dawida Zagrzywiec –Sous Chefa Restauracji Hotelu Renaissance Warsaw Airpot
- Егорa Окунев, Екатеринa Чурбанова ,Дарья Ерофеенко – Могилевский государственный университет продовольствия.
Konkurs zorganizowany był przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie oraz Stalgast przy wsparciu i pomocy merytorycznej szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.