Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.03.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Twoja kariera
Smaki Europy - zagraniczne staże uczniów i nauczycieli z Zespołu Szkół  Gastronomicznych nr 1 w Krakowie


Krakowski Gastronomik nr 1 od kilkunastu lat organizuje zagraniczne staże zawodowe dla swoich uczniów i nauczycieli. Możliwe jest to dzięki projektowi Smaki Europy - zagraniczne staże uczniów i nauczycieli jaki realizowany jest przez nowohucki gastronomik w ramach programu Erasmus+ i Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER).

Jedyny dylemat jaki mają przyszli uczestnicy to: gdzie jechać? Nad Ocean Atlantycki czy nad  Morze Śródziemne ? W Wysokie Tatry  czy może do zabytkowej Norymbergi? Zwiedzić Francję, Niemcy, Cypr czy Słowację?  Oczywiście to nie uroki turystyczne decydują o wyborze destynacji, ale znajomość języka obcego. Podczas 3-tygodniowego pobytu uczestnicy pogłębiają swoją wiedzę, nabywają nowe umiejętności zawodowe, szlifują język. W ciągu ostatnich dwóch lat ze staży skorzystało 91 uczniów (11 grup wyjazdowych  z opiekunami) i 18 nauczycieli. Tak, nauczyciele również doskonalą swoje umiejętności. Przyglądają się pracy swoich zagranicznych kolegów i koleżanek ze szkół zawodowych Cypru, Austrii i Niemiec. Towarzyszą im przez 5 dni niczym cienie, bo takie jest właśnie założenie wyjazdów typu jobshadowing. Po powrocie wdrażają nowe metody pracy z uczniami poznane podczas zagranicznych doświadczeń.

Uczniowie przez 3-tygodnie pracują w zagranicznych restauracjach, hotelach, gdzie pod opieką swoich mentorów oraz opiekunów ze szkoły zdobywają konkretne umiejętności zawodowe. Działając w międzynarodowych zespołach, oczywiście bez pomocy tłumaczy, wykonują potrawy kuchni narodowych: Cypru, Francji, Słowacji, Niemiec. Obsługują także gości w tych restauracjach. Jak to wszystko im się udaje? Bardzo pomaga przygotowanie językowo - kulturowe i pedagogiczne realizowane przed wyjazdem w szkole. Po powrocie ze staży uczniowie z łatwością sporządzają: bryndzowe haluszki, ser vyprazany, wołowinę po burgundzku, krem brulee, sałatkę ziemniaczaną, halloumi czy krustenbraten.    

Staż to nie tylko praca. Uczestnicy poznają atrakcje turystyczne odwiedzanego regionu, kraju. Zawierają międzynarodowe znajomości, nawet takie, które później przeradzają się w przyjaźnie.

Po powrocie uczniowie prezentują nowo poznane umiejętności na zajęciach zawodowych i w miejscach praktyk dzieląc się w ten sposób swoimi świeżymi doświadczeniami.

Bardzo istotnym walorem zagranicznych mobilności realizowanych w ramach programu Erasmus+ jest ich bezpłatny charakter. Wszystkie koszty pokrywane są ze środków unijnych. Czyli chcieć to móc! Nie ma bariery finansowej, liczą się tylko osiągane efekty. A skoro o efektach mowa - każdy uczestnik po zakończeniu stażu otrzymuje certyfikat Europass Mobility oraz dokument ECVET, które  potwierdzają nowo zdobyte umiejętności i są uznawane  w całej Unii Europejskiej. Rynek pracy tylko czeka na osoby mobilne, otwarte na nowe doświadczenia, znające języki obce.

Smaki Europy dały tyle wymiernych korzyści i przyciągały tylu chętnych, że Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie już stara się o realizację kolejnego projektu.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000